ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΜΕΣΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ: ΤΟ ΡΟΚ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΣ!

Global Warming Predictions Map - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Global Warming Predictions Map - Σόλων ΜΚΟΟ πλανήτης οδεύει με γοργά βήματα προς μία αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς Κελσίουδιπλάσια από τους στόχους της παγκόσμιας κοινότητας, η οποία μπορεί στις εξαγγελίες να τα πηγαίνει καλά, αλλά –όπως δείχνουν και οι εξελίξεις 6 μήνες μετά τη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης- κοιτά την καταστροφή να έρχεται ανήμπορη και χωρίς βούληση να πράξει ακόμα και τα βασικά.

       Η Διάσκεψη της Κοπεγχάγης είχε ολοκληρωθεί τον προηγούμενο Δεκέμβριο με ένα μη-δεσμευτικό κείμενο το οποίο σύμφωνα με τους εισηγητές του θα είχε στόχο να μην αυξηθεί η παγκόσμια μέση θερμοκρασία άνω των 2 βαθμών Κελσίου. , η μέση παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 4 βαθμούς έως το 2100.

      Τώρα όμως, νέα στοιχεία αποδεικνύουν ότι ακόμα και αν εφαρμοστούν οι απορρέουσες από το «εθελοντικό» κείμενο δεσμεύσεις της αποτυχημένης Διάσκεψης στην πρωτεύουσα της Δανίας, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 4 βαθμούς έως το 2100. 
       Το Ινστιτούτο του Πότσνταμ στη Γερμανία υπολογίζει ότι η αύξηση θα ανέλθει στους 3,6 βαθμούς τονίζοντας μάλιστα ότι «στην πραγματικότητα δεν υπάρχει πιθανότητα» οι κυβερνήσεις του κόσμου να προβούν σε μέτρα τα οποία θα συγκρατούσαν την αύξηση κάτω των 2 βαθμών.

       Οι πέντε πρώτοι μήνες του 2010 είναι οι θερμότεροι από την εποχή που άρχισαν να καταγράφονται οι παγκόσμιες θερμοκρασίες το 1880, με τη μέση θερμοκρασία να είναι στους +0.7 βαθμούς παραπάνω. Η Climate Interactive Scoreboard, διεθνής επιτροπή η οποία καραγράφει τις ποσότητες των εκπομπών ρύπων παγκοσμίως, επισημαίνει ότι έως το 2100 η μέση θερμοκρασία του πλανήτη θα έχει αυξηθεί κατά 4 βαθμούς Κελσίου, αύξηση δηλαδή διπλάσια του στόχου των 2 βαθμών. Σύμφωνα με την επιτροπή μάλιστα αν η κατάσταση παραμείνει όπως έχει σήμερα (“business as usual” σενάριο) η αύξηση θα φτάσει τους 4,8 βαθμούς. 
    Μια αύξηση 4 βαθμών Κελσίου θα είναι μοιραία για τον πλανήτη. Πέραν της εξαφάνισης χιλιάδων ειδών ζώων και φυτών, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα υπάρξει τεράστια κρίση στην παγκόσμια παραγωγή τροφίμων και στην πρόσβαση σε νερό. 

Global Warming Predictions Map - Σόλων ΜΚΟ

Δείτε εδώ τον χάρτη με την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας ανά περιοχή (Πηγή:Wikipedia)

      Σύμφωνα άλλωστε με τη Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Αλλαγές (IPCC), μια αύξηση της μέσης θερμοκρασίας άνω των 2 βαθμών θα έχει ως αποτέλεσμα:
-την πιθανή εξαφάνιση του 20-30% όλων των ειδών χλωρίδας και πανίδας, 
-εκτεταμένες και εντονότερες ξηρασίες και πλημμύρες, 
-τον ολικό σχεδόν αφανισμό της Γροιλανδίας από τον χάρτη, με συνέπειες τραγικές για την άνοδο της στάθμης των υδάτων παγκοσμίως (εκτιμήσεις κάνουν λόγο για άνοδο των υδάτων από 2 έως και 7 μέτρα),  
-τη διάβρωση εδαφών,
-τη μόλυνση των υδάτων,  
-την αύξηση των περιόδων καυσώνων, και
-ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, την αύξηση των ασθενειών και της έλλειψης ή ελάχιστης πρόσβασης σε τρόφιμα και νερό για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων στον πλανήτη.  

       Με το πρόσφατο G-20 να παραπέμπει για άλλη μια φορά το περιβάλλον στις καλένδες και τους οιωνούς -ενόψει της κλιματικής Διάσκεψης του Κανκούν, στο τέλος του έτους- να παραπέμπουν σε μία Κοπεγχάγη νο.2, τέτοιες εκτιμήσεις και προβλέψεις μπορεί να μοιάζουν με απόλυτη καταστροφολογία, δυστυχώς όμως φαίνεται να αποτελούν το σημαντικότερο κομμάτι του άμεσου μέλλοντός μας.

Δείτε εδώ το εξαιρετικό βίντεο της Climate Interactive Scoreboard για την αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας   

(Πηγές: Guardian  , Climate Interactive Scoreboard

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
aris@solon.org.gr

6 Ioυλίου 2010

Σχετικά άρθρα