ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΥΓΕΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΩΣΕΙ ΔΥΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΒΡΕΦΗ

man with the golden arm - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

man with the golden arm - Σόλων ΜΚΟ Ένας Αυστραλός με έναν εξαιρετικά σπάνιο τύπο αίματος έχει σώσει τη ζωή σε περισσότερα από 2 εκατομμύρια βρέφη, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του τού εγγονού, στα 56 χρόνια που είναι αιμοδότης.

       Ο James Harrison, 74 ετών, έχει κάνει 984 αιμοδοσίες. Το αίμα του περιέχει ένα αντίσωμα που προλαμβάνει τον θάνατο των βρεφών από την αιμολυτική νόσο των νεογνών λόγω ασυμβατότητας του παράγοντα Rhesus, μια σοβαρή μορφή αναιμίας, όπως αναφέρει η εφημερίδα Daily Mail.

  Όταν ο κ. Harrison έγινε αιμοδότης, το αίμα του ήταν τόσο ανεκτίμητο που η ζωή του ασφαλίστηκε έναντι 1 εκατομμυρίου δολαρίων Αυστραλίας. Όταν ήταν 14 ετών, ο κ. Harrison υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση θώρακος, για την οποία χρειάστηκε σχεδόν 14 λίτρα αίματος από τράπεζα αίματος. Αυτό ήταν που τον έκανε να αποφασίσει να δωρίσει όσο περισσότερο αίμα μπορούσε. «Ήμουν στο νοσοκομείο για τρεις μήνες» δηλώνει ο κ. Harrison. «Το αίμα που έλαβα μου έσωσε τη ζωή και έτσι αποφάσισα να γίνω αιμοδότης όταν ήμουν 18 ετών.»

Ο άνδρας με το χρυσό μπράτσο
      
Μετά τις πρώτες αιμοδοσίες, ανακαλύφθηκε ότι το αίμα του περιείχε ένα σωτήριο αντίσωμα και ο κ. Harrison ονομάστηκε «ο άνδρας με το χρυσό μπράτσο». Προσφέρθηκε εθελοντικά να συμμετάσχει σε έρευνες και ελέγχους, που οδήγησαν στην ανάπτυξη του εμβολίου αντι-D. «Δεν φοβήθηκα. Ήμουν χαρούμενος που βοηθούσα. Έπρεπε να υπογράφω κάθε έντυπο που χρειαζόταν και, ουσιαστικά, να υπογράφω για να δίνω τη ζωή μου» δήλωσε ο κ. Harrison.

       Πριν το εμβόλιο αντι-D, η αιμολυτική νόσος των νεογνών λόγω ασυμβατότητας του παράγοντα Rhesus ήταν αιτία θανάτου για χιλιάδες βρέφη στην Αυστραλία, καθώς και για μόνιμη εγκεφαλική βλάβη.
      
Ο παράγοντας Rhesus μπορεί να προκαλέσει ασυμβατότητα αίματος μεταξύ του εμβρύου και της μητέρας. Τα αντισώματα στο πλάσμα του αίματος του κ. Harrison αντιμετωπίζουν την κατάσταση, ακόμη και μετά τη γέννηση των νεογνών, ώστε να προληφθεί η αιμολυτική νόσος.

       Έως τώρα, ο κ. Harrison έχει βοηθήσει να σωθούν περισσότερα από 2,2 εκατομμύρια βρέφη και εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες έχουν λάβει θεραπεία με τα αντισώματά του. Η κόρη του, Tracy, χρειάστηκε το εμβόλιο αντι-D μετά τη γέννηση του πρώτου της γιου. Φέτος τον Σεπτέμβριο, αναμένεται ότι ο κ. Harrison θα έχει κάνει 1.000 αιμοδοσίες.

«Ποτέ δεν σκέφτηκα να σταματήσω» λέει ο κ. Harrison, ο οποίος, σε ηλικία 74 ετών, εξακολουθεί να δίνει αίμα κάθε λίγες εβδομάδες.

(Πηγή: healthview.gr)

1 Ioυνίου 2010

 

 

Σχετικά άρθρα