ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΥΓΕΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

OI ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ (της Ιωάννας Μουτσοπούλου)

sharelife give blood - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Για τους εθελοντές δότες αίματος και την οικονομική σχέση Ελλάδας-Γερμανίας.

       Η αλήθεια συνήθως έχει πολλές όψεις, αλλά οι όψεις που αφορούν την ανθρώπινη συνείδηση είναι αυτές που κυρίως είναι οι πιο πολύπλοκες και δυσδιάκριτες.

  Πολύς λόγος έχει γίνει τελευταία στη χώρα μας για τη στάση του γερμανικού λαού απέναντι στην Ελλάδα σχετικά με την οικονομία. Όμως η οικονομία δεν είναι ο μόνος τομέας ευθύνης του ανθρώπου. Πέραν του ότι πρέπει ο καθένας να αναρωτιέται τι θα έκανε ο ίδιος αν ήταν στη θέση του άλλου και με δεδομένη μάλιστα την έλλειψη αληθινής ενημέρωσης των λαών από τις κυβερνήσεις για τις συνθήκες που διαμορφώνουν την οικονομική ευμάρεια ή φτώχεια τους, θα πρέπει επιπλέον να ερευνήσουμε και άλλες όψεις της ζωής, για να έχουμε μία ολιστική εικόνα του ψυχισμού άλλων ανθρώπων ή κοινωνιών.

        Αυτή η εικόνα δεν μπορεί να διαμορφωθεί μόνον από το ιστορικό παρελθόν (καλό ή κακό), αλλά από ένα σύνολο περιστάσεων που μπορεί να το ξεχνάμε μέσα στην αμέλειά μας.

       Πρόσφατα γίνεται στην Ελλάδα μία εκστρατεία για ενίσχυση της αιμοδοσίας αλλά και της εθελοντικής προσφοράς μυελού και αίματος για μεταμοσχεύσεις, η οποία στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά μικρή.  Υπάρχουν μόνον 15.000 δότες ταυτοποιημένοι για μεταμόσχευση, πράγμα που σημαίνει ποσοστό 1 προς 666 στο σύνολο του πληθυσμού των δέκα εκατομμυρίων. Στη Γερμανία αντιθέτως υπάρχουν περίπου τρεισήμισι εκατομμύρια δότες επί συνόλου περίπου ογδόντα εκατομμυρίων, δηλαδή περίπου ποσοστό 1 προς 23!!!

      Μάλιστα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι Γερμανοί είναι υπεύθυνοι δότες και προτιμώνται έναντι άλλων. Επίσης το αντίστοιχο ποσοστό των δοτών στην Κύπρο είναι εξαιρετικά υψηλό, περίπου 1 στους 10!. 

Να σημειώσουμε εδώ δύο πράγματα: 
α) ότι αυτοί οι δότες εντάσσονται στην παγκόσμια τράπεζα δοτών προς χάρη οποιουδήποτε ασθενή οπουδήποτε στον κόσμο και 
β) ότι η μεταμόσχευση αίματος ή μυελού σώζει ζωές, ενώ ειδικά για τον δότη του αίματος προς μεταμόσχευση η ταλαιπωρία είναι όση και της κοινής αιμοδοσίας.

       Πώς μπορούμε λοιπόν να κρίνουμε τόσο εύκολα τη φύση των ανθρώπων και μόνον από την οπτική γωνία που απασχολεί εμάς τους ίδιους; Η στάση των Γερμανών στη δωρεά αίματος και μυελού για μεταμόσχευση είναι ένα είδος συγκινητικού ανθρωπισμού που ο νεοέλληνας φαίνεται να αμελεί.

      Χρειάζεται τελικά ψυχραιμία και κατανόηση, για να μπορεί κανείς να αγγίξει την αλήθεια και το άγγιγμα αυτό να μην προκαλέσει περισσότερο μίσος και, ακόμη χειρότερα, άδικο μίσος. 

 

Ιωάννα Μουτσοπούλου, δικηγόρος
Μέλος της γραμματείας ΜΚΟ ΣΟΛΩΝ
ioanzisi@otenet.gr

Δείτε επίσης την: Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία 

 

Σχετικά άρθρα