ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ, ΠΛΑΝΗΤΙΚΟ & ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΚΟ ΧΩΡΙΟ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

1893 chicago - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

1893 chicago - Σόλων ΜΚΟΤο Κοινοβούλιο των Θρησκειών του Κόσμου συσπειρώνει θρησκευτικές και πνευματικές κοινότητες και τους ηγέτες τους από ολόκληρο τον κόσμο

        Σκοπός του Κοινοβουλίου από την πρώτη του σύγκλιση το 1893 στο Σικάγο των ΗΠΑ, είναι να φέρει πιο κοντά τους θρησκευόμενους του πλανήτη  προκειμένου να διαδοθούν οι αξίες της ειρήνης, της διαφορετικότητας και της κοινής προόδου στο πλαίσιο της συνεργασίας και της αλληλοκατανόησης μεταξύ των διαφόρων θρησκειών.

        Το Κοινοβούλιο των Θρησκειών του Κόσμου συγκαλείται κάθε πέντε χρόνια (Σικάγο 1993, Κέιπ Τάουν 1999, Βαρκελώνη 2004) και αποτελεί τη μεγαλύτερη διαθρησκευτική συνάντηση του πλανήτη. Η φετινή συνεδρίαση του Κοινοβουλίου θα λάβει χώρα στη Μελβούρνη της Αυστραλίας στο διάστημα 3-9 Δεκεμβρίου και αναμένεται να συγκεντρώσει θρησκευτικούς και πνευματικούς ηγέτες από περισσότερα από 80 κράτη.  Στη Διάσκεψη της Αυστραλίας περισσότεροι από 10.000 συμμετέχοντες αναμένεται να συζητήσουν διαθρησκευτικά και διαπολιτισμικά ζητήματα τοπικής, διεθνούς και παγκόσμιας σπουδαιότητας. Ανάμεσα στους κυριότερους ομιλητές θα είναι μερικοί από τους σημαντικότερους πνευματικούς και θρησκευτικούς ηγέτες μεγάλων και μικρών θρησκειών από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. 

        Στη Διάσκεψη θα δοθεί έμφαση σε ζητήματα που αφορούν την κατανόηση, αποδοχή και σεβασμό της διαφορετικότητας, της ειρήνης καθώς και αντίστοιχα προβλήματα ιθαγενών πληθυσμών ανά την υφήλιο.

        Στόχος του Κοινοβουλίου θα είναι η δέσμευση πολιτικών, θρησκευτικών, επιχειρηματικών και εκπαιδευτικών ηγετών και φορέων για την υιοθέτηση και εφαρμογή πρακτικών μέτρων που θα οδηγήσουν σε επίλυση των προβλημάτων μέσω του διαλόγου. Φιλοδοξία επίσης των συνέδρων θα είναι η προώθηση της κοινωνικής συνοχής των κοινωνιών τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. 

          Βασικές θεματικές του Κοινοβουλίου των Θρησκειών θα αποτελέσουν:
-η συμφιλίωση και συναποδοχή των ιθαγενικών κοινοτήτων,
-η αντιμετώπιση της φτώχειας και των επιπτώσεων της παγκόσμιας υπερθέρμανσης,
-η φροντίδα του περιβάλλοντος το οποίο έχει υποβαθμιστεί,
-η εκπαίδευση των νέων ανθρώπων και οι προκλήσεις της κοινωνικής αποδέσμευσης,
-η εθελοντική ή αναγκαστική μετανάστευση,
-η καλλιτεχνική έκφραση και πνευματικότητα και
-η αξία των αθλημάτων.  

1893 chicago - Σόλων ΜΚΟ

Η πρώτη Διάσκεψη του Κοινοβουλίου των Θρησκειών του Κόσμου το 1893 στο Σικάγο
 (ΠηγήParliament of World’s Religions)

           Κεντρική ιδέα του Κοινοβουλίου είναι ότι στον σημερινό κόσμο η αλληλοκατανόηση δεν αποτελεί θέμα επιλογής αλλά ζήτημα πρωταρχικής σπουδαιότητας. Στόχος είναι η εφταήμερη Διάσκεψη της Μελβούρνης να αποτελέσει για τους ανθρώπους των θρησκειών, τον λόγο για να πουν ότι η παγκόσμια ειρήνη είναι εφικτή.

         Η σύγκλισή του Κοινοβουλίου αποκτά ιδιαίτερη σπουδαιότητα εν μέσω μιας σειράς κρίσεων (οικονομική, περιβαλλοντική) τις οποίες αντιμετωπίζουν εκατομμύρια ανθρώπων ανά τον πλανήτη. 

Τα Κοινοβούλιο έχει ως στόχο να δεσμεύσει τις κοινωνίες ανα τον πλανήτη, ώστε να επιτευχθεί:
1.      η κινητοποίηση των πιστών για μια θετική ανταπόκριση στις απαιτήσεις των δυσκολιών αυτών, 
2.      η αλληλογνωριμία –μέσω της επαφής- διαφορετικών θρησκειών και ιδεών, 
3.      η συνειδητοποίηση των θρησκευτικών και πνευματικών ηγετών για τον ρόλο που καλούνται να παίξουν στη νέα εποχή καθώς και 
4.      η προώθηση στρατηγικών που θα μειώσουν τις φυλετικές, ρατσιστικές και θρησκευτικές διαμάχες ανά τον κόσμο

         Η επιλογή της Μελβούρνης δεν είναι τυχαία. Όπως στο παρελθόν (Σικάγο, Κέιπ Τάουν, Βαρκελώνη) επιλέχτηκε μια πολυπολιτισμική πόλη-μητρόπολη να φιλοξενήσει τη σύγκλιση του Κοινοβουλίου, ενώ η Αυστραλία λόγω της ύπαρξης των Αβοριγίνων πληθυσμών αποτελεί ένα από τα σημεία του πλανήτη στα οποία οι αρχές και οι ιδέες του Κοινοβουλίου των Θρησκειών έχουν τη δυνατότητα να βρουν πλατιά και πρακτική εφαρμογή.

        Ένα από πολλά θέματα – παρουσιάσεις της Διάσκεψης θα είναι η «Ορθοδοξία στην Αυστραλία. 
        Εκτός της Διάσκεψης το Κοινοβούλιο εργάζεται ενεργά για τους στόχους τους οποίους θέτει με την εφαρμογή προγραμμάτων όπως το Partner Cities Network. Μέλος του Δικτύου μπορεί να γίνει οποιαδήποτε πόλη με πληθυσμό άνω των 150.000 στην οποία εκπροσωπούνται πάνω από 6 διαφορετικές θρησκείες-ιδεολογίες με περισσότερα από 15 άτομα, τα οποία είναι αναγνωρισμένα από τις τοπικές αρχές και είναι σε θέση να οργανώσουν ή θέλουν να οργανώσουν δράσεις για την αλληλοκατανόηση, τη φιλία και την ειρήνη.

(Πηγή: Parliament of World’s Religions) 

17 Νοεμβρίου 2009