ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο ΩΚΕΑΝΟΣ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΣ ΚΑΙ Η ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

atafutrim - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

atafutrim - Σόλων ΜΚΟΠερισσότεροι από 75 εκατομμύρια άνθρωποι ίσως αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους έως το 2050 στην ευρύτερη περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού εξαιτίας των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με την οργάνωση Oxfam τα ανεπτυγμένα έθνη θα πρέπει να δράσουν τάχιστα προκειμένου να αποφευχθεί μία χωρίς προηγούμενο καταστροφή για τα νησιωτικά έθνη του Ειρηνικού Ωκεανού τα οποία απειλούνται με αφανισμό.

Οι κλιματικές αλλαγές των τελευταίων χρόνων έχουν ήδη επιφέρει καταστροφικές συνέπειες σε αρκετά νησιωτικά κράτη ανά τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον Μπάρι Κόουτς, διευθυντή της Oxfam στην Νέα Ζηλανδία η κλιματική αλλαγή θα επιδράσει τους κατοίκους του Ειρηνικού σε κάθε τομέα που εμπλέκεται με την οικονομική τους κατάσταση και την ανάπτυξη των περιοχών τους«Τα 50 χρόνια ανάπτυξης που έχουν επιτευχθεί στις περιοχές αυτές θα χαθούν χωρίς την ανάληψη άμεσης δράσης εκ μέρους των ανεπτυγμένων κρατών» σύμφωνα με τον κ. Κόουτς.

Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να αυξήσει τους κυκλώνες, τις καταιγίδες και τα προερχόμενα από αυτά κύματα, καθώς και τα παλιρροϊκά φαινόμενα. Με δεδομένο ότι τα περισσότερα από αυτά τα νησιωτικά συμπλέγματα του μεγαλύτερου Ωκεανού στον κόσμο αποτελούνται από ατόλλες των οποίων το υψόμετρο δεν ξεπερνά συνήθως τα δύο με τρία μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, τέτοια έντονα καιρικά φαινόμενα μπορεί να καταστήσουν τα νησιά μη κατοικήσιμα ή ακόμα και να τα βυθίσουν, όπως ήδη έχει συμβεί σε νησιά των Μαλδίβων στον Ινδικό ΩκεανόΤην τύχη των Μαλδίβων ίσως έχουν στο άμεσο μέλλον χώρες όπως τα νησιά Τουβαλού, τα Κιριμπάτι ή τα Μάρσαλ. 

 Επιπλέον εκτός των ακραίων καιρικών συνθηκών υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η υφιστάμενη κλιματική αλλαγή να επιφέρει εκτεταμένες διαβρώσεις του εδάφους και των ακτών καθώς και την αύξηση ασθενειών όπως η μαλάρια και ο δάγγειος πυρετός

Η Όξφαμ μάλιστα υπολογίζει ότι για να αποφευχθεί μια τέτοιας έκτασης καταστροφή στον Ειρηνικό Ωκεανό θα πρέπει οι χώρες-μολυντές να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων κατά 40% έως το 2020 και κατά 95% έως το 2050, νούμερα που με βάση τις υπάρχοντες πολιτικές είναι βέβαια απλησίαστα.  

Ο Ειρηνικός Ωκεανός και τα περισσότερα από 25.000 νησιά του, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας των μέσων ενημέρωσης λόγω της θέσης του, αποτελεί τον μεγαλύτερο «σκουπιδότοπο» του πλανήτη με κάποια από τα πλέον ανεπτυγμένα κράτη του κόσμου να ρίχνουν στον ωκεανό τόνους αποβλήτων καθημερινά.

north pacific gyre world map - Σόλων ΜΚΟΧαρακτηριστική της ανεξέλεγκτης και εγκληματικής απόρριψης κάθε είδους απορριμμάτων και λυμάτων είναι η τεράστια έκταση του Ωκεανού η οποία καλύπτεται από αυτά,  η λεγόμενη και ως Κηλίδα του Ειρηνικού (Great Pacific Garbage Patch) η οποία στο βόρειο μόνο τμήμα της καλύπτει (υπό την μορφή δύο μεγάλων υποκηλίδων) μια περιοχή από την δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών έως την Ιαπωνία

Η κηλίδα μετακινείται από περιοχή σε περιοχή και όταν βρεθεί σε έδαφος, οι ακτές γεμίζουν άξαφνα με σκουπίδια και κάθε είδους επικίνδυνα απορρίμματα μετατρέποντας την περιοχή σε “νεκρή” ζώνη.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό ωκεανογράφο Τσαρλς Μουρ η ποσότητα απορριμάτων αυτής της κηλίδας ανέρχεται στους 100 εκατομμύρια τόνους.

Η ύπαρξη της κηλίδας άρχισε να απασχολεί τους επιστήμονες από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 και το 1988 μάλιστα μια επιστημονική έρευνα στις ΗΠΑ είχε προβλέψει με αρκετή ακρίβεια τι θα συνέβαινε τα επόμενα χρόνια. 
Από τότε έχουν περάσει 21 χρόνια και καμία ριζική απόφαση δεν έχει ληφθεί με αποτέλεσμα ο μεγαλύτερος Ωκεανός του κόσμου να είναι και ο μεγαλύτερος σκουπιδότοπός του.

Πηγή:AFP


Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
aris@solon.org.gr

27 Ιουλίου 2009

Σχετικά άρθρα