ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ, ATZENTA

ΚΟΙΝΩΝΙΑ & ΖΩΑ, Αναζητώντας το δαχτυλίδι του Σολομώντα — Συγγραφέας Μαντούβαλος Βασίλης, Αλεβιζάκη Πόπη

koinonia kai zoa - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print
koinonia kai zoa - Σόλων ΜΚΟΚοινωνία και ζώα, Αναζητώντας το δαχτυλίδι του Σολομώντα
Συγγραφέας: Μαντούβαλος, Βασίλης | Αλεβιζάκη, Πόπη
Εκδότης: ΕΣΤΙΑ
Αριθμός σελίδων: 120


Σύμφωνα με το θρύλο, ο βιβλικός βασιλιάς Σολομών φορούσε ένα δαχτυλίδι που του επέτρεπε να συνομιλεί με όλα τα ζωντανά της γης. Ο ρόλος των ζώων συντροφιάς στην ανθρώπινη κοινωνία προκαλεί σήμερα εξαιρετικό ενδιαφέρον, σε τέτοιο βαθμό ώστε το 1992 δημιουργήθηκε μια καινούργια επιστήμη με ανάλογο αντικείμενο.
Το βιβλίο περιγράφει τις μεταβαλλόμενες αντιλήψεις για τα ζώα στα αρχαία έπη, στους Έλληνες φιλοσόφους, στους ορθολογιστές, στον Γιουνγκ, στα σύγχρονα οικολογικά κινήματα και στις ανατολικές φιλοσοφίες. Ακολουθούν πληροφορίες για την εξημέρωση σκύλων και γάτων και αναλύεται διεξοδικότερα η σχέση του ανθρώπου με τα ζώα.

Συναρπαστική είναι επίσης η παρουσίαση της επικοινωνίας μεταξύ των ζώων και η περιγραφή της προσπάθειας διαφόρων επιστημόνων να διδάξουν σε παπαγάλους και πιθήκους αγγλικά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μαρτυρίες γύρω από την ευεργετική επίδραση των ζώων συντροφιάς στην ανθρώπινη υγεία (π.χ. καρδιοπάθειες), στην αποκατάσταση ατόμων με ειδικές ανάγκες (σκύλοι βοηθοί τυφλών, επιληπτικών, διαβητικών) και στην υποστήριξη προβληματικών ανθρώπων.

Οι συγγραφείς του τόμου, επιστήμονες με ευαισθησία και προσωπική γνώση των θεμάτων τους, αποδεικνύουν ότι η βελτίωση της επικοινωνίας του σύγχρονου ανθρώπου με τα άλλα ζωντανά μπορεί να εμπλουτίσει τη ζωή μας ή και να προλάβει ακόμα τη διαφαινόμενη οικολογική καταστροφή.

Σχετικά άρθρα