ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΜΙΑ ΤΡΟΠΙΚΗ ΠΟΛΗ….ΚΑΙ Η ΟΥΑΛΙΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΘΕΡΕΤΡΟ;

london - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

london - Σόλων ΜΚΟΟι Βρετανοί φαίνεται ότι τον τελευταίο καιρό βάζουν νερό στο κρασί τους…Αφενός όλο και περισσότεροι αρθρογράφοι και ειδικοί παραδέχονται τον αυξημένο ρόλο της Βρετανίας στο φαινόμενο της παγκόσμιας υπερθέρμανσης και αφετέρου αρχίζει και γίνεται ολοένα και περισσότερο αποδεκτό ότι οι πολυδιαφημισμένες από τον Τύπο κυβερνητικές αποφάσεις και πρακτικές όσον αφορά το περιβάλλον έχουν αποτύχει, ή στην καλύτερη των περιπτώσεων δεν έχουν επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Τώρα μία νέα έρευνα αναφέρει ότι η μετατροπή του Λονδίνου σε μια μεγαλούπολη με συνθήκες τροπικών, ή η μετατροπή της Ουαλίας σε θελκτικό καλοκαιρινό θέρετρο δεν αποτελούν σενάρια επιστημονικής φαντασίας

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της Βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, εάν το φαινόμενο του θερμοκηπίου συνεχιστεί στην ίδια ένταση με σήμερα, τότε οι Βρετανοί θα πρέπει να αλλάξουν τις καλλιέργειές τους: ίσως περιοχές όπως το Ντέβον και το Έξετερ μπορέσουν να ανταγωνιστούν τη Γαλλία σε παραγωγή κρασιών, σημειώνει δηκτικά ο Τζόναθαν Λικ στους Τάιμς. Και αυτό γιατί η αύξηση της θερμοκρασίας θα είναι τέτοια που θα επιτρέπει σε μερικές δεκαετίες τις καλλιέργειες αμπελιών, ηλίανθων και άλλων φυτών που ευδοκιμούν σε πολύ πιο ζεστά κλίματα από αυτό των βρετανικών νησιών.

Το Λονδίνο, εξαιτίας και της δεδομένης αστικής μόλυνσης θεωρείται η περιοχή που θα υποφέρει περισσότερο από τις αλλαγές αυτές.

Σύμφωνα με την Βρετανική Μετερεωλογική Υπηρεσία, οι σημερινές θερμοκρασίες της τάξεως των 31 βαθμών Κελσίου, ίσως υπεβούν τους 41 έως το 2080. Πέραν της τεράστιας αύξησης της θερμοκρασίας, η βρετανική πρωτεύουσα αλλά και άλλες μεγάλες πόλεις όπως το Χαλ, θα κινδυνεύουν όλο και περισσότερο από πλημμύρες και εκτεταμένες ξηρασίες, δεδομένο που θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής, αλλά και τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις λόγω των δραματικών μεταβολών στην αξία της γης. 
Οι βροχοπτώσεις το καλοκαίρι αναμένεται να μειωθούν έως και 60%, ενώ θα μειωθούν και τα νέφη ιδιαίτερα το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

Επιπλέον πολλές περιοχές κινδυνεύουν με ερήμωση. Μία περιοχή σε κίνδυνο με τεράστια σημασία για ολόκληρη τη χώρα είναι η Ιστ Άνγκλια στα ανατολικά που θεωρείται και ο «σιτοβολώνας» της χώρας.
Γενικότερα η ανατολική Αγγλία φαίνεται πως θα υποφέρει περισσότερο από τις κλιματικές αλλαγές, με υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και τη δημιουργία εξαιρετικά δυσμενών καιρικών και περιβαλλοντικών συνθηκών.

Οι αλλαγές αυτές, ή μόνο κάποιες από αυτές θα αλλάξουν ολόκληρο τον οικονομικό χάρτη της χώρας, καθώς περιοχές όπως η Κορνουάλη και η νότια Ουαλία θα δουν αύξηση στην τιμή των γαιών τους.

Η Ουαλία μάλιστα, εάν…κατορθώσει και βιώσει μία μέση αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,9βαθμούς…ίσως γίνει ένα τουριστικό θέρετρο παρόμοιο με αυτά που οι Βρετανοί κατακλύζουν κατά χιλιάδες κάθε καλοκαίρι στις μεσογειακές χώρες.

Το μοντέλο βάσης της έρευνας εξετάζει τη μετεωρολογική κατάσταση την οποία θα βιώσει η Βρετανία έως και το 2099.

Αν όλα αυτά σας μοιάζουν απαισιόδοξα πάντως αξίζει να αναφερθεί ότι στηρίζονται στο χειρότερο από τα τρία πιθανά μελλοντικά σενάρια και το οποίο προϋποθέτει ότι οι εκπομπές ρύπων στη χώρα θα συνεχίζουν να αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς.

Αν σας μοιάζουν ρεαλιστικά, τότε συμφωνείτε με τους περισσότερους επιστήμονες και περιβαλλοντολόγους που θεωρούν ότι αυτό το σενάριο –το χειρότερο δηλαδή- είναι και το πιθανότερο… 

Πηγές: TimesΒρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
aris@solon.org.gr

10 Ιουνίου 2009

Σχετικά άρθρα