ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΣΤΗ ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

p3600 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

p3600 - Σόλων ΜΚΟΈχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο επιβαρύνει το περιβάλλον μια τηλεφωνική συνδιάλεξη, η μουσική που ακούμε από το mp3 μας ή η πλοήγηση στο διαδίκτυο από τα τελευταίας γενεάς κινητά τηλέφωνα; 

        Αν όχι, μία νέα έκθεση που δημοσίευσε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) μάλλον θα σας αναγκάσει να το κάνετε.

         Πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι για την μόλυνση του περιβάλλοντος και την παγκόσμια υπερθέρμανση ευθύνονται αποκλειστικά οι ανεύθυνες περιβαλλοντικές πολιτικές που θυσιάζουν τα πάντα μπροστά στα κέρδη. Ότι ευθύνονται αποκλειστικά και μόνο οι μεγάλες πολυεθνικές, οι ιδιωτικοί ή και δημόσιοι κολοσσοί, οι πολιτικοί και οι επιχειρηματίες.

          Την ίδια στιγμή εμείς αποποιούμενοι των ευθυνών, οδηγούμε ακόμα και όταν δεν υπάρχει λόγος, δε συμμετέχουμε σε προγράμματα ανακύκλωσης, ο εθελοντισμός είναι πάντα μια υπόθεση για τους άλλους…και φυσικά χρησιμοποιούμε στην κυριολεξία χωρίς να σταματάμε, όλων των ειδών τις ηλεκτρονικές συσκευές. 

         Τα στοιχεία της έρευνας της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας με τίτλο Gadgets and Gigawatts είναι αποκαλυπτικά: Το 1990 η ενεργειακή κατανάλωση που απαιτούσε η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών ήταν ίση με 200  τεραβάτ/ώρα. Σήμερα είναι λίγο κάτω από τα 800. Το 2030 όμως εκτιμάται ότι θα έχει εκτοξευτεί στα 1,200 έως και 1.700 τεραβάτ/ώρα. 
        Η τρομακτική αυτή αύξηση δεν είναι παράλογη: ο τομέας των ηλεκτρονικών συσκευών είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τομέας παγκοσμίως σε επίπεδο έρευνας, νέων τεχνολογιών, παραγωγής, πώλησης και επακόλουθης κατανάλωσης. Ταυτόχρονα σε αυτή την γεωμετρική πραγματικά πρόοδο που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια, πολιτικές για την αντιμετώπιση των συνεπειών που προκύπτουν από αυτή την πρόοδο, δεν υπάρχουν. Επιπλέον τεράστιες αγορές δισεκατομμυρίων ανθρώπων από τις αναπτυσσόμενες χώρες που μέχρι πρόσφατα δεν είχαν εύκολη πρόσβαση στις τεχνολογίες αυτές, αναμένεται να «μπουν στο παιχνίδι» των ηλεκτρονικών και των περίφημων gadgets.

        Το 2008 η χρησιμοποίηση των περίφημων gadgets απορρόφησε το 15% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης των νοικοκυριών παγκοσμίως. Συνολικά 80 δις δολάρια δαπανήθηκαν για την παροχή ενέργειας που θα τροφοδοτούσε αυτές τις συσκευές. Σε μερικά χρόνια το ποσό αναμένεται να έχει εκτοξευτεί στα 200 δις δολάρια.

        Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας που εδρεύει στο Παρίσι η χρήση υπολογιστών, τηλεοράσεων, συσκευών αναπαραγωγής mp3, τα iPod και οι χιλιάδες άλλες ηλεκτρονικές συσκευές οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν παραχθεί ως αποτέλεσμα της επανάστασης στην πληροφορική, θα χρειάζονται έως το 2030 ενέργεια ισόποση με αυτή που καταναλώνεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία μαζί!

         Σύμφωνα με την Υπηρεσία, εάν φτάσουμε σε τέτοιο σημείο, για να καλυφθεί αυτή η ενεργειακή ζήτηση θα έπρεπε μέχρι τότε να έχουν χτιστεί 200 πυρηνικοί αντιδραστήρες!

        Τα νούμερα αυτά δεν είναι υπερβολικά εάν σκεφτεί κανείς χρηστικά παραδείγματα της ανάπτυξης που γνωρίζουν ακόμα και παραδοσιακές ηλεκτρονικές συσκευές όπως η τηλεόραση. Οι τηλεοπτικές συσκευές όχι μόνο εξακολουθούν να ανεβαίνουν διαρκώς σε πωλήσεις, αλλά μεγαλώνουν διαρκώς σε ίντσες.

        Νεότερης τεχνολογίας συσκευές όπως τα κινητά τηλέφωνα γνωρίζουν μία πραγματική επανάσταση: κάθε νέα εφαρμογή όμως, δεν αυξάνει μόνο τις πωλήσεις αλλά και τους ρύπους. Πριν από δεκαπέντε χρόνια ένα κινητό τηλέφωνο χρησιμοποιούταν μόνο για τηλεφωνικές συνδιαλέξεις. Τώρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως παροχέας υπηρεσιών διαδικτύου, ως ατζέντα, ως ραδιόφωνο, κτλ. αυξάνοντας παράλληλα με τις λειτουργίες του και την ενεργειακή κατανάλωση.

        Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας πάντως εκτιμά ότι οι υπάρχουσες τεχνολογίες θα μπορούσαν με μηδαμινό κόστος να περιορίσουν την κατανάλωση ρεύματος από τις ηλεκτρονικές συσκευές νέας γενεάς έως και 30%. Αν η σχετική έρευνα για πτώση της κατανάλωσης συνοδευτεί από κατάλληλες –και όχι δαπανηρές σύμφωνα με την Υπηρεσία- επενδύσεις το ποσοστό αυτό ίσως ανέλθει και στο 50%. Επιπλέον η ύπαρξη μετρητών κατανάλωσης θα βοηθήσει τον καταναλωτή να μειώνει την αλόγιστη χρήση των συσκευών, συγκρατώντας τα επίπεδα ρύπων διοξειδίου του άνθρακα που προέρχονται από αυτές και οι οποίες σήμερα εκτιμούνται σε 500 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

        Έτσι, η ευαισθητοποίηση από πλευράς πολιτικών, πολιτών και εταιριών ίσως να βοηθήσει ώστε να μη χρειαστεί να «χτιστούν 200 νέοι πυρηνικοί αντιδραστήρες μέχρι το 2030 για να φορτίζουν μόνο τα κινητά τηλέφωνα, τους υπολογιστές και τις τηλεοράσεις μας»…

Η Υπηρεσία υιοθετεί στην έρευνά της τρία σενάρια:
1) το πρώτο σενάριο με την ονομασία “Business as Usual”, το οποίο προϋποθέτει ότι οι καταναλωτικοί ρυθμοί θα συνεχίσουν να αυξάνουν με τον ίδιο ρυθμό και δεν θα υπάρξουν συντονισμένες πολιτικές μείωσης της κατανάλωσης. Σε αυτή την περίπτωση θα οδηγηθούμε σε νούμερα παραπάνω των 1.200 τεραβάτ/ώρα.
2)  το δεύτερο σενάριο που προϋποθέτει μείωση της ενέργειας λόγω ευαισθητοποίησης των καταναλωτών, με αποτέλεσμα το 2030 να παραμείνει η ενεργειακή κατανάλωση στα σημερινά επίπεδα, και
3) το τρίτο σενάριο (σε παράλληλη τροχιά με το δεύτερο) που προϋποθέτει τη χρησιμοποίηση της πλέον προηγμένης τεχνολογίας στην προσπάθεια για μείωση της ενέργειας, η οποία θα μπορούσε εν δυνάμει ακόμα και να μειώσει τα σημερινά νούμερα.

Προκειμένου όμως να επιτευχθούν έως το 2030 τα δύο ή ένα από τα δύο τελευταία σενάρια, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας τονίζει ότι πρέπει να αρχίζουν να εεφαρμόζονται ευρέως τουλάχιστον από το 2012!

(Πηγές: The IndependentΔιεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας-ΙΕΑ)


18 Μαΐου 2009
Άρης Καπαράκης 
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων