ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΣ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΑ ΣΤΟΥΣ G-8; (του Γιάννη Ζήση)

montreal - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

montreal - Σόλων ΜΚΟΔιαβάζοντας πριν από αρκετές εβδομάδες ένα άρθρο του Γιώργου Δελαστίκ στο «Έθνος» πληροφορηθήκαμε ότι ο Καναδάς μπήκε κάτω από ένα καθεστώς ελέγχου θεσμικού επικοινωνιακού ελέγχου μέσα από την δικαιοδοσία της βασίλισσας Ελισάβετ να κλείσει την Βουλή για ένα διάστημα μέχρι να συνωμοτήσουν αυτοί που επρόκειτο να γίνουν αρχηγοί ενάντια στην αρχηγία τους. Και όμως ακριβώς έτσι έγινε!.

Στον Καναδά το φιλελεύθερο κόμμα στράφηκε ενάντια στον εαυτό του! Η Κεντροαριστερά σε κοινό μέτωπο με το κόμμα του Κεμπέκ επρόκειτο να κυβερνήσουν, έχοντας την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να στερήσουν την ηγεσία από τους συντηρητικούς.

Το αποτέλεσμα όμως ήταν να γίνουν αυτές οι ζυμώσεις στο διάστημα των χειμερινών διακοπών της Βουλής, που θα ανέτρεπαν όλη αυτή την διαδικασία και θα έδιναν τον καιρό στους συντηρητικούς σε συνδυασμό με συνεργάτες που ξεπούλαγαν την ηγεσία του κεντροαριστερού μετώπου -σε ένα μοτίβο όπως τα ημέτερα Ιουλιανά- κατηγορώντας για προδότες όσους συνεργάζονται με το Κεμπέκ.  Ανεκδιήγητες, λοιπόν, ιστορίες σε αυτή την πολιτισμένη κοινοβουλευτική δημοκρατία που ανήκει στις πλουσιότερες χώρες του κόσμου και που είναι ένας σταθερός σύμμαχος του Αγγλοσαξονικού άξονα.

Τελικά αφού έκλεισε το όλο θέμα ως πράξη επιβράβευσης, ο Ομπάμα έκανε το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό. Αφού η μειοψηφία κατάφερε να ενθρονιστεί με την ευλογία του επικεφαλής κόμματος της Αντιπολίτευσης που είχε πρωτοστατήσει στην διαμόρφωση μετώπου συκοφαντώντας το κόμμα του Κεμπέκ και όλους όσοι συζήτησαν στην λογική αυτού του μετώπου, παρέμεινε στην εξουσία μια κυβέρνηση μειοψηφίας με την ανοχή της αξιωματικής Αντιπολίτευσης που θυσίασε την εξουσία εν ονόματι ενός ιδιόρρυθμου συμφέροντος, κατά το οποίο δεν αποδέχεται να λειτουργήσουν σε ισότιμη βάση μια περιοχή όσο το 1/3, 1/4 του πληθυσμού της χώρας.

Αυτή είναι η πλουραλιστική δημοκρατία; Αυτή είναι η ανοικτή κοινωνία; Τέτοιο παράδειγμα θα πρέπει να δίνεται; Αυτές είναι οι βελούδινες επαναστάσεις; Αυτά είναι τα πορτοκαλί κινήματα στην μητρόπολη; Και αν άρχισε από εκεί τις επισκέψεις στο εξωτερικό ο Ομπάμα μπορούμε να πούμε ότι άρχισε με κακό ποδαρικό στις διεθνείς σχέσεις, παρά το γεγονός ότι έχει δώσει αρκετά σοβαρά δείγματα αλλαγής, τόσο που ο πρώην Τσέχος πρωθυπουργός Τοπολάνεκ και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνάδων με τον Μπους του απέδωσε ότι «στρώνει τον δρόμο για την κόλαση».

28 Μαρτίου 2009

Γιάννης Ζήσης, Δημοσιογράφος – Συγγραφέας
Μέλος της γραμματείας της ΜΚΟ ΣΟΛΩΝ.

Σχετικά άρθρα