ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΑΛΜΥΡΟ ΝΕΡΟ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΓΑΓΓΗ

kolkata bagbazar ghat - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

kolkata bagbazar ghat - Σόλων ΜΚΟΜπροστά σε μία ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή βρίσκεται σύμφωνα με τους ειδικούς η Ινδία, καθώς ο ποταμός Γάγγης δέχεται όλο και περισσότερο θαλασσινό νερό εξαιτίας της ανόδου της στάθμης των θαλασσών.

       Η ύπαρξη θαλασσινού νερού στο μεγαλύτερο και ήδη περιβαλλοντικά επιβαρυμένο ποτάμι της Ινδίας είναι καταστροφική όχι μόνο για τον ίδιο τον ποταμό και το τεράστιο οικοσύστημά του, αλλά για ολόκληρη την ανατολική Ινδία, αφού αποτελεί πηγή ζωής για εκατομμύρια ανθρώπους.  

        Το θαλασσινό νερό καταστρέφει τις καλλιέργειες στις όχθες του -ιερού για τους Ινδουιστές- ποταμού, όπως προειδοποίησε η Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης της Παράκτιας Ζώνης (NCZMA) της χώρας. Απόδειξη της εισροής αλμυρού νερού στον ποταμό αποτελεί η μεγάλη ανάπτυξη σε αυτόν μανγκρόβιων δέντρων, τα οποία σε φυσιολογικές συνθήκες αναπτύσσονται στις θάλασσες. 

        Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας στον κόλπο της Βεγγάλης αυξάνεται ετησίως κατά 3,14 εκατοστά, αντί των 2 εκατοστών που είναι ο παγκόσμιος μέσος όρος. «Η παρουσία μανγκρόβιων δέντρων στις όχθες του ποταμού στην Κολκάτα μας εξέπληξε. Πρόκειται για ένα ανησυχητικό φαινόμενο»σχολίασε σχετικά ο Πρανάμπες Σανιάλ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Τζαβαντπούρ της Κολκάτα , το τμήμα Ωκεανογραφίας του οποίου διεξήγαγε την εν λόγω έρευνα.

        Την ίδια στιγμή ο περιβαλλοντικός αξιωματούχος του κρατιδίου της Δυτικής Βεγγάλης Σρι Μ.Λ. Μίνα σχολίαζε καθησυχαστικά ότι «δεν συντρέχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας» για το γεγονός, με τους επιστήμονες πάντως να διαφωνούν: σύμφωνα με πολλούς περιβαλλοντολόγους η ινδική υποήπειρος, στην οποία ζει το 1/6 του παγκοσμίου πληθυσμού, θα υποστεί τα επόμενα χρόνια πολύ μεγάλες φυσικές καταστροφές από την παγκόσμια κλιματική αλλαγή και την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας. 

Πηγή: http://www.reuters.com


2 Φεβρουαρίου 2009,

Μετάφραση-ανάδειξη κειμένου: Άρης Καπαράκης,  
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων

Σχετικά άρθρα