ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

fields outside benambra2 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

fields outside benambra2 - Σόλων ΜΚΟΤον χειρότερο καύσωνα όλων των εποχών ζει αυτό το καλοκαίρι η Αυστραλία, με τους επιστήμονες να κάνουν λόγο για την πρώτη χώρα στον κόσμο που βιώνει άμεσα τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ενδεικτικό της κατάστασης, είναι το γεγονός ότι σε ορισμένες περιοχές ο υδράργυρος δεν έχει πέσει κάτω από τους 40 βαθμούς Κελσίου εδώ και δέκα ημέρες.       

        Το φετινό καλοκαίρι μοιάζει δραματικό για τους Αυστραλούς, καθώς καταγράφονται εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες με τον υδράργυρο να παραμένει συνεχώς σε πολύ υψηλά επίπεδα και τις μετεωρολογικές προβλέψεις να μην είναι αισιόδοξες –τουλάχιστον για τις αμέσως επόμενες ημέρες.         

        Στην Μελβούρνη η θερμοκρασία για τρεις συνεχόμενες ημέρες βρισκόνταν στους 43 βαθμούς Κελσίου, δεδομένο πρωτοφανές από την εποχή που καταγράφονται θερμοκρασίες.          

       Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι πολλά δέντρα έχουν ρίξει τα φύλλα τους –εν μέσω καλοκαιριού- σε μια απέλπιδα προσπάθειά τους να ανταπεξέλθουν στον καύσωνα. Επιπλέον πολλές σιδηροδρομικές γραμμές έχουν αλλοιωθεί εξαιτίας της ζέστης, ενώ την Παρασκευή, η έκρηξη σε έναν σταθμό παραγωγής ενέργειας είχε ως αποτέλεσμα την διακοπή του ρεύματος σε εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις στην Μελβούρνη. Ταυτόχρονα στην πολιτεία της Βικτόρια -της οποίας πρωτεύουσα είναι η Μελβούρνη ξέσπασαν τεράστιες πυρκαγιές στην περιοχή Γκίπσλαντ.          

        Πιο δυτικά, στην Αδελαίδα το θερμόμετρο άγγιξε τους 46 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα είκοσι άτομα να χάσουν την ζωή τους, ενώ στο νησί της Τασμανίας, στο οποίο το κλίμα θεωρείται πιο ήπιο, οι θερμοκρασίες ανήλθαν στους 42 και τους 43 βαθμούς.          

        Κανείς δεν φαίνεται να τρέφει αυταπάτες για την κατάσταση: ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής Πένι Γουόνγκ δήλωσε πως ο καύσωνας αποτελεί μέρος των επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι  «οι επιστήμονες μας είχαν προειδοποιήσει για το τι θα συμβεί» και προσθέτοντας ότι «έντεκα από τις πιο θερμές χρονιές όλων των εποχών στην χώρα έλαβαν χώρα την τελευταία δωδεκαετία».          
        Εκτός της κυβέρνησης και του κ. Γουόνγκ όμως, όλοι περίμεναν ότι αυτή η δραματική κατάστασηήταν απλά θέμα χρόνου για την Αυστραλία, η οποία ως κράτος βέβαια μόνο άμοιρη ευθυνών δεν είναι, καθώς είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο σε κατά κεφαλήν έκλυση διοξειδίου του άνθρακα.          

        Η ήπειρος της Ωκεανίας είναι η πιο ξηρή του πλανήτη, ενώ ο νότος της Αυστραλίας ταλαιπωρείται εδώ και δώδεκα χρόνια από παρατεταμένη ξηρασία. Σε πάρα πολλές περιοχές δεν έχει βρέξει εδώ και πολλά χρόνια, οι αγροτικές καλλιέργειες (ιδίως αυτές του ρυζιού, του βαμβακιού και των αμπελώνων) έχουν υποστεί τρομακτικές καταστροφές. Μεγάλα προβλήματα έχουν επέλθει και στο –μοναδικό λόγω γεωγραφικής της θέσης- οικοσύστημα της ηπείρου. 

        Την ίδια στιγμή, πολλοί ειδικοί προβλέπουν ότι η Αυστραλία θα είναι εξαιρετικά ευάλωτη στην άνοδο της στάθμης των θαλασσών, αφού είναι μια χώρα της οποίας η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού ζει στα παράλια. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Οργανισμού Βιομηχανίας και Επιστημών της Κοινοπολιτείας, η Ωκεανία είναι η εν δυνάμει πιο εύθραυστη και ευπαθής ήπειρος στον κόσμο στις κλιματικές αλλαγές. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης Ντέιβιντ Κάρολι προειδοποίησε χαρακτηριστικά πως «αυτός ο καύσωνας είναι μεν ασυνήθιστος, αλλά θα μας γίνει συνήθεια τα επόμενα δέκα με είκοσι χρόνια».  

(Πηγές: Independent, BBC) 

2 Φεβρουαρίου 2009,
Άρης Καπαράκης,
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
  

Σχετικά άρθρα