ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΟΡΙΟ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

klimatiki orio synagermou - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

klimatiki orio synagermou - Σόλων ΜΚΟΤα κράτη της παγκόσμιας κοινότητας συμφώνησαν, πριν μερικούς μήνες, να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη σε ένα επίπεδο που θα μπορούσε να θεωρηθεί τουλάχιστον ανεκτό. Τώρα, επιφανείς επιστήμονες, που ειδικεύονται στην κλιματική αλλαγή, προειδοποιούν με τη μελέτη τους ότι η κλιματική αλλαγή, ακόμα και σε αυτό το θεωρούμενο ανεκτό επίπεδο, θα αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη.
Μεταξύ των πιο προφανών συνεπειών θα είναι η εμφάνιση φονικών καταιγίδων, η διάρρηξη και καταστροφή των παγοκρηπίδων στους πόλους, αλλά και η άνοδος της στάθμης των θαλάσσιων υδάτων, που θα έχει ως αποτέλεσμα την καταβύθιση των παράκτιων πόλεων πριν από τα τέλη του αιώνα μας.

Η πρώτη δημοσίευση της μελέτης έγινε πριν από περίπου ένα χρόνο και προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των επιστημόνων. Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας παραμένουν αμετάβλητα και, όπως όλα δείχνουν, ο επιστημονικός πόλεμος θα ξανανάψει για τα καλά τους επόμενους μήνες.

Στην πραγματικότητα, όλοι οι ερευνητές συμφωνούν με τον βασικό συντάκτη της εν λόγω μελέτης, δόκτορα Τζέιμς Χάνσεν, ειδικό επί του κλίματος της NASA, ο οποίος υποστηρίζει, μαζί με τους συνεργάτες του, ότι δεν κάνουμε αρκετά για να περιορίσουμε τις εκπομπές αερίων, πρακτική που εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους. Ο βασικός ισχυρισμός των ερευνητών είναι ότι καίγοντας ορυκτά καύσιμα, με μεγάλη ταχύτητα, και εκπέμποντας τα αέρια που παγιδεύουν τη θερμότητα στην ατμόσφαιρα, η ανθρωπότητα επιταχύνει, σε μεγάλο βαθμό, την κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, αυτός ο ισχυρισμός μπορεί να ερμηνεύσει κάποια επεισόδια στο παρελθόν του πλανήτη όταν σημειώθηκε άξαφνη και δραστική μεταβολή των κλιματικών συνθηκών. Ομως δεν έχουν πειστεί όλοι οι ειδικοί ότι αυτή είναι η αλήθεια. Κάποιοι διατυπώνουν αμφιβολίες για τη μελέτη, λέγοντας ότι ο δρ Χάνσεν δεν είναι απλά επιστήμονας αλλά και πολιτικός ακτιβιστής.

Η μελέτη του δόκτορος Χάνσεν και των 18 συνεργατών του μελετά την τελευταία φορά φυσιολογικής θέρμανσης της Γης πριν από 120 χιλιάδες χρόνια, όταν η θερμοκρασία είχε φτάσει σε επίπεδα κατά τι υψηλότερα από τα σημερινά, που είχε ως αποτέλεσμα την τήξη των πάγων και την άνοδο της θαλάσσιας στάθμης κατά 6,6 έως δέκα μέτρα. Οι ειδικοί που μελετούν τις κλιματικές αλλαγές επισημαίνουν ότι θα προκαλέσουμε ίση ή μεγαλύτερη άνοδο της στάθμης των θαλάσσιων υδάτων, έπειτα από αιώνες. Η τελευταία μελέτη, αντιθέτως, επισημαίνει ότι οι καταστροφικές συνέπειες της ανόδου της θερμοκρασίας θα εμφανιστούν εντός των επομένων πενήντα ετών και θα ακολουθηθούν από τόσο δραματικές αλλαγές, ώστε θα αναγκαστούμε να εγκαταλείψουμε τάχιστα τις παράκτιες πόλεις.

klimatiki orio synagermou

Μεταξύ των πιο προφανών συνεπειών θα είναι η τήξη των πάγων, η άνοδος της στάθμης των θαλάσσιων υδάτων και η τάχιστη εγκατάλειψη των παράκτιων πόλεων.

JUSTIN GILLIS / THE NEW YORK TIMES

Πηγή/φωτογραφία: Η καθημερινή, kathimerini.gr