ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ & ΚΑΛΗ ΘΕΛΗΣΗ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

“ΔΙΑΒΑΖΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ”: ΕΝΑ ΝΕΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

diavazo gia tous allous1 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

diavazo gia tous allous1 - Σόλων ΜΚΟΤο εθελοντικό, μη κερδοσκοπικό Δίκτυο Διαβάζω για τους Άλλους αποτελεί μια ομάδα εθελοντών που στόχο έχει να διαβάζει σε ανθρώπους που δεν μπορούν να το κάνουν μόνοι τους. Αυτοί είναι άνθρωποι με προβλήματα όρασης, μη βλέποντες, άνθρωποι που αδυνατούν να κρατήσουν βιβλίο στα χέρια τους, ηλικιωμένοι σε γηροκομεία, παιδάκια σε ιδρύματα ή αναλφάβητοι φυλακισμένοι.
Με μότο «Για να ακούνε με τα μάτια μας και να διαβάζουν με τη φωνή μας» και με την πεποίθηση ότι η πρόσβαση στην λογοτεχνία πρέπει να είναι δυνατή σε όλους, οι εθελοντές του Διαβάζω για τους Άλλους αναπτύσσουν δράσεις ζωντανών αναγνώσεων σε όλο και περισσότερα ιδρύματα κάθε μέρα, στην Αθήνα αλλά και στο Ηράκλειο Κρήτης. Παράλληλα, οι εθελοντές του Δικτύου διαβάζουν και ηχογραφούν, παραμύθια και βιβλία λογοτεχνίας, προκειμένου να εμπλουτιστεί η Ακουστική Βιβλιοθήκη των Τυφλών.

Το Διαβάζω για τους Άλλους, τον Ιούλιο του 2015, απέκτησε νομική υπόσταση ως Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ).

diavazo gia tous allous - Σόλων ΜΚΟ

Πώς προέκυψε η ιδέα 

Την ιδέα για το Διαβάζω για τους Άλλους εμπνεύστηκε η Αργυρώ Σπυριδάκη. Σε συζήτηση της με τον φίλο της Θοδωρή (ο οποίος είναι τυφλός), σχετικά με βιβλία που έχει «διαβάσει» ο καθένας τους, η Αργυρώ συνειδητοποίησε πόσο μικρή, σε σχέση με την παγκόσμια λογοτεχνική παραγωγή, είναι οι διαθέσιμοι τίτλοι ακουστικών βιβλίων στην Ελλάδα.

Αποφάσισε λοιπόν να εμπνεύσει εθελοντές να αφιερώνουν λίγο από το χρόνο τους ώστε να ηχογραφούνται όλο και περισσότερα βιβλία σε ειδικά εξοπλισμένα στούντιο ηχογράφησης. Στόχος είναι να εμπλουτιστεί η Ακουστική Βιβλιοθήκη των Τυφλών, έτσι ώστε οι μη βλέποντες να έχουν όσο το δυνατόν πιο ισότιμη πρόσβαση στη λογοτεχνία.

Αρχικά λοιπόν η Αργυρώ κοινοποίησε την ιδέα της στο Facebook. Η άμεση προσέλευση και ανταπόκριση των ανθρώπων, οδήγησε άμεσα, ένα μήνα μετά, τον Ιανουάριο του 2015 στην 1η Συνάντηση Εθελοντών του Διαβάζω για τους Άλλους, όπου το εθελοντικό αυτό Δίκτυο άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά.

Έκτοτε, η ανταπόκριση του κόσμου είναι όχι μόνο πολύ μεγάλη αλλά και ιδιαίτερα συγκινητική. Αυτή τη στιγμή στο Διαβάζω για τους Άλλους είναι πλέον των 700 εγγεγραμμένων εθελοντών από όλη της Ελλάδα, ενώ δράσεις αναπτύσσονται όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Στα πλαίσια τού 44ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, το Bookia διοργανώνει εκδήλωση με σκοπό να γίνει το Δίκτυο ακόμα πιο γνωστό στο κοινό. (Πέμπτη 8/10/2015, 20:00, Ζάππειο)

ΘΑ ΛΕΙΨΕΙΣ;

– giatousallous.gr
– www.facebook.com/giatousallous

Πηγή: Εναλλακτικός, enallaktikos.gr

Σχετικά άρθρα