ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΟ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ (Film)

rypansi kina - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

rypansi kina - Σόλων ΜΚΟΣε πρόβλημα με εκρηκτικές διαστάσεις και ολέθριες κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνέπειες εξελίσσεται η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Κίνα.

Σύμφωνα με στοιχεία μελέτης που διενεργήθηκε για λογαριασμό του κινεζικού Υπουργείου Προστασίας του Περιβάλλοντος, οι συγκεντρώσεις των επικίνδυνων μικροσωματιδίων ΡΜ2.5 (διαμέτρου κάτω των 2,5 χιλιοστών) σε 172 από 190 πόλεις της χώρας βρίσκονταν πάνω από το επίσημο όριο ασφαλείας των 35 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αντίστοιχο όριο που έχουν θέσει οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι περίπου το μισό ενώ μία στις τέσσερεις πόλεις επίπεδα ήταν διπλάσια από τα ανώτατα.


Οι επτά από τις δέκα πόλεις με την υψηλότερη ατμοσφαιρική ρύπανση βρίσκονται στην επαρχία Χεμπέι στη βόρεια Κίνα, κοντά στο Πεκίνο.

Το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αποτελεί μείζον πρόβλημα και αιτία αμφισβήτησης του ίδιου του καθεστώτος.

Επιπρόσθετες μελέτες

Οι υψηλές συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων στις κινεζικές πόλεις απειλούν άμεσα τη δημόσια υγεία. Μια σειρά από μελέτες αναδεικνύουν αυτές τις επιπτώσεις.

Για παράδειγμα, μια μελέτη στη βόρεια Κίνα υποστηρίζει ότι η ρύπανση από την καύση άνθρακα έχει μειώσει το προσδόκιμο ζωής κατά πέντε χρόνια, μια δεύτερη εκτιμά ότι 670.000 Κινέζοι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους εξαιτίας της αιθαλομίχλης, ενώ μια τρίτη κατηγορεί την ατμοσφαιρική ρύπανση για εγκεφαλικές δυσλειτουργίες στα παιδιά που γεννιούνται κοντά σε ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες άνθρακα.

Often these stories about air pollution are accompanied by images of smoky city skies or traffic-packed streets with dulled by smog. We rarely get a glimpse into how these conditions impact individual people.

Μια ταινία μικρού μήκους του σκηνοθέτη, Τζιά Ζάνγκε, την οποία χρηματοδότησε η Greenpeace Ανατολικής Ασίας, με τίτλο “Smog Journeys” απεικονίζει τη ζωή στη βορειοανατολική Κίνα και εστιάζει στο πρόβλημα της ρύπανσης του αέρα.

Το Πεκίνο, η Σαγκάη, η Κουανγκτσόου και η Σιάν είναι τέσσερεις μεγάλες κινεζικές πόλεις όπου οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων είναι πολύ υψηλότερες από αυτές που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO).

Δείτε την ταινία.

Πηγή: econews.gr

Σχετικά άρθρα