ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΚΟΛΟΜΒΙΑ: ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΧΡΥΣΟΥ ΔΙΑΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗ ΓΗ ΣΤΟΥΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ

colombia articlelarge - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

colombia articlelarge - Σόλων ΜΚΟΔικαστική απόφαση
Ένα κολομβιανό νομικό σώμα διέταξε 11 εταιρίες να σταματήσουν τις εξορυκτικές τους δραστηριότητες σε μια έκταση 500.000 στρεμμάτων δάσους στα βορειοδυτικά της χώρας και να την επιστρέψει στις φυλές των ιθαγενών που ζούσαν εκεί προηγουμένως.

Πρόκειται για την πρώτη τέτοια απόφαση στην Κολομβία, που δίνει πίσω την γη στην φυλή Εμπέρα Κατιο, που αριθμεί 7270 μέλη. Οι Εμπερα Κατιο ζούσαν εκεί μέχρι που εκδιώχθηκαν από τους ανθρακωρύχους και ένοπλες παράνομες ομάδες.


Η συγκεκριμένη περιοχή, η Τσόκο, βρίσκεται στην ακτή του Ειρηνικού και είναι στρατηγικής σημασίας για τους εμπόρους ναρκωτικών, τους αριστερούς αντάρτες, και τους δεξιούς παραστρατιωτικούς. Οι Εμπέρα Κατιο ήταν θύματα όλων αυτών όσων ζούσαν εκεί.

«Οι ιθαγενείς που ζούσαν εκεί εκδιώχθηκαν βίαια σε μεγάλα αστικά κέντρα», αναφέρει η δικαστική απόφαση σύμφωνα με το Reuters.

Οι εξορυκτικές εργασίες ξεκίνησαν το 2008 με απόφαση της κυβέρνησης που επέτρεπε την εκμετάλλευση 62% των εκτάσεων του δάσους.

Τώρα η απόφαση του δικαστηρίου ορίζει στην Εθνική Υπηρεσία Εξορύξεων και στον στρατό να «απομακρύνουν ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με την κοινότητα και οι οποίοι προβαίνουν σε εξορυκτικές δραστηριότητες».

Η απόφαση ορίζει οι Εμπέρα Κατιο να ανακτήσουν την κυριαρχία της γης τους και να λάβουν βοήθεια ώστε να επιστρέψουν σε αυτή Ανάμεσα στις κινήσεις βοήθειας θα είναι και η προσφορά ασφάλειας.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ και τις κολομβιανές οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στην χώρα ζουν 87 διαφορετικές ιθαγενείς φυλές με συνολικό πληθυσμό περίπου 1 εκατομμυρίου. Αυτοί οι άνθρωποι κινδυνεύουν να χαθούν εξαιτίας της ένοπλης διαμάχης στην χώρα που συνεχίζει για σχεδόν μισό αιώνα με πάνω από 200.000 θύματα και εκατομμύρια εκτοπισμένους.


Πηγή/φωτό
tvxs.gr

Σχετικά άρθρα