ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

SCRIPTA MANENT – ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΜΕΝΟΥΝ (8-13/2/2012)

- Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

- Σόλων ΜΚΟ«Εβδομαδιαία επισκόπηση παραγνωρισμένων ειδήσεων επικαιρότητας  που πρέπει να έχουμε πρόχειρες σε ένα συρτάρι» 

(Από δημοσιεύσεις της 2ης εβδομάδας του Φεβρουαρίου 2012)


  

Φτιάχνοντας Παρατηρητήριο Αισχροκέρδειας
«Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης από τη φύση τους, πρέπει να έχουν περιορισμένο χρονικό ορίζοντα δηλαδή τόσο όσο διαρκεί η κρίση. Παρεμπιπτόντως, αυτό είναι κάτι που μας κάνει άκρως καχύποπτους ακόμα και για τις προθέσεις της τρόικας, όταν απαιτεί την ανατροπή των εργασιακών δεδομένων, καθώς σε καμία από τις προτάσεις τους δεν περιλαμβάνεται μνεία για περιορισμένη διάρκεια των ανατροπών, για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση.
Η αρχή της ρύθμισης θα μπορούσε να γίνει με τον προσδιορισμό των ορίων της αισχροκέρδειας. …… Στη συνέχεια θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα Παρατηρητήριο αποκλίσεων, με μικτή σύνθεση εμπόρων, αγροτών και κρατικών υπαλλήλων, το οποίο θα επιλαμβάνεται αυτεπάγγελτα και μετά από καταγγελίες άμεσα, περιπτώσεων που εμφανώς συνιστούν παραβίαση. Σε περίπτωση διαπίστωσης αισχροκέρδειας, θα προβλέπεται καταβολή συμπληρωματικού ποσού στον αγρότη ή αγροτικό συνεταιρισμό από τον οποίο αγόρασε το προϊόν, τόσου, ώστε να αποκαθιστά την ισορροπία της τιμής μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή αλλά και υποχρεωτική διάθεση του υπολοίπου αδιάθετου στοκ στην κατανάλωση, με νέα τιμή που θα επαναφέρει το μέγιστο περιθώριο κέρδους στο 50%. Προφανώς θα πρέπει να προβλέπονται οικονομικές κυρώσεις και καταχώρηση σε ειδικό μητρώο, κυρώσεις οι οποίες σε περίπτωση υποτροπής θα φθάνουν σε αφαίρεση της άδειας.
»

Γιάννης Παρασκευουλάκος, Ελεύθερη αγορά: Όπως μας συμφέρει;, 7/2/2012

***

Το περιβάλλον είναι πάντα παρόν
«Οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες του φετινού χειμώνα σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν αρκετούς να μιλήσουν για τις «υπερβολές» σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Όμως, η κλιματική αλλαγή και η παγκόσμια υπερθέρμανση δεν σημαίνει ηπιότερους χειμώνες όπως πολλοί αφήνουν να εννοηθεί, αλλά όλο και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, είτε τον χειμώνα, είτε το καλοκαίρι.

Η φετινή παγωνιά η οποία περιλαμβάνει για πολλές περιοχές ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών και χιονοπτώσεων οφείλεται σύμφωνα με Βρετανούς ειδικούς στα κύματα ψύχους που δημιουργεί το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική.

Κάτι αντίστοιχο παρατηρείται και για τις Η.Π.Α. μέσω των τελευταίων δορυφορικών φωτογραφιών της Αλάσκα, από τις οποίες έχει «χαθεί» μία τεράστια έκταση πάγων η οποία έχει μετατραπεί σε νερό.»

Άρης Καπαράκης, “Ψυχρός χειμώνας και υπερθέρμανση του πλανήτη”, 9/2/2012

***

Απώλεια περιττών ή αναγκαίων;
«Στην περίπτωση που παραμείνει στην ευρωζώνη η Ελλάδα, ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί γνωρίζοντας η χώρα έναν άνευ προηγούμενο αποπληθωρισμό. Στην περίπτωση που αποφασίσει να βγει από την ευρωζώνη αυτό θα γίνει υποτιμώντας δραματικά την αξία του νέου νομίσματός της. Και στις δύο περιπτώσεις οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν ότι η χώρα τους θα είναι μία φτωχότερη χώρα από αυτήν που γνώριζαν και πρέπει να συμβιβαστούν με αυτήν την ιδέα“. 

Τέλος ο κ. Lerrick επέκρινε τους χειρισμούς όχι μόνο των Ευρωπαίων στην περίπτωση της διάσωσης της Ελλάδας αλλά και τους χειρισμούς των ίδιων των ελληνικών αρχών οι οποίες εφάρμοσαν στον ελληνικό λαό το μαρτύριο της σταγόνας “με μέτρα που λαμβάνονταν σε μικρές δόσεις ενώ έπρεπε αυτά που καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα να τα εφαρμόσει εξ’ αρχής και με τη μία παρά τον επώδυνο χαρακτήρα τους, αφού οι ελληνικές αρχές ήξεραν ότι ήταν αναπόφευκτα” όπως χαρακτηριστικά τόνισε.»

Θάνου Δημάδη, “Α. Lerrick: Οι Έλληνες να συμβιβαστούν με την ιδέα μίας φτωχότερης Ελλάδας”, Skai.gr , 11/02/2012

***

Το παρασκήνιο της κρίσης
«Μπορούμε συνεπώς να πούμε ότι κάθε άνθρωπος δοκιμάζεται από ένα διπλό φόβο:
α. 
το φόβο απέναντι στο δέντρο της ζωής που μπορεί να γεννήσει την υπέρβαση, το φόβο απέναντι στην εσωτερική Αμαζονία, ή το εσωτερικό δάσος ως φύση
β. το φόβο απέναντι στο πνεύμα και την αφαίρεση

Αυτόν τον διπλό φόβο πρέπει να θεραπεύσουμε με την αγάπη και την αλήθεια. Αυτό μας υπέδειξε ο Χριστός. Η ορθή απάντηση απέναντι στη δοκιμασία του φόβου είναι η πραγματικότητα να κυβερνάει την κάθε μας σκέψη και η αλήθεια να είναι ο κύριος της ζωής μας.»

Γιάννης Ζήσης, To Σύνδρομο του Ηρώδη, 8/2/2012

***

Αναμένοντας τον Γ Παγκόσμιο Πόλεμο
«
Σε μια καταγραφή του γαλλικού καναλιού «France 2» μιας συζήτησης μεταξύ του Ρώσου πρεσβευτή στο Συμβούλιο Ασφαλείας Βιτάλι Τσούρκιν, του πρωθυπουργού του Κατάρ και του Καταριανού Υπουργού Εξωτερικών Hamed bin Jassem, ο τελευταίος απευθύνεται στον Ρώσο πρεσβευτή στο Συμβούλιο Ασφαλείας, λέγοντας του:
«Σας προειδοποιώ, μη κάνετε χρήση του βέτο για την κρίση στη Συρία, η Ρωσία πρέπει να εγκρίνει το ψήφισμα, διαφορετικά θα χάσει όλες τις αραβικές χώρες».

Ο Ρώσος πρέσβης απάντησε στον Hamed bin Jassem με τελεία ψυχρότητα:
«Αν μου μιλήσετε πάλι σε αυτό το ύφος, δεν θα υπάρξει  πια αυτό το πράγμα που ονομάζεται Κατάρ».

Ο τελευταίος συνέχισε απευθύνοντας τον λόγο αυτή τη φορά στον Πρωθυπουργό του Κατάρ:
«Είστε εδώ στο Συμβούλιο Ασφαλείας ως επισκέπτης, σεβαστείτε τον εαυτό σας  και ξαναπάρτε το αρχικό μέγεθος σας, εξάλλου δεν θα απευθυνθώ πια σε σας, μιλώ εξ ονόματος της Μεγάλης Ρωσίας, και μόνο με μεγάλους».

Πράγματι, οι προειδοποιήσεις του Υπουργού Εξωτερικών του Κατάρ δεν είχαν καμία επίδραση στην απόφαση της Ρωσίας, όπου η τελευταία με την Κίνα χρησιμοποίησαν το διπλό βέτο τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να ακυρώσουν το σχέδιο ψηφίσματος που καταδίκαζε το καθεστώς της Συρίας.»

“Ο Ρώσος πρεσβευτής στο Συμβούλιο Ασφαλείας απείλησε για εξάλειψη του Κατάρ”, http://geopolitics-gr.blogspot.com, 8/2/2012

***

merkelΓερμανία: άλλος ένας δήμιος του «αόρατου χεριού» 
«1. Είναι ΑΛΗΘΕΙΑ κα. Μερκελ, ότι από τον Ιούνιο του 1998 έως σήμερα, η γερμανική καγκελαρία επιστατεί, προωθεί και κατευθύνει τόσο την είσπραξη όσο και την ¨νομιμοποίηση¨ των παράνομων προμηθειών όλων των πολιτικών προσώπων τόσο των εκάστοτε κυβερνήσεων όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Τσεχία, η Κροατία και η Ρουμανία; 

2. ΑΛΗΘΕΥΕΙ ότι ένα ποσοστό του 15% επί του συνόλου των εισπραχθέντων προμηθειών, ρέει σε μυστικούς λογαριασμούς του χριστιανοσοσιαλιστικού κόμματος της Βαυαρίας ( CSU ) και από εκεί διανέμεται στα άλλα γερμανικά κόμματα, εξασφαλίζοντας έτσι τη χρηματοδότηση των μυστικών επιχειρήσεων;

10. Είναι ΑΛΗΘΕΙΑ κα. Μερκελ, ότι από τον Οκτώβριο 2002 οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες έβαλαν χέρι σε Έλληνες πολίτες που διέμεναν ως τουρίστες στην Δρέσδη και ήταν μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης της 17Ν ( υπεύθυνοι για την χρηματοδότηση της οργάνωσης) καθώς και κορυφαία μέλη του ελληνικού υποκόσμου; Τους αφήσατε να εισπράξουν μια επιταγή ύψους 5,7 εκατ. ευρώ και μετά τους κρύψατε στην πόλη Σους της Τυνησίας μέχρι να ξεχαστεί η υπόθεση; Δουλεύουν αυτά τα άτομα τώρα στην Ελλάδα για τις γερμανικές υπηρεσίες; Γιατί δεν δώσατε καμία πληροφόρηση στην ελληνική αντιτρομοκρατική υπηρεσία;

11. ΑΛΗΘΕΥΕΙ κα. Μερκελ, ότι γερμανός αξιωματούχος ανάγκασε το 2007 τον πολιτικό αρχηγό ενός ελληνικού κόμματος της αριστεράς , με την απειλή ότι θα δημοσιευτούν λεπτομέρειες από την προσωπική του ζωή, να παραιτηθεί από μια νέα υποψηφιότητα για την αρχηγία του κόμματος;

16. ΑΛΗΘΕΥΕΙ κα. Μερκελ, ότι σε συζητήσεις με αντιπροσώπους δυο κρατών, προβλέψατε πως στο εγγύς μέλλον ορισμένες περιοχές της Δυτικής Θράκης και μια ζώνη γύρω από την Φλώρινα θα ανεξαρτητοποιηθούν, προκειμένου να παράσχουν προστασία στις μειονότητες που διαμένουν εκεί;»

Απόσπασμα από το Γράμμα που έστειλαν 8500 Έλληνες του εξωτερικού μα τον Σύλλογο «Νέα Φιλική Εταιρία»

“Επιστολή κόλαφος στη Μέρκελ από 8.500 Έλληνες του εξωτερικού”, Το Κουτί της Πανδώρας, 8/12/2012

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μπέλεσης
Μέλος της Μ.Κ.Ο. Σόλων
info@solon.org.gr

13 Φεβρουαρίου 2012

Σχετικά άρθρα