ΕΘΝΟΣ & ΚΡΑΤΟΣ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

Η ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΕΝΟΣ ΝΑΖΙ (του Μάριου Πλωρίτη)

Ploritis Eleftherotypia Nazi1 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Ploritis Eleftherotypia Nazi1 - Σόλων ΜΚΟΒ’ Παγκόσμιος. 50 χρόνια μετά. Και μεις ανατρέχουμε 50 χρόνια πριν. Συγκεκριμένα, σε ένα άρθρο της εποχής εκείνης, που αναδημοσιευόταν στην εφημερίδα «Ελευθερία».
Μόλις έχει λήξει ο πόλεμος και ένας Ελβετός δημοσιογράφος παίρνει συνέντευξη από έναν ανώτατο αξιωματούχο της Καγκελαρίας, ρωτώντας τον χαρακτηριστικά: «Και τώρα τι σκοπεύετε να κάνετε; Νικηθήκατε. Ο κόσμος σας μισεί. Και δεν πρόκειται να ξεχάσει αυτά που κάνετε. Πως θα ορθοποδήσετε ξανά ως έθνος;»
Και ο Γερμανός του απαντά με ψύχραιμη ειρωνεία, με λόγια που όταν τα διαβάσαμε ξανακοιτάξαμε πολλές φορές την ημερομηνία του κιτρινισμένου τόμου που διαβάζζαμε, μήπως και λαθεύαμε, μήπως και το φύλλο ήταν σημερινό.. Όμως η ημερομηνία δεν άφηνε περιθώρια. Ήταν όντως 50 χρόνια πριν!

«Οι λαοί –απάντησε ο Γερμανός ναζί- ξεχνούν γρήγορα. Αυτή εξάλλου είναι η διαφορά τους από ένα έθνος που θυμάται, όπως η ανώτερη φυλή των Γερμανών (!). Τα χρήματα που θα δοθούν για την ανοικοδόμηση της Γερμανίας θα είναι πολλά, θα έρθουν να δουλέψουν για μας και αυτοί που μέχρι τώρα πολεμούσαν εναντίον μας (!). Είμαστε μια φυλή εργατική που θα ξαναδημιουργήσει την ισχυρή, ενωμένη Γερμανία (!). Θα δείτε ότι θα γίνουμε η ισχυρότερη οικονομικά χώρα (!). Και τότε ο Γκέμπελς θα μπορέσει να σηκωθεί από τον τάφο του και να αναφωνήσει: «Και όμως νικήσαμε»!!!
No comment…

Μάριος Πλωρίτης

Πηγή: Ελευθεροτυπία, 9 Μαΐου 1995

Διαβάστε επίσης:
ΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΑΓΟΡΑΣ: ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Σχετικά άρθρα