ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΦΙΛΟΖΩΪΑ

ΝΕΑ ΕΙΔΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΤΑΙΣΜΑ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

clip image001 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

clip image001 - Σόλων ΜΚΟTo τάισμα των πουλιών, κάτι που συνηθίζουν να κάνουν πολλοί άνθρωποι στα πάρκα, μπορεί να αλλάξει τη βιολογική μοίρα ενός είδους, αλλά και να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων ειδών. 

         Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν βιολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ της Γερμανίας, όπως αναφέρει το αμερικανικό περιοδικό «Wired».

Οι Γερμανοί βιολόγοι παρατήρησαν μαυροσκούφηδες (Sylvia atricapilla), μικρά πουλιά που ζουν συνήθως στην Κεντρική Ευρώπη και διαπίστωσαν ότι ένα κομμάτι του πληθυσμού τους έχει μάθει να τρέφεται από τους ανθρώπους και περνά τον χειμώνα του στη Βρετανία όπου βρίσκει τροφή στα πάρκα. Αυτά τα πουλιά βρίσκονται σε ένα διαφορετικό στάδιο εξέλιξης από εκείνους τους μαυροσκούφηδες που αναζητούν μόνοι τους την τροφή τους, οι οποίοι και αποδημούν στην Ισπανία. 

Αναπαραγωγή 
           Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ υπογραμμίζουν ότι οι μαυροσκούφηδες δεν έχουν ακόμη διαχωριστεί σε δύο είδη, αλλά βρίσκονται σε αυτή την κατεύθυνση. «Πρόκειται για αναπαραγωγική απομόνωση, πράγμα που είναι το πρώτο βήμα για τον διαχωρισμό σε δύο είδη», δήλωσε στο «Wired» ο ερευνητής Μάρτιν Σχάφερ. 

           Το 30% του πληθυσμού αυτού του είδους μεταναστεύει τον χειμώνα στη Βρετανία, γεγονός που μειώνει κατά ένα τρίτο την απόσταση την οποία διανύουν τα πουλιά που μεταναστεύουν στην Ισπανία. Αυτή η διαφορά έχει ως αποτέλεσμα οι «Βρετανοί» μαυροσκούφηδες να επιστρέφουν πιο γρήγορα στην Κεντρική Ευρώπη στις αρχές του καλοκαιριού και να αναπαράγονται χωρίς να περιμένουν τους «Ισπανούς» συγγενείς τους.


(Πηγή: ΤA NEA On-line

9 Μαρτίου 2010

Σχετικά άρθρα