ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

135 px mars rocks - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

135 px mars rocks - Σόλων ΜΚΟΣε αυτόν τον μπερδεμένο κόσμο  της αστάθειας και των ακραίων φαινομένων όπου η αβεβαιότητα φαίνεται να παρασύρει τον ψυχισμό σχεδόν όλων των ανθρώπων, υπάρχουν κάποιοι από εμάς που ατάραχοι υπομένουν τις εξελίξεις.
         Η αταραξία τους δεν είναι προϊόν πλούτου ή δυνάμεως μα αποτέλεσμα ενός συναισθήματος ολοκληρωτικής απελπισίας και ανεπάρκειας να καθορίσουν ή ν’ αλλάξουν οποιαδήποτε παράμετρο που αφορά τη ζωή τους . Είναι οι καταδικασμένοι άνθρωποι του τρίτου κόσμου.

Δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία οι στατιστικές για το προσδόκιμο της ζωής τους, για τα εισοδήματά τους, για τα ποσοστά του αναλφαβητισμού, για αυτούς που έχουν  στέγη, ή που μπορούν να εργαστούν,  γιατί απλά δεν τους αφορούν. Δεν τους αγγίζει καμιά οικονομική  κρίση ή περιβαλλοντική καταστροφή γιατί δεν ελπίζουν σε τίποτα. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν γεννηθεί άρρωστοι ή έχουν νοσήσει στους πρώτους μήνες της ζωής τους και δεν έχουν νιώσει ποτέ το συναίσθημα της ελπίδας ή της ασφάλειας. Δεν ονειρεύονται , το μέλλον τους είναι κάτι παραπάνω από παγερά προκαθορισμένο.   

         Οι αγαπητές μητέρες του αναπτυγμένου κόσμου θα πρέπει να δυσκολεύονται πολύ να φανταστούν πως είναι να βράζεις πέτρες σε νερό για να ξεγελάσεις τη γεύση του παιδιού σου , αυτό δηλαδή που κάνουν κάποιες Αφρικανές για να ταϊσουν τα παιδιά τους με την ψευδαίσθηση σούπας. Η νόηση σε αυτές τις περιπτώσεις λειτουργεί περισσότερο ως ειρωνεία, ως βασανιστής, αφού δεν μπορεί να εξηγήσει την λογική αυτής της εφιαλτικής κατάστασης παραμένοντας απλά ένας ανεπαρκής παρατηρητής που υπενθυμίζει την οδύνη στην ανθρώπινη ψυχή.

Παρατηρώντας  την αφίσα μιας ανθρωπιστικής οργάνωσης  σε έναν σταθμό της Γερμανίας, που έδειχνε ένα μαύρο παιδάκι στην αγκαλιά της μητέρας του να την αποχαιρετά  λέγοντας ‘Auf Wiedersehen Mama’,σκεφτόμουν  εμάς τους θρασύδειλους πολιτισμένους της δύσης που από τη μια περηφανευόμαστε για τις κοινωνικές μας δομές και τα αυτοθεραπευόμενα οικονομικά μας συστήματα και από την άλλη πανικόβλητοι τρέχουμε τώρα να περισώσουμε ότι μπορούμε από τα περιουσιακά μας στοιχεία, τις θέσεις εργασίας μας και την  περισπούδαστη κοινωνική μας συμπεριφορά. 

        Εξευγενισμένος πανικός παρουσιάζεται ως αξιοπρέπεια και αναρωτιόμαστε τι θα μας ξημερώσει την επομένη ενώ αποφεύγουμε να σκεφτούμε πως συνεχώς ανταλλάσουμε την ευημερία μας με τον χαμό των συνανθρώπων μας σε κάποιες άλλες χώρες του πλανήτη και όχι μόνον αυτών. Αδίστακτοι αποικιοκράτες συγγενείς μας άνοιξαν το δρόμο για μας κι εμείς συνεχίζουμε με μεγαλύτερη ζέση το έργο τους υποκρινόμενοι τους αδύναμους όταν πρόκειται να βοηθήσουμε άλλους και ορμώντας σαν αρπακτικά όταν διεκδικούμε τα συμφέροντά μας. Υποστηρίζουμε πως αυτή είναι η κατάσταση που βρήκαμε και πως πρέπει να δεχθούμε την ωμή πραγματικότητα . Εκθειάζουμε το νόμο της ζούγκλας και χαρούμενοι μαθαίνουμε στα παιδιά μας πως το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό ,υιοθετώντας προφανώς τον νόμο του ισχυρού, την στιγμή που εκατομμύρια γονείς σε θέση ανίσχυρου αποχαιρετούν δια παντός και μην έχοντας καμία δεύτερη ευκαιρία, τα παιδιά τους, σε μία τραγική πορεία προς το θάνατο.

         Έχουμε δώσει λοιπόν διαφορετικά ονόματα στον κόσμο μας. Κάποιοι άνθρωποι ζουν στον πρώτο, κάποιοι στο δεύτερο και άλλοι στον τρίτο. Τι κρίμα…  Τους έτυχε ο χειρότερος κι εμάς ο πιο πλούσιος. Ήταν σφάλμα να πιστεύουμε πως ήταν ένας κι αδιαίρετος . Η αλήθεια είναι πως έχει αδιαπέραστα σύνορα που τον τεμαχίζουν και πως καμία θέληση , καμία απόγνωση και καμία δυστυχία δεν μπορεί να τα διαπεράσει. Το παράδοξο όμως  είναι πως οι τρείς κόσμοι μας φαίνεται ότι έχουν κοινή πορεία και η μοίρα τους ίσως αποδειχθεί ενιαία στην καταστροφή ή στην σωτηρία. Όταν τα στωικά βλέμματα των καταδικασμένων του κόσμου κατορθώσουν να συναντήσουν τα δικά μας πάνω από τις ερήμους της απανθρωπιάς μας τότε ο κόσμος ίσως ξαναγίνει ενιαίος εγκαινιάζοντας μια εποχή χαράς και αξιοπρέπειας για όλα τα όντα αυτού του πλανήτη.

30 Ιανουαρίου 2009,

Θανάσης Μάντης, Πολιτικός Επιστήμονας,
Μέλος της ΜΚΟ Σόλων

Σχετικά άρθρα