ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ, ATZENTA

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

- Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

eleythera sxoleia - Σόλων ΜΚΟΕναλλακτικά μοντέλα προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με επίκεντρο το παιδί το Σάββατο 14 Μαΐου 2016 από τις 11πμ έως τις 4μμ, στην Βλαχιά Ευβοίας, Πνευματικό Κέντρο. Η Πρωτοβουλία για την επαναλειτουργία του μονοθέσιου δημοτικού σχολείου Βλαχιάς, σας προσκαλεί σε μια Ημερίδα για την ελευθερία της μάθησης, τα δημοκρατικά εκπαιδευτικά μοντέλα και την σχολική απο-ιδρυματοποίηση των μαθητών. 
Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον από νέους γονείς ανά την Ελλάδα για αποκέντρωση και επιστροφή στην ύπαιθρο, καθώς και για διαφορετικά, εναλλακτικά μοντέλα και δομές εκπαίδευσης για τα παιδιά τους. Κοινός παρονομαστής είναι η καλύτερη ποιότητα ζωής και εκπαίδευσης, η κοινωνική χειραφέτηση, αλλά και η ανάγκη για μια ελεύθερη και δημοκρατική μαθησιακή εμπειρία κοντά στη φύση. 

Δυστυχώς το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με τις αγκυλώσεις και τους περιορισμούς του δεν επιτρέπει τη δημιουργία εναλλακτικών, αποκεντρωμένων και δημοκρατικών δομών εκπαίδευσης, μέσα και έξω από το δημόσιο σχολείο όπως το γνωρίζουμε, παρά μόνο μέσα από δαπανηρές ιδιωτικές εναλλακτικές που δεν είναι προσβάσιμες σε όλους. 

Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία δίνεται η δυνατότητα στη δημόσια, δωρεάν εκπαίδευση μέσα από δημοκρατικές, μη-κερδοσκοπικές δομές που δημιουργούν είτε ιδιώτες, είτε σύλλογοι γονέων, ενώ σε άλλες όπως η Αγγλία, η Πολωνία και το Βέλγιο είναι κατοχυρωμένος και ο θεσμός της κατ’ οίκον εκπαίδευσης. 

Στην Ελλάδα, συνήθως επαφίεται στα κοινωνικά ανακλαστικά λίγων και αξιομνημόνευτων εκπαιδευτικών που αξιοποιούν τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ για να αναπτύξουν εναλλακτικές εκπαιδευτικές προσεγγίσεις και μεθοδολογίες στα πλαίσια του δημόσιου σχολείου. Ένα πρόσφατο επιτυχημένο παράδειγμα είναι το δημοτικό σχολείο του Φουρφουρά στο Ρέθυμνο Κρήτης, αλλά και άλλα λιγότερα γνωστά παραδείγματα στις πόλεις. Επίσης, υπάρχουν αυτο-οργανωμένες δομές κυρίως όμως προσχολικής αγωγής. 

Τα τελευταία χρόνια της κρίσης και των μνημονίων έχουν εντείνει τα προβλήματα στο χώρο της εκπαίδευσης λόγω της υποστελέχωσης των σχολείων και της υποβάθμισης των υποδομών, ενώ έχουν κάνει επιτακτική την ανάγκη να αναζητηθούν και να εφαρμοστούν σύγχρονες μέθοδοι και υλικά διδασκαλίας, πιο κοντά στο παιδί και τη φύση. 

Σε αυτό το πλαίσιο σας προσκαλούμε να συμμετέχετε στην ημερίδα που διοργανώνουμε στο Πνευματικό Κέντρο Βλαχιάς Ευβοίας, το Σάββατο 14 Μαΐου 2016 στις 11.00 με εξαιρετικούς ομιλητές και ομιλήτριες:

 • Γιώργος Μόσχος, Συνήγορος του παιδιού, “Το δικαίωμα του παιδιού σε ένα ελκυστικό σχολείο, ανοιχτό στην κοινωνία”   
 • Χαράλαμπος Μπαλτάς, δάσκαλος στο 35ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών και μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας “Το Σκασιαρχείο, Πειραματικοί ψηλαφισμοί για ένα σχολείο της κοινότητας”. 
 • Άγγελος Πατσιάς, εκπαιδευτικός, το Σχολείο της Φύσης και των Χρωμάτων, “Το Σχολείο αλλιώς”.
 • Νανά Χατζή, καθηγήτρια Αγγλικών, εκπρόσωπος του Σάμμερχιλ στην Ελλάδα, “Σχολείο Σάμμερχιλ, Η πρώτη δημοκρατία παιδιών στον σύγχρονο δυτικό κόσμο. Το διαχρονικό μήνυμα του σχολείου Σάμμερχιλ για την ελεύθερη και δημοκρατική εκπαίδευση και ανατροφή των παιδιών”. 
 • Σάντρα Μαυροειδή, Δασκάλα Δημοτικού Σχολείου, και Αρχοντής Καρανάσιος, απόφοιτος Σχολείου Waldorf, Εκπαιδευτικός Εικαστικών, Αρχιτέκτονας Μηχανικός, “Κινήσεις για την δημιουργία Ελεύθερων Σχολείων με βάση την Παιδαγωγική Waldorf”
 • Ευάγγελος Βλαχάκης, κινηματογραφιστής και διαχειριστής του μπλόγκ “Δημοκρατικά Σχολεία” (http://democraticschoolsgr.blogspot.gr/). “Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ από το Φουρφουρά στο Summerhill”.

Θα ακολουθήσει στρογγυλό τραπέζι- συζήτηση με θέμα “Προοπτικές, προτάσεις και σχέδιο δράσης για την επαναλειτουργία του μονοθέσιου δημοτικού σχολείου Βλαχιάς ως πρότυπο κέντρο εφαρμογής εναλλακτικών εκπαιδευτικών μεθόδων και μαθησιακών διαδικασιών”.

Σε ένα από τα διαλείμματα θα υπάρχει μπουφές με τοπικά εδέσματα από τις γυναίκες του συνεταιρισμού της Βλαχιάς.
Διοργάνωση:

 • Πρωτοβουλία για τη επαναλειτουργία του μονοθέσιου δημοτικού σχολείου Βλαχιάς
 • Ηλιόσποροι (www.iliosporoi.net
 • Σταγόνες (www.stagones.org

Για επικοινωνία: info@stagones.org / 6936157727 

Ακολουθούν μερικά από τα αιτήματα- προτάσεις που έχουν ήδη κατατεθεί στο Υπουργείο Παιδείας από αρκετούς φορείς και συλλογικότητες, και συνυπογράφονται από τους διοργανωτές της ημερίδας:

Εδώ και αρκετά χρόνια σε πολλές χώρες του κόσμου αναγνωρίζονται επίσημα και λειτουργούν εναλλακτικές διαδικασίες μάθησης και εκπαίδευσης, οι οποίες δεν έρχονται σε αντίθεση με την επίσημη εκπαιδευτική πολιτική, αλλά αποτελούν παράλληλους εκπαιδευτικούς δρόμους που οδηγούν στο ίδιο επιθυμητό αποτέλεσμα, εμπλουτίζοντας τελικώς το υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα.

Με πυρήνα την παραπάνω προσέγγιση διεκδικούμε την αναγνώριση των παρακάτω εναλλακτικών μορφών εκπαίδευσης:

 • Παιδαγωγικές προσεγγίσεις, όπως είναι οι προσεγγίσεις Montessori, Freinet, Waldorf, Δημοκρατικά Σχολεία, Ανοιχτή Μάθηση κ.ά. για το σύνολο της λειτουργίας ενός σχολείου.
 • Δυνατότητα ίδρυσης μη κερδοσκοπικών σχολικών μονάδων με καταστατικό, όπως είναι τα free schools στην Αγγλία, Σουηδία, Γερμανία, Νέα Ζηλανδία και αλλού.
 • Κατ’ οίκον εκπαίδευση  με τη μορφή αυτοδιαχειριζόμενης/ συνεργατικής δομής γονέων και εκπαιδευτικών που επικοινωνεί και αλληλεπιδρά με τους φορείς της Δημόσιας Παιδείας, ως μια ολοκληρωμένη εκπαιδευτική διαδικασία.
 • Οι παραπάνω  εκπαιδευτικές προσεγγίσεις, αφού έχουν λειτουργήσει πειραματικά για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, αποτελούν εδώ και αρκετές δεκαετίες επίσημα αναγνωρισμένες  εκπαιδευτικές πολιτικές σε ένα μεγάλο αριθμό κρατών τόσο ευρωπαϊκών  όσο και πολλών άλλων χωρών παγκοσμίως. Συγχρόνως, αποτελούν εκπαιδευτικές προσεγγίσεις οι οποίες διδάσκονται σε πολλά Πανεπιστημιακά Τμήματα Εκπαίδευσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στον εξωτερικό, έχουν γίνει αντικείμενο ενός σημαντικού αριθμού διεθνών συνεδρίων, καθώς και αντικείμενο ερευνών και εφαρμογών σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. 
 • Να εξασφαλιστεί η παροχή του δικαιώματος από την Ελληνική Πολιτεία σε όσους γονείς επιθυμούν να παράσχουν στα παιδιά τους μορφές εκπαίδευσης όπως αυτές που αναφέρονται παραπάνω, αντίστοιχα με το δικαίωμα επιλογής της μορφής εκπαίδευσης των παιδιών τους που έχουν εκατομμύρια γονείς σε ολόκληρο τον κόσμο.

eleythera sxoleia

Πηγή: Εναλλακτικός, enallaktikos.gr