ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΠΙΣΗΜΩΣ “ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ” ΤΟ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ

144971 apolithimenodasos - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

144971 apolithimenodasos - Σόλων ΜΚΟΕπισήμως, «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης» ανακηρύχθηκε το απολιθωμένο δάσος της Λήμνου από την Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου.Μάλιστα, την Τρίτη απεστάλη η σχετική απόφαση στο Εθνικό Τυπογραφείο. Πρόκειται για τρεις εκτάσεις 24.407 στρεμμάτων, 14.350 στρεμμάτων και 7.018 στρεμμάτων στο νησί. 

Σημειώνεται ότι με την απόφαση προστατεύονται οι μεμονωμένοι κορμοί ιστάμενοι ή κατακείμενοι ή τμήματα αυτών καθώς και άλλα όργανα φυτών, όπως ρίζες, καρποί και σπέρματα. 
Σύμφωνα με την απόφαση, «το απολιθωμένο δάσος της Λήμνου είναι ένα ανεπανάληπτο δημιούργημα της φύσης και φυσική κληρονομιά της χώρας με σπάνια παλαιοντολογική και γεωμορφολογική αξία».

Η εφαρμογή της απόφασης και η διαχείριση του Διατηρητέου Μνημείου της Φύσης, ανατέθηκε στη Διεύθυνση Δασών Λέσβου με επιστημονικό συνεργάτη το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. 
Τα αναγκαία έργα προστασίας και ανάδειξης του απολιθωμένου δάσους της Λήμνου μπορούν να εκτελούνται και από το δήμο Λήμνου, ύστερα από ειδικές μελέτες που θα εγκρίνονται από τη Διεύθυνση Δασών Λέσβου.


Πηγή/φωτό: Tvxs