ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

TO ΣΠΑΝΙΟΤΕΡΟ ΖΩΟ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 15 ΧΡΟΝΙΑ

monokeros - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

monokeros - Σόλων ΜΚΟΚάμερα παρακολούθησης σε δάσος του Βιετνάμ κατέγραψε για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια ένα από τα σπανιότερα ζώα του πλανήτη, τον ασιατικό μονόκερο.

Το ζώο μοιάζει με αντιλόπη και αν και έχει δυο κέρατα λέγεται μονόκερος λόγω της σπανιότητάς του.


Όπως ανακοίνωσε η περιβαλλοντική οργάνωση WWF, η κάμερα φωτογράφισε το ζώο τον Σεπτέμβριο σε πυκνό δάσος στο κεντρικό Βιετνάμ.

Η παρουσία του ζώου στην περιοχή αναπτερώνει τις ελπίδες των επιστημόνων για την επιβίωση του είδους.

Ο ασιατικός μονόκερος ανακαλύφθηκε σε απομακρυσμένα βουνά στο Λάος το 1992 από μεικτή ομάδα της WWF και της δασικής υπηρεσίας του Βιετνάμ, που εντόπισε ένα κρανίο με ασυνήθιστα κέρατα στο σπίτι ενός κυνηγού.

Σημειώνεται ότι αυτό ήταν το πρώτο μεγάλο θηλαστικό που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά σε διάστημα 5 ετών.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο ζώο. Δυο ασιατικοί μονόκεροι αιχμαλωτίστηκαν στο κεντρικό Βιετνάμ το 1993 αλλά πέθαναν λίγο μήνες αργότερα.

Στο Βιετνάμ η τελευταία φορά που εθεάθη ασιατικός μονόκερος ήταν το 1998. Το WWF έχει ζητήσει από τους δασοφύλακες των περιοχών κοντά στο σημείο που φωτογραφήθηκε το ζώο να απομακρύνουν όλες τις παγίδες και να εντείνουν τις προσπάθειες κατά του παράνομου κυνηγιού.

Η μεγαλύτερη απειλή για τον ασιατικό μονόκερο είναι η λαθροθηρία. Οι παγίδες συνήθως προορίζονται για άλλα ζώα όπως ελάφια και σιβέτ, που εντάσσονται στη βιετναμέζικη κουζίνα.

Είκοσι χρόνια μετά την ανακάλυψη του, οι επιστήμονες γνωρίζουν ελάχιστα για τον ασιατικό μονόκερο, ενώ είναι αδύνατο να υπολογίσουν τον πληθυσμό του.

Το WWF εκτιμά ότι σε απομακρυσμένες δασικές περιοχές στα σύνορα με το Λάος ζουν στην καλύτερη περίπτωση λίγες εκατοντάδες ασιατικοί μονόκεροι, ωστόσο υπάρχει ακόμα και η πιθανότητα τα ζώα να είναι πολύ λιγότερα από 100.


Πηγή/φωτό: Econews