ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

NIKH TΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΣΤΙΣ “ΣΚΟΥΡΙΕΣ” ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ

argentina contra minas - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

argentina contra minas - Σόλων ΜΚΟΗ Αργεντική ακύρωσε τη συμφωνία εξόρυξης χρυσού με την καναδική εταιρεία Osisko ύστερα από διαμαρτυρίες των κατοίκων για περιβαλλοντικούς λόγους.

Όπως αναφέρει το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, επικαλούμενο δημοσίευμα του BBC, οι αρχές στη βορειοδυτική επαρχία Rioja, δήλωσαν ότι δεν κατάφεραν να πάρουν τη συγκατάθεση του λαού για το έργο.


Οι εργασίες της Osisko ανεστάλησαν τον Φεβρουάριο λόγων των διαμαρτυριών. Η συμφωνία για την εξόρυξη χρυσού ανακοινώθηκε το 2011 και από την αρχή ξεσήκωσε πλήθος διαμαρτυριών με τη συμμετοχή περιβαλλοντικών οργανώσεων, μεταξύ αυτών και της Greenpeace.

Όπως τονίζουν οι διαδηλωτές η εξόρυξη στο όρος Famatina απαιτεί την κατανάλωση ενός εκατομμυρίου λίτρα νερού την ημέρα, ενώ αντιδρούν και στη χρήση κυανίου στην απόληψη του χρυσού.

«Οι συνεχόμενες αντιδράσεις κατέστησαν αδύνατη την έναρξη του έργου», σηλώνει ο περιφερειάρχης της Rioja, ο Luis Beder Herrera, ο οποίος υποστήριξε πως «η ακύρωση του έργου θα έχει σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες». 


Πηγή/φωτό: Tvxs