ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΦΙΛΟΖΩΪΑ

ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΜΕΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΦΙΛΟΖΩIΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

humanesociety - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

humanesociety - Σόλων ΜΚΟΕνορχηστρωμένη επίθεση εναντίον της από το Κέντρο Ελευθερίας Καταναλωτών των ΗΠΑ καταγγέλλει η Humane Society of the United States, ο μεγαλύτερος φιλοζωικός οργανισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

        Το Κέντρο για την Ελευθερία των Καταναλωτών (Center for Consumer Freedom – CCF) φέρεται να χρηματοδοτείται από εταιρίες καπνού, αλκοολούχων ποτών, εστιατόρια και αγροτικά συμφέροντα

Σύμφωνα με τη Humane Society οι προσπάθειες του CCF περιλαμβάνουν τακτικές παραπληροφόρησης και αποπροσανατολισμού ή και άρνησης της πραγματικότητας σχετικά με την μεταχείριση των ζώων σε όλους τους κλάδους παραγωγής στη βιομηχανία, στη γεωργία ή το χώρο του θεάματος και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Human Society σε όλα τα ζητήματα «θεσμικής κακομεταχείρισης» των ζώων. 

        Η Humane Society καταγγέλλει την CCF για αρωγή προς βιομηχανικές και αγροτικές μονάδες όταν αυτές κάνουν λόγο για «μεμονωμένα περιστατικά» ή δηλώνουν άγνοια σε εξακριβωμένες περιπτώσεις κακομεταχείρισης και βασανισμού ζώων.

Hsus - Σόλων ΜΚΟΗ CCF προσπαθεί να αποκρύψει όχι μόνο τα περιστατικά, αλλά ολόκληρο το ζήτημα της κακομεταχείρισης των ζώων εξυπηρετώντας οικονομικά και άλλα συμφέροντα.  

        Όπως αποκαλύπτει μάλιστα η Humane Society, η CCF πριν αρχίσει να υπερασπίζεται βιομηχανικούς και γεωργικούς τομείς στους οποίους λαμβάνει χώρα κακομεταχείριση ζώων, δρούσε εναντίον της δημόσιας υγείας καθοδηγούμενη από εταιρίες καπνού και αλκοολούχων ποτών.

       Παρομοίως ή και σε συνεργασία με την CCF δρα μια πλειάδα οργανώσεων όπως για παράδειγμα ή National Animal Interest Alliance (παρά το όνομά της) και η μεγαλύτερη αγροτική ένωση της χώρας American Farm Bureau Federation (AFBF).

Η οικονομική «ευχέρεια» αυτών των οργανώσεων τους επιτρέπει να προβάλλουν τις απόψεις τους σε διάσημες εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας και σε τηλεοπτικούς σταθμούς μεγάλης εμβέλειας στην προσπάθειά τους να πιέσουν καταστάσεις ή και να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα σχετικά με την κακομεταχείριση των ζώων η οποία στις ΗΠΑ είναι ένα φαινόμενο τρομακτικών διαστάσεων

         Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης, η οποία συνεργάζεται με πλειάδα οργανισμών στη χώρα και με περισσότερα από 3.000 φιλοζωικούς σταθμούς δισεκατομμύρια ζώα σφαγιάζονται ετησίως για διατροφικούς λόγους, ενώ δεκάδες εκατομμύρια χρησιμοποιούνται για πειράματα σε εργαστήρια, για εμπόριο γουναρικών αλλά και για «θεάματα» όπως οι κυνομαχίες και οι κοκορομαχίες.

        Επιπλέον, κάθε χρόνο θανατώνονται για διάφορους λόγους στις ΗΠΑ 3,7 εκατομμύρια σκύλοι και γάτες, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 3 εκατομμύρια είναι απόλυτα υγιή ή θεραπεύσιμα.

        Σύμφωνα με την Humane Society πάντως παρατηρείται ολοένα και μεγαλύτερη υποστήριξη στις καμπάνιες της οργάνωσης εναντίον της κακομεταχείρισης των ζώων στη βιομηχανία, σε περιπτώσεις εκμετάλλευσης τους όπως οι κυνομαχίες, το εμπόριο «εξωτικών» ζώων, το κυνήγι φώκιας στον Καναδά. Η αντίδραση της CCF σε αυτή τη στάση της κοινής γνώμης, είναι η με κάθε μέσο επίθεση εναντίον των φιλοζωικών οργανώσεων, όπως αυτή που λαμβάνει χώρα εναντίον της Humane Society.

(Πηγές: http://www.humanesociety.org  http://hsus.typepad.com/ )


9 Φεβρουαρίου 2010

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
aris@solon.org.gr