ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ, ATZENTA

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΟΧΘΕΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: Πατήστε το κουμπί της μηχανής σας για την «Αντάμωση»!

filia photo - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print
filia photo - Σόλων ΜΚΟΕλληνοτουρκικός Σύλλογος Δάφνη-Defne — Ελληνοτουρκικό Φεστιβάλ Φιλίας.

Η «Αντάμωση» ξεκινά από τον χωρισμό. 
Η χιλιάδες χρονών ιστορία του ανθρώπου, μας έχει μάθει ότι «τα βουνά δεν ανταμώνουν, αλλά οι άνθρωποι, ναι…» 
Μάλλον αυτός είναι ο λόγος που κάνει τον άνθρωπο πιό τρανό, πιό ιερό από τα βουνά.
Ίσως και περισσότερο, όταν ο χωρισμός και η αποθυμιά κρατά πολλά χρόνια…
Τότε η «αντάμωση» γίνεται κανόνας…
Πιά δεν πραγματοποιείται κρυφά και αθόρυβα. 
Η «Αντάμωση» μας μετατρέπεται σε μια τελετή, σ’ένα πανυγήρι.
Την πρώτη φορά οι φωτογράφοι από τις δυο όχθες του Αιγαίου πάτησαν το κουμπί της μηχανής τους για «Τα Πρόσωπα Μας», τη δεύτερη φορά για το «Νερό και Φώς».
Παράλληλα με το 8ο Φεστιβάλ Ελληνοτουρκικής Φιλίας με θέμα «Αντάμωση», φέτος προσκαλούμε τους φωτογράφους από τις δυο όχθες του Αιγαίου στον τρίτο διαγωνισμό φωτογραφίας λέγοντας «Πατήστε το κουμπί της μηχανής σας για την Αντάμωση».
Οι εικόνες σας να γίνουν μάρτυρες στην αντάμωση του νερού με το χώμα, του φωτός με το σκοτάδι, του παιχνιδιού με το παιδί, και ίσως του ανθρώπου με τον άνθρωπο…

Οι φωτογραφίες θα βραβευθούν από δύο επιτροπές από Τουρκία και Ελλάδα με Χρυσή Δάφνη, Αργυρή Δάφνη και Χάλκινη Δάφνη. Οι νικητές Χρυσής Δάφνης θα συμμετάσχουν ως επίσημοι προσκεκλημένοι στο φεστιβάλ φιλίας τεσσάρων ημερών. Η λήξη προθεσμίας συμμετοχής είναι 1 Μαϊου 2009 και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 12 Μαϊου 2009. Οι βραβευμένες φωτογραφίες θα πάρουν μέρος σε μια έκθεση στο πλαίσιο του φεστιβάλ και στις δύο χώρες.

Οι συνθήκες, οι ημερομηνίες του διαγωνισμού και η διεύθηνση  συμμετοχής είναι ως εξής: 
Ελληνοτουρκικός Σύλλογος Δάφνη-Defne — Ελληνοτουρκικό Φεστιβάλ Φιλίας
Όροι Συμμετοχής στο Διαγωνισμό Φωτογραφίας – Αφίσας 

1. Ονομασία του διαγωνισμού: 
Διαγωνισμός Φωτογραφίας – Αφίσας του Συλλόγου Ελληνοτουρκικής Φιλίας «Δάφνη-Defne» 

2. Θέμα του Διαγωνισμού: «Ανταμώση» 
Έχουμε ζήσει εκατοντάδες χρόνια μαζί. Έχουμε πάρει τραγούδια, έχουμε δώσει γεύσεις. Έχουμε μοιραστεί παραδόσεις, ζωές, γέλια και κλάματα… Όμως κάποιες στιγμές οι συνθήκες μας χώρισαν. Έχουν βγεί όπλα, γενιές έχουν εξοριστεί και ζούν χώρια πια. 
Αλλά ο τροχός της ιστορίας δεν χάνει και πάντα τον δρόμο του. Πάει προς τον άνθρωπο τελικά. Κι έτσι γίνεται βέβαια. Πια συναντιόμαστε πιό συχνά, ακουμπάμε και ακούμε ο ένας τον άλλο πιό συχνά και ο καθένας μας προπαθεί να καταλάβει τον άλλο βάζοντας στη θέση του τον εαυτό του. Γι’αυτό επιλέξαμε το θέμα του φετινού φεστιβάλ μας ως «Αντάμωση». Οπότε καλούμε τους φωτογράφους από τις δυο όχθες του Αιγαίου να «φωτογραφίσουν την Αντάμωση». Αυτή η πρόσκληση δεν εννοεί μόνο την αντάμωση των ανθρώπων, αλλά των χορών με την μουσική, του νερού με το χώμα, του παιχνιδιού με το παιδί, του χθές με το αύριο… Αυτή η πρόσκληση είναι για να δούμε τη ζωή, τον κόσμο μέσα από ένα βλέμμα αγάπης.   

3. Στόχος του διαγωνισμού: 
Ο σύλλογός μας, ο οποίος διοργανώνει και πραγματοποιεί φεστιβάλ φιλίας που ενώνουν κάθε χρόνο τις δύο όχθες του Αιγαίου, επέλεξε το θέμα «Νερό και Φως»για την αφίσα και το έντυπο υλικό που θα παραχθούν για την προβολή και διαφήμιση του φετινού φεστιβάλ. Η φωτογραφία που θα επιλεγεί θα αποτελέσει το τμήμα εικόνας της αφίσας και των φυλλαδίων. Ο στόχος μας σχετίζεται με το αποτέλεσμα της αξιολόγησης των έργων των φωτογράφων-καλλιτεχνών από τις δύο όχθες του Αιγαίου, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό: μέσα από τη αξιοποίηση του έργου των ελλήνων φωτογράφων για τη δημιουργία της τουρκικής αφίσας και του φυλλαδίου και την αντίστοιχη αξιοποίηση των έργων των τούρκων φωτογράφων για την ελληνική αφίσα και φυλλάδιο τονίζουμε για μία ακόμη φορά την οικουμενικότητα της γλώσσας των εικόνων. 

4. Γενικοί όροι συμμετοχής: 
·         Στο διαγωνισμό δεν έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν τα μέλη της κριτικής επιτροπής, μέλη και προσωπικό του Συλλόγου Ελληνοτουρκικής Φιλίας «Δάφνη» καθώς και συγγενείς τους πρώτου βαθμού.
·         Θεωρείται δεδομένο ότι οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό δηλώνουν και δεσμεύονται ότι τα αποστελλόμενα έργα ανήκουν στους ίδιους.
·         Κάθε συμμετέχων μπορεί να στείλει στο διαγωνισμό έως 5 φωτογραφίες.
·         Ο Σύλλογος Ελληνοτουρκικής Φιλίας «Δάφνη» δε φέρει καμία ευθύνη σχετικά με πνευματικά δικαιώματα και άδειες χρήσης των φωτογραφιών των συμμετεχόντων.
·         Στην περίπτωση στην οποία αποδειχθεί ότι φωτογραφίες που επιλέχτηκαν από την κριτική επιτροπή έχουν διακριθεί σε άλλο διαγωνισμό, το συγκεκριμένο βραβείο ακυρώνεται και εάν έχει ήδη δοθεί, ζητείται από τον βραβευθέντα να το επιστρέψει αμέσως. Η ακύρωση αυτή δε δίνει με καμία έννοια το δικαίωμα διεκδίκησής του σε άλλους βραβευθέντες ή συμμετέχοντες στο διαγωνισμό.
·         Με τις φωτογραφίες, οι οποίες θα επιλεγούν από την κριτική επιτροπή, θα συνταχθεί ένας κατάλογος. Στους συμμετέχοντες δε θα καταβληθούν αμοιβές πνευματικών δικαιωμάτων για τη συμμετοχή των έργων στην έκθεση και στον κατάλογο. 

5. Κατηγορίες:
Ο διαγωνισμός είναι διαγωνισμός φωτογραφίας. Γίνονται δεκτές από μία έως πέντε ασπρόμαυρες ή έγχρωμες φωτογραφίες οι οποίες είναι δυνατό να τραβήχτηκαν με το ίδιο θέμα και με την ίδια τεχνική. 

6. Διαστάσεις:
Οι φωτογραφίες οι οποίες θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό θα πρέπει να είναι διαστάσεων 35*50 εκατοστά, με ανάλυση dpi 300 και να είναι δυνατή η εγγραφή τους σε CD σε μορφή tif και jpg. 

7. Επισήμανση των προσωπικών στοιχείων των δημιουργών των έργων: 
Οι φωτογραφίες θα παραληφθούν σε ψηφιακή μορφή. Το όνομα, επώνυμο και τα στοιχεία επικοινωνίας των συμμετεχόντων θα πρέπει να είναι αναγραμμένα πάνω στο CD (και στο φάκελο του CD), στο οποίο θα εγγραφούν οι φωτογραφίες. Οι τίτλοι των επιμέρους φωτογραφιών που θα εγγραφούν στο CD θα πρέπει να αποτελούνται από το όνομα του συμμετέχοντος + τον αύξοντα αριθμό και τον τύπο αρχείου (π.χ. 01.tif ή jpg).Όσον αφορά στα παραπάνω ζητήματα, η ευθύνη για την ορθότητα των πληροφοριών ανήκει στους συμμετέχοντες. 

8. Αποστολή των έργων: 
Τα έργα και οι φάκελοί τους θα αποσταλούν ταχυδρομικά ή μέσω εταιρείας ταχυμεταφοράς (κούριερ) με τη μορφή δέματος, έτσι ώστε να μην υποστούν φθορά, στην παρακάτω διεύθυνση. Επίσης, είναι δυνατό να παραδοθούν και προσωπικά. Ο Σύλλογος Ελληνοτουρκικής Φιλίας «Δάφνη» δε φέρει ευθύνη για την ταχυδρομική αποστολή. Ο Σύλλογος Ελληνοτουρκικής Φιλίας «Δάφνη» δε θα ειδοποιήσει τους συμμετέχοντες για την ταχυδρομική παραλαβή του υλικού. 

9. Γραμματεία του διαγωνισμού: 
Σύλλογος Ελληνοτουρκικής Φιλίας «Δάφνη» Διεύθυνση: Κα Κατερίνα ΜυριβήληΚλεομένους 41-43 
ΤΚ 10676 Κολωνάκι – Αθήνα 

10. Κριτική επιτροπή: 
Σπύρος Ιατρόπουλος (Νικητής Διαγωνισμού Δάφνης, φωτογράφος)
Φώτης Καζάζης,Φωτογράφος
Χριστίνα Καραγιάννη (Νικητής Διαγωνισμού Δάφνης, φωτογράφος)
Κατερίνα Μυριβήλη,Φωτογράφος

11. Ημερομηνίες διαγωνισμού: 
Ημερομηνία έναρξης διαγωνισμού: 1 Μαρτίου 2009
Λήξη προθεσμίας συμμετοχής: 1 Μαΐου 2009
Αξιολόγηση από την κριτική επιτροπή: 4 Μαΐου 2009
Ανακοίνωση των ονομάτων των βραβευθέντων: 12 Μαΐου 2009 

12. Βραβεία: 
Στον πρώτο νικητή: Χρυσή Δάφνη
Στο δεύτερο νικητή: Αργυρή Δάφνη
Στον τρίτο νικητή: Χάλκινη Δάφνη         

Οι πρώτοι νικητές του διαγωνισμού, σύμφωνα με την αξιολόγηση της κριτικής επιτροπής στις δύο όχθες του Αιγαίου, θα συμμετάσχουν ως επίσημοι προσκεκλημένοι στο φεστιβάλ της φετινής χρονιάς το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και στην Τουρκία. 

13. Επιστροφή και αποστολή των έργων στους συμμετέχοντες: 
Οι φωτογραφίες οι οποίες δεν είναι σε ψηφιακή μορφή δε θα επιστραφούν. 

14. Χρήση των έργων:         
Όσες φωτογραφίες κριθούν κατάλληλες θα παρουσιαστούν σε εκθέσεις στο πλαίσιο των φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθούν στις δύο όχθες του Αιγαίου. 
ΜΟΡΦΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Όνομα/ επώνυμο:
Ημερομηνία/ τόπος γέννησης:
Επάγγελμα:Διεύθυνση:
Τηλέφωνο:
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
Κινητό τηλέφωνο:
Υπογραφή: