ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΤΩΝ Η.Π.Α. Η ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

argentina vulture funds - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

argentina vulture funds - Σόλων ΜΚΟΠροσωρινή νίκη πέτυχε η Αργεντινή, καθώς το εφετείο των ΗΠΑ αποφάσισε να «πάγωσε» την απόφαση του δικαστή Γκριέζα, ο οποίος ζητούσε την άμεση εξόφληση των κερδοσκοπικών hedge funds που δεν αποδέχθηκαν το «κούρεμα» του αργεντινού χρέους.

Με την απόφαση αυτή, το Μπουένος Άιρες δικαιώνεται σε πρώτη φάση και θα πρέπει να καταθέσει πληρέστερα στοιχεία για το «κούρεμα» του παρελθόντος, το οποίο είχε αποδεχθεί το 93% των πιστωτών. Η νέα αναμένεται στα τέλη Φεβρουαρίου.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής αρνείται να πληρώσει τα hedge funds που δεν αποδέχθηκαν την αναδιάρθρωση του χρέους, θεωρώντας ότι μια τέτοια απόφαση θα ήταν -μεταξύ άλλων- άδικη για το 93% των ομολογιούχων που αποδέχθηκαν να χάσουν χρήματα την περίοδο που η χώρα προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια της μετά τη χρεοκοπία του 2001.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλευρό της Αργεντινής στη συγκεκριμένη υπόθεση έχει ταχθεί, τόσο η κυβέρνηση Ομπάμα όσο και η Federal Bank, εκτιμώντας ότι αν το δικαστήριο δικαίωνε τους ομολογιούχους του 7%, αυτό θα αποτελούσε κακό προηγούμενο και για άλλες χώρες, ακόμα και της Ευρώπης, που βρίσκονται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους.

Πάντως, η κυβέρνηση της προέδρου Κριστίνα Φερνάντες, η οποία είχε ανεβάσει πολύ ψηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης για το συγκεκριμένο θέμα, άφησε τις προηγούμενες μέρες ένα «παράθυρο» για νέα αναδιάρθωση του χρέους.

Πηγή/φωτό: Tvxs

Σχετικά άρθρα