ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

“ΞΟΦΛΗΣΕ” Η ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΑΣΑΝ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΤΟΥΣ ΤΟ 2001

Cristina Fernandez - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Cristina Fernandez - Σόλων ΜΚΟΤο τέλος του «corralito»
Στην Ευρώπη δεν καταλαβαίνουν.
Πώς θα υπάρχει ανάπτυξη όταν ο κόσμος χάνει τις δουλειές και το σπίτι του; αναρωτήθηκε η Κριστίνα Φερνάντες 

Η πλέον οδυνηρή -οικονομικά και κοινωνικά- περίοδος στη μεταδικτατορική Αργεντινή έλαβε και επίσημα τέλος την Παρασκευή.

Η κυβέρνηση κατέβαλε και την τελευταία δόση του δεκαετούς ομολόγου που εκδόθηκε το 2002, προκειμένου να αποζημιωθούν οι πολίτες που έχασαν περίπου 66 δισ. δολάρια σε καταθέσεις, στην οικονομική κρίση του 2001.

Πολλοί ήταν εκείνοι που κατέφυγαν στα δικαστήρια προκειμένου να βρουν το δίκιο τους και πέτυχαν τελικά να δικαιωθούν μετά από χρόνια.

Αρκετοί άλλοι προτίμησαν να δεχθούν το 10ετές ομόλογο που εξέδωσε η μεταβατική κυβέρνηση του 2002, ώστε να εισπράξουν ένα μέρος των χρημάτων που έχασαν. Στην πορεία -όπως άλλωστε συμβαίνει συχνά- αρκετοί πούλησαν αυτά τα ομόλογα, για να εισπράξουν μετρητά.

Σε κάθε περίπτωση, η τελευταία δόση, ύψους σχεδόν 2,5 δισ. δολαρίων καταβλήθηκε στους δικαιούχους την Παρασκευή. Το συνολικό ποσό που κάλυψε το ομόλογο ήταν σχεδόν 20 δισ. δολάρια.

«Τα χρήματα αυτά έπρεπε να τα έχουν πληρώσει οι τράπεζες» υπενθύμισε.

Στην ομιλία της ο πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες είπε ότι η κρίση στην Ευρωζώνη θυμίζει την Αργεντινή εκείνης της περιόδου, γνωστή ως «corralito».

Mιλώντας σε εκδήλωση του Χρηματιστηρίου του Μπουένος Αίρες, η πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά:

«Τι θυμίζει η κρίση που υπάρχει αυτή τη στιγμή; Μήπως τη Γαλλική Επανάσταση; Μήπως τη δική μας Μάχη για την Ανεξαρτησία; Θυμίζει την Αργεντινή του 2001, όταν η «σωτηρία» του 2000, το μεγάλο κούρεμα του 2001 έκαναν τους πολίτες να πιστέψουν ότι οι καταθέσεις τους ήταν διασφαλισμένες.

» Έχω την εντύπωση ότι στην Ευρώπη δεν καταλαβαίνουν. Πώς θα υπάρξει ανάπτυξη αν ο κόσμος χάνει τη δουλειά του, χάνει το σπίτι του και τις οικονομίες του;»

Η ίδια πάντως, ξεκαθάρισε ότι η καταβολή της τελευταίας δόσης «δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς, αλλά για προβληματισμό».


Πηγή/φωτό: Sofokleous10.gr

Πίσω στη λίστα

Σχετικά άρθρα