ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ & ΜΕΛΕΤΕΣ

ΠΕΝΤΕ ΦΑΛΑΙΝΕΣ… ΜΗΝΥΣΑΝ ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΑΡΚΑ SEAWORLD

orca 1 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

orca 1 - Σόλων ΜΚΟΕμφανίζονται ως ενάγουσες
Πέντε φάλαινες όρκα είναι οι ενάγουσες σε αγωγή που κατέθεσε η φιλοζωϊκή οργάνωση PETA εις βάρος της αμερικανικής αλυσίδας θαλάσσιων θεματικών πάρκων με θηλαστικά, SeaWorld. Η PETA κατηγορεί την αλυσίδα για παραβίαση των δικαιωμάτων των φαλαινών, βάσει της 13ης τροποποίησης του αμερικανικού Συντάγματος. Στην ουσία, ζητά από το δικαστήριο να αναγνωρίσει στα θηλαστικά την ανάγκη προστασίας από τη σκλαβιά, σαν να ήταν άνθρωποι.


Η υπόθεση έφθασε στο δικαστήριο με τα SeaWorld να ζητούν απόρριψή της, χαρακτηρίζοντάς την χάσιμο χρόνου και χρημάτων. Ο δικαστής όχι μόνο δεν την απέρριψε, αλλά για πρώτη φορά στα αμερικανικά χρονικά «δέχθηκε να εξετάσει κατά πόσο η 13η Τροποποίηση έχει εφαρμογή στις φάλαινες όρκα», όπως είπε ο δικηγόρος της PETA, Τζεφ Κερ, λέγοντας πως αυτό και μόνο συνιστά νίκη για την ΡΕΤΑ.

Οι τρεις φάλαινες φιλοξενούνται στο πάρκο του Σαν Ντιέγκο και οι άλλες δύο σε αυτό του Ορλάντο. «Τις ξερίζωσαν από τα σπίτια και τις οικογένειές τους, με τις οποίες θα περνούσαν ολόκληρη τη ζωή τους» δήλωσε έξω από το δικαστήριο ο Κερ. «Τους στέρησαν οτιδήποτε ήταν στη φύση τους, για να τις περιορίσουν στο ισοδύναμο μιας τσιμεντένιας μπανιέρας».

Κατά την υπεράσπιση, ανεξάρτητα από το εάν τα ζώα κακοποιούνται ή όχι, δεν τίθεται θέμα συνταγματικότητας. Τα SeaWorld κατηγόρησαν εμμέσως την PETA για ένα ακόμη επικοινωνιακό τέχνασμα, λέγοντας πως, εάν την ενδιέφεραν πράγματι τα θηλαστικά, θα κατέθετε αγωγή με βάση τη νομοθεσία περί Ορθής Μεταχείρισης των Ζώων, αντί να τα βάλει ως ενάγοντες σε μια αγωγή για παραβίαση της 13ης Τροποποίησης.

Πηγή/φωτό: Πρώτο Θέμα