ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

SCRIPTA MANENT – ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΜΕΝΟΥΝ (31/1-6/2)

Scripta Manent banner 60x156pixels 1 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Scripta Manent banner 60x156pixels 1 - Σόλων ΜΚΟ«Εβδομαδιαία επισκόπηση παραγνωρισμένων ειδήσεων επικαιρότητας που πρέπει να έχουμε πρόχειρες σε ένα συρτάρι».
(Από δημοσιεύσεις της 1ης εβδομάδας του Φεβρουαρίου 2011)

Περί αγροτικής πολιτικής
«Κατά την περίοδο 2005-2009 τα αγροτικά προϊόντα αποτελούσαν –κατά μέσο όρο- το 24% της αξίας των συνολικών εξαγωγών της χώρας. Πάνω από όλα, η γεωργία εξασφαλίζει και εγγυάται την διατροφική επάρκεια της χώρας. Ακόμη και να πτωχεύσει η χώρα, ο ελληνικός λαός δεν θα πεινάσει»

Παναγούλη Θεοδωρή, “Η κρίση στέλνει ξανά τους Έλληνες στα χωράφια!”, Ο κόσμος του Επενδυτή, 5/2/2011

***

Κινδυνολόγος ή «φωνή βοώντος εν τη ερήμω»;
«Οι αιτίες, οι οποίες προκάλεσαν την προηγούμενη (οικονομική) κρίση, δηλαδή οι ανισορροπίες στις διακρατικές εμπορικές συναλλαγές και η χαλαρή δημοσιονομική πολιτική, έχουν διογκωθεί και είναι στην ουσία μεγαλύτερες από ότι τότε (2008)…  Οι μεγαλύτερες ρυθμίσεις στις τράπεζες μεταθέτουν την ανάληψη επενδυτικών κινδύνων σε φορείς, οι οποίοι δεν ελέγχονται και δεν υπόκεινται σε ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να τίθενται σοβαροί κίνδυνοι για το σύστημα συνολικά»

Μπάρι Γουίλκινσον, εταιρία συμβούλων Oliver Wyman, “Η Κασσάνδρα του Νταβός”, Καθημερινή, 5/2/2011

***

Μεταξύ φονταμενταλισμού και αναβλητικότητας
«Ενθαρρυμένοι από τον εκλογικό τους θρίαμβο και με τις πιο συντηρητικές θέσεις εξαιτίας του κινήματος 
Tea Party, οι Ρεπουμπλικάνοι σκοπεύουν να επιβάλουν στον Λευκό Οίκο νέες φοροαπαλλαγές στους πλούσιους και δρακόντειες περικοπές των κοινωνικών δαπανών. Πώς θα προβληθεί αντίσταση σε αυτόν τον οδοστρωτήρα, όταν υπάρχει τόσο βαθιά διαίρεση στην αμερικανική αριστερά ανάμεσα στους ακτιβιστές δίχως πολιτική προοπτική και στους ρεαλιστές, που δεν έχουν την παραμικρή πρόθεση να κινητοποιηθούν;» «Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, στο οποίο το κίνημα του Tea Party ασκεί πιέσεις από τα δεξιά, προσπαθεί να εξουδετερώσει κάθε μετριοπαθές στοιχείο που έχει απομείνει μέσα στο κόμμα.
Στο δε Δημοκρατικό κόμμα, το οποίο έχει την τάση να παραιτείται από τους αγώνες αντί να επιδεικνύει μαχητικότητα, διογκώνεται ένα συντηρητικό ρεύμα το οποίο δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τους Ρεπουμπλικάνους.
Ταυτόχρονα, η αριστερή του πτέρυγα είναι όμηρος ενός συστήματος πολιτικής χρηματοδότησης που τους υποχρεώνει να μην θίγει τους ισχυρούς του χρήματος»

Rick Fantasia, Le Monde diplomatique, (Ελληνική έκδοση), νο.676, 6/2/2011

***

Ψάχνοντας όντως για λύσεις …
«Ως εξουσιαζόμενοι
 διεκδικούμε μέγιστη δικαιοσύνη και δυστυχώς ως εξουσιαστές την μέγιστη αυθαιρεσία οπότε θα πρέπει να ανακαλύψουμε αυτό τον εσωτερικό φαύλο κύκλο, αυτή την εσωτερική Λερναία Ύδρα και να τελειώσουμε μαζί της. Να μπορέσουμε να πούμε ένα ανθρωπολογικό, πολιτισμικό και θεσμικό θριαμβευτικό τετέλεσθαι»

Ζήσης Ιωάννης, 2011, Επίλυση συγκρούσεων: από την ανατροφοδότηση στην κρίση

***

Για την Ευρώπη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
«Πραξικοπηματικός είναι πλέον ο τρόπος λήψης αποφάσεων, που συστηματικά προωθείται στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ. Μπορεί κανείς να συμφωνεί ή να διαφωνεί με το περιεχόμενο της πρότασης της Μέρκελ. Αυτό αποτελεί θέμα συζήτησης και απόψεων. Εκείνη όμως που είναι εντελώς απαράδεκτη είναι η μεθόδευση επιβολής αυτών των μέτρων. Ενώ θα αλλάξουν ριζικά και επί τα χείρω τη ζωή όλων των Ευρωπαίων πολιτών, δεν καταρτίζουν οι ηγέτες μια συνθήκη με τα μέτρα αυτά, αλλά θα τα περάσουν ως δήθεν… «τρέχουσες» αποφάσεις! Ο λόγος είναι απλός: μια ευρωπαϊκή συνθήκη υπόκειται σε συγκεκριμένες διαδικασίες έγκρισης και επικύρωσής της από τα κοινοβούλια ή με δημοψηφίσματα. Αυτό ακριβώς θέλουν να αποφύγουν οι «πραξικοπηματίες» ηγέτες!»

Δελαστίκ Γιώργος, «Όλοι φτωχοί!» διατάζει η Μέρκελ, Το Έθνος, 3/2/2011

Eπιμέλεια: Αλέξανδρος Μπέλεσης
Μέλος της ΜΚΟ Σόλων
info@solon.org.gr 

7 Φεβρουαρίου 2011