ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

ΤΟ ΚΛΑΜΠ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ (του Γιώργου Δελαστίκ)

Reichstag building Berlin - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Reichstag building Berlin - Σόλων ΜΚΟ

 Νέο όργανο διακυβέρνησης θα εισαχθεί οσονούπω στη χώρα μας. «Χαράς ευαγγέλια» για όσους Ελληνες εκφράζουν στις δημοσκοπήσεις την απαρέσκειά τους για το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το πολιτικό κατεστημένο γενικότερα: αν συνεχίσει η Ελλάδα να έχει υψηλά ελλείμματα και δημόσιο χρέος, τότε, αντί να μας κυβερνούν ο Παπανδρέου ή ο Σαμαράς, θα αναλάβει τη διοίκηση της Ελλάδας το… «κλαμπ του Βερολίνου»! 
     

       Μπορεί κανείς να μην το έχει ακούσει -και αυτό είναι πολύ φυσιολογικό γιατί το «Κλαμπ του Βερολίνου» δεν υπάρχει ακόμη- όμως αυτό αποφάσισε μια απόρρητη ομάδα Γερμανών «σοφών» που συγκρότησε η καγκελάριος Μέρκελ.
       Πολιτική ανατριχίλα αισθάνεται όποιος διαβάζει στο γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ» τα βασικά σημεία της εισήγησης της επιτροπής ειδικών που συγκρότησε με κάθε μυστικότητα η γερμανική κυβέρνηση για τη διαμόρφωση των θέσεων του Βερολίνου περί «συντεταγμένης χρεοκοπίας» κρατών της ευρωζώνης. «Οι χώρες που τις αφορά θα παραιτούνται σε μεγάλο βαθμό από την εθνική κυριαρχία τους», προαναγγέλλουν οι τίτλοι του άρθρου.

      Το ΔΝΤ θα αποφασίζει, αναφέρει το γερμανικό σχέδιο, πότε έχουν αποτύχει τα πρώτα μέτρα και πρέπει να προχωρήσει κάποια χώρα της ευρωζώνης σε πλήρη αναδιάρθρωση του χρέους της. «Τότε πρέπει να υπάρξει μια συρρίκνωση της διαθεσιμότητας κυρίαρχων εξουσιών» αναφέρει το σχέδιο των Γερμανών. Το «Σπίγκελ» εξηγεί σε απλή γλώσσα τι σημαίνει αυτό: «Η κυβέρνηση της εν λόγω χώρας δεν θα επιτρέπεται πλέον να αποφασίζει για το κρατικό ταμείο με απεριόριστες εξουσίες».

       Θα ορίζουν… «γκαουλάιτερ», κατοχικό διοικητή, όπως έκαναν οι Γερμανοί στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν πρόκειται για κακόγουστο αστείο. Το γράφει ρητά το σχέδιο, όπως αναφέρει το «Σπίγκελ». Στη θέση της εκλεγμένης κυβέρνησης της πληττόμενης χώρας «μια προσωπικότητα εμπιστοσύνης ή ομάδα προσωπικοτήτων συνδεόμενη με τις ιδιαιτερότητες της περιοχής» θα αναλάβει τη διαχείριση της οικονομίας της χρεοκοπημένης χώρας! Τους κυβερνήτες των χωρών θα διορίζει το προτεινόμενο προς ίδρυση κλαμπ του Βερολίνου, αναφέρει το σχέδιο.
      Το Κλαμπ του Βερολίνου, κατά τους Γερμανούς «σοφούς», θα είναι ένας υποτίθεται «αποπολιτικοποιημένος και νομικά ανεξάρτητος θεσμός». Αυτό το όργανο όμως θα συγκεντρώνει τα ομόλογα των κρατών που θα έχουν περιέλθει υπό τον έλεγχό του, όπως και όλα τα αξιόγραφα που απορρέουν από αυτά, τα παράγωγα κ.λπ. Το Κλαμπ του Βερολίνου θα αποφασίζει για τις εκδόσεις κρατικών ομολόγων της χρεοκοπημένης χώρας, αυτό θα καθορίζει τα επιτόκια που θα αποδέχεται, τα ποσά που θα δανείζεται η χώρα και ούτω καθ’ εξής. Φανταστείτε δηλαδή έναν Γερμανό διοικητή της Ελλάδας, διορισμένο από το Κλαμπ του Βερολίνου, να αποφασίζει να εκδώσει ελληνικά κρατικά ομόλογα και να τα πουλάει στη γερμανική Ντόιτσε Μπανκ…


Πρώτο θύμα η Ελλάδα αυτής της νέας διευθέτησης, αν φυσικά περάσει;
       Δεν το γνωρίζουμε φυσικά, αλλά το «Σπίγκελ» το θεωρεί βέβαιο. Ξεκινώντας από το γεγονός ότι τα «μέτρα σωτηρίας» του ΔΝΤ θα έχουν εκτινάξει το ελληνικό δημόσιο χρέος στο 150% του ΑΕΠ μόλις τελειώσει το τριετές «πρόγραμμα στήριξης» ΔΝΤ – ΕΕ, το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι «η ανάγκη της Ελλάδας τότε για νέα δάνεια θα είναι τεράστια, όπως πιθανώς και η δυσκολία της να τα βρει, οπότε η χώρα θα πέσει από το ένα πακέτο μέτρων σωτηρίας στο επόμενο».

       Οι συνθήκες της ΕΕ πρέπει βεβαίως να αλλάξουν για να ληφθούν τόσο δραματικές αποφάσεις κατάλυσης της εθνικής ανεξαρτησίας των χωρών που συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ας ελπίσουμε ότι η Γαλλία θα αντισταθεί, σε βαθμό τουλάχιστον που «αποικιοκρατικά» όργανα όπως το επιδιωκόμενο από τους Γερμανούς Κλαμπ του Βερολίνου δεν θα ιδρυθούν ποτέ. Δεν είμαστε όμως αισιόδοξοι. Ολα όσα θέλουν οι Γερμανοί τα περνούν σταδιακά στα όργανα της ΕΕ, διαμορφώνοντας έτσι μια Ευρώπη όλο και λιγότερο ελκυστική για τους πολίτες της.

Ευχαριστούμε τον κύριο Γιώργο Δελαστίκ για την ευγενική παραχώρηση του άρθρου

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

26 Ιουλίου 2010

Σχετικά άρθρα