ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΧΟΛΕΡΑ, ΕΝΑΣ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ

cholera bacteria - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

cholera bacteria - Σόλων ΜΚΟΕκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο συνεχίζουν να υποφέρουν κάθε χρόνο από χολέρα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.).         
Το πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι υπηρεσίες υγείας ανά τον κόσμο με την ασθένεια, δεν φαίνεται να περιορίζεται στην αντιμετώπιση της, αλλά και στο γεγονός ότι η ύπαρξή της συχνά δεν γνωστοποιείται στις αρχές. 
 

 Όπως αναφέρει στην σχετική έκθεσή η Κλερ-Λιζ Σαϊνάτ, μέλος του Οργανισμού και ειδική επί της ασθένειας, «οι άνθρωποι δεν θέλουν να μιλούν για την ασθένεια. Θεωρούν φυσιολογικό το γεγονός να έχουν διάρροια, ενώ αρκετές φορές κανείς δεν ενδιαφέρεται να δώσει έστω και μικρή υποστήριξη για την αντιμετώπισή της»
        
Μόνο το 2007 αναφέρθηκαν από τις κυβερνήσεις παγκοσμίως 178.000 περιπτώσεις χολέρας –αποτέλεσμα πρόσληψης μολυσμένης τροφής ή νερού-, ενώ οι θάνατοι που οφείλονται σε αυτή, σύμφωνα με την κ. Σαϊνάτ, υπολογίζονται τον τελευταίο χρόνο σε 120.000, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τις επίσημες αναφορές που έχει στα χέρια του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι οποίες κάνουν λόγο για 4.031 θανάτους.
         Εκτός του πρόσφατου ξεσπάσματος των κρουσμάτων της ασθένειας στην Ζιμπάμπουε το οποίο υπολογίζεται ότι έχει κοστίσει τον θάνατο 3.000 ανθρώπων, η Αγκόλα, το Σουδάν, η Αιθιοπία, το Αφγανιστάν, η Λιβερία, η Νότιος Αφρική και η Μαδαγασκάρη ήταν οι χώρες που υπέφεραν περισσότερο από την αρρώστια, ενώ μόνο στο Ιράκ αναφέρθηκαν περισσότερα από 4.000 κρούσματα.

         Ο Φραντσέσκο Τσέκι, ειδικός του Οργανισμού επί του ελέγχου των ασθενειών αναφέρει στην ανακοίνωση του Οργανισμού ότι η πρόσφατη έξαρση της ασθένειας στην Ζιμπάμπουε, οφείλεται στην καταστροφή των σωληνώσεων ύδρευσης σε αστικές περιοχές, ενώ η εξάπλωσή της έλαβε χώρα λόγω των ανθυγιεινών συνθηκών οι οποίες και προκάλεσαν βακτήρια από περιττώματα στο νερό. Σύμφωνα μάλιστα με δελτίο τύπου του Οργανισμού την προηγούμενη εβδομάδα, η εξάπλωση της ασθένειας στην Ζιμπάμπουε, είναι μία από τις μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί ποτέ. Στις 27 Ιανουαρίου ο Π.Ο.Υ. ανακοίνωσε ότι 57.702 άτομα έχουν προσβληθεί από την ασθένεια στην χώρα, με αποτέλεσμα 3.028 θανάτους.

         Η χολέρα εκδηλώνεται με έντονη διάρροια, η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο, ακόμα και σε διάστημα λίγων ωρών, από αφυδάτωση ή απώλεια νεφρών. Για την αντιμετώπισή της οι ειδικοί συστήνουν την βελτίωση των υδρευτικών και αποχετευτικών δικτύων από τις κυβερνήσεις, αλλά και την υιοθέτηση βασικών κανόνων υγιεινής από τους πολίτες. 
        Παρόλα αυτά η ασθένεια συνεχίζει να εξαπλώνεται, καθώς ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στον πλανήτη δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, ενώ άλλα περίπου δυόμισι δισεκατομμύρια στερούνται των βασικών και απαραίτητων εγκαταστάσεων υγιεινής, όπως οι τουαλέτες. Τα σημαντικότερα σημεία εκδήλωσης της ασθένειας είναι το Μπαγκλαντές, η Κίνα, η Ινδία, η Ινδονησία, το Πακιστάν, οι Φιλιππίνες και το μεγαλύτερο τμήμα της Αφρικής. 
 

(Πηγές: Reuters, Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας http://www.who.int/en/)  


3 Φεβρουαρίου 2009, 

Άρης Καπαράκης,

Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων

Σχετικά άρθρα