Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

ΥΓΕΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

image_pdfimage_print

Το αγαθό της υγείας σε συνάρτηση με τον ορισμό της είναι ένα κεφαλαιώδες, ένα κεντρικό θέμα μετασχηματισμού όλου του πολιτισμού. Τον ολοκληρωμένο ορισμό περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- μια σχέση αδελφοσύνης μεταξύ των ανθρώπων, μια συμβιωτική σχέση συμπάθειας με τη βιοποικιλότητα και τη ζωή σε κάθε της μορφή, καθώς και έναν πνευματικό προσανατολισμό. Είναι ένα βασικό κριτήριο για το πρότυπο ζωής και είναι συνυφασμένο και με την επιστήμη και με τις κοινωνικές παροχές στον άνθρωπο.
Το θέμα της υγείας είναι κεντρικό θέμα για τους θεσμούς, για το δίκαιο, για την κατανάλωση, τα πρότυπα παραγωγής και για τη σχέση μας με το περιβάλλον. Είναι, λοιπόν, συνολικό ζήτημα αλλαγών. Όσο παράγεται πληροφόρηση για την υγεία, όσο αντιμετωπίζουν κρίση τα πρότυπα ζωής ως προς την υγεία με τον εσφαλμένο προσανατολισμό τους, όσο η υγεία συνδέεται με την υψηλότερη ποιότητα ζωής, όσο συνδέεται με την καλύτερη διάθεση, τη διάθεση της προσφοράς και της ψυχολογικής επικοινωνίας και απελευθέρωσης, όσο, λοιπόν, η υγεία είναι σημείο και κριτήριο για την καθημερινότητα μας, τόσο περισσότερο το συγκεκριμένο θέμα τυγχάνει και της προσοχής των μέσων ενημέρωσης και της πολιτικής, όπως και της οικονομίας. Άρα, είναι ένα θέμα που μετασχηματίζει όλους του τομείς.
Είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ποιότητα ζωής, όπου η ποιότητα ζωής νοείται σαν πεδίο αυτοπραγμάτωσης του ανθρώπου που όλο και πιο πολύ μετατοπίζεται ή μπορεί και πρέπει να μετατοπιστεί απ’ τον καταναλωτισμό και την υπερβολική κατανάλωση στην ποιότητα, την ορθή χρήση και στον πνευματικό προσανατολισμό. Το πεδίο αυτοπραγμάτωσης έτσι νοείται ως αληθινή ποιότητα ζωής.