ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΑΜΠΑΝΙΕΣ

ΗΡΘΕ Η ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ

plastika mias xrisis stop - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

plastika mias xrisis stop - Σόλων ΜΚΟΦέτος τον Ιανουάριο, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δημοσίευσε μια έκθεση που έλεγε: ότι από το έτος 2050, οι ωκεανοί θα έχουν περισσότερα πλαστικά απόβλητα από ψάρια. Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι κάθε χρόνο, τουλάχιστον οκτώ δισεκατομμύρια κιλά πλαστικού διαρρέουν στους ωκεανούς, ίσο με το περιεχόμενο ενός απορριμματοφόρου κάθε λεπτό.

Σχεδόν οι μισοί θαλάσσιοι οργανισμοί όπως ασπόνδυλα, ψάρια, πουλιά και θηλαστικά έχουν καταναλώσει στην τροφή τους πλαστικό πολυμερές το οποίο εκτέθηκε στο θαλασσινό νερό και στον ήλιο και διασπάστηκε σε μικροίνες και περνούν στα εντόσθια τους ακόμα και στο πιάτο μας.

Ψάρια, χελώνες, δελφίνια κ.λπ. πεθαίνουν μετά από κατάποση πλαστικών τσαντών που τα βλέπουν σαν μέδουσες.

Χρειάζονται περισσότερο από 400 χρόνια για αποσυντεθεί ένα πλαστικό μπουκάλι.

Οι χρωματιστές πλαστικές σακούλες περιέχουν ορισμένες χημικές ουσίες, οι οποίες μπορούν να διεισδύσουν στο έδαφος και να το μολύνουν.

Στο τελευταίο μισό αιώνα, η χρήση των πλαστικών έχει αυξηθεί είκοσι φορές και αναμένεται να διπλασιαστεί ξανά κατά τα επόμενα 20 χρόνια.

Περίπου 100.000 ζώα όπως τα δελφίνια, χελώνες, φάλαινες, Πιγκουίνοι σκοτώνονται κάθε χρόνο εξαιτίας των πλαστικών τσαντών.

Πηγή: Απέναντι Όχθη, apenantioxthi.com