ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΜΙΑ ΣΤΙΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΘΥΜΑ ΤΗΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ (της Ντίνας Καράτζιου)

endooikogeneiaki via - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

endooikogeneiaki via - Σόλων ΜΚΟΗ οικονομική κρίση αυξάνει την ενδοοικογενειακή βία εις βάρος των γυναικών και συμβάλλει στην αύξηση των ψυχολογικών διαταραχών στον γυναικείο πληθυσμό. Σύμφωνα με έρευνα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, μία στις τέσσερις γυναίκες ανέφεραν ότι έχουν υποστεί βία από το σύζυγο ή το σύντροφο. «Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στο θέμα της ενδοοικογενειακής βίας η οποία έχει αυξηθεί λόγω των πιεστικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η σημερινή ελληνική οικογένεια όπως η ανεργία, η μείωση των οικονομικών δυνατοτήτων και των κοινωνικών διεξόδων», επισημαίνει η πρόεδρος της Δράσης για την Ψυχική Υγεία Ιλια Θεοτοκά, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.


Και προσθέτει: «Οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, πληρώνονται λιγότερο καλά, βρίσκουν δυσκολότερα εργασία από τους άνδρες και, επιπλέον, είναι επιφορτισμένες με το έργο της φροντίδας των παιδιών και του σπιτιού. Ολοι αυτοί οι παράγοντες αυξάνουν την κατάθλιψη, τις αγχώδεις διαταραχές και την απογοήτευση, μειώνοντας το κίνητρο της γυναίκας να παραμείνει μαχητική και να φροντίσει τον εαυτό της».

Ενοχές
Η κ. Θεοτοκά εξηγεί επίσης ότι οι γυναίκες που κακοποιούνται συνήθως έχουν μειωμένη αυτοεκτίμηση και πιθανά αισθάνονται ενοχή γι’ αυτό που τους συμβαίνει: «Η κακοποίηση μπορεί να έχει πολλές μορφές: σωματική, ψυχολογική και σεξουαλική. Εκτός από τη σωματική κακοποίηση, η ψυχολογική βία έχει στόχο τον περιορισμό της ελευθερίας της γυναίκας. Μέσα από απειλές και εκφοβισμό η γυναίκα απομονώνεται από το κοινωνικό και το συγγενικό της περιβάλλον. Συχνά υπάρχει και οικονομικός αποκλεισμός».

Σημειώνει επίσης ότι για τις γυναίκες που πέφτουν θύματα κακοποίησης «υπάρχουν τρόποι να ενισχυθεί η αυτοπεποίθησή τους και ταυτόχρονα να επιτευχθεί η απενοχοποίησή τους. Πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν ευθύνονται αυτές για την κακοποίηση, αλλά εκείνος που κακοποιεί. Θα πρέπει επίσης να προστατέψουν τα παιδιά τους από ενδεχόμενη κακοποίηση, αλλά και από την αναπαραγωγή τέτοιων προτύπων».

Προστασία
Από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας σημειώνεται ότι οι γυναίκες που πέφτουν θύματα οποιασδήποτε μορφής βίας, μπορούν να αναζητήσουν στέγη, συμβουλευτική και νομική προστασία στις εξής δομές:

* Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων/Δήμος Αθηναίων (ξενώνας)

ΕΚΚΑ (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης)

Τηλεφωνική Γραμμή Αμεσης Κοινωνικής Βοήθειας 197

* Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης

8001188881 (ενδοοικογενειακή βία – χωρίς χρέωση από σταθερό)

8001114400 (trafficking – χωρίς χρέωση από σταθερό)

* Διεθνής Εταιρεία Στήριξης Οικογένειας «Φροντίδα» (ΔΕΣΟ) (ξενώνας)

Αλληλεγγύη (ξενώνας)

Γραμμή SOS 8001137777 (χωρίς χρέωση)

Ντίνα Καράτζιου
Πηγή/φωτό: Ελευθεροτυπία

Σχετικά άρθρα