ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

HΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕ ΑΝΘΡΑΚΑ: ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

anthrakas ilektroparagogi - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

anthrakas ilektroparagogi - Σόλων ΜΚΟΗ καύση άνθρακα για ηλεκτροπαραγωγή κοστίζει στους Ευρωπαίους 42,8 δισ. Ευρώ ετησίως, ευθύνεται για πρόωρους θανάτους και καταστρέφει την ποιότητα ζωής των επερχόμενων γενεών.
Αυτό υποστηρίζει έρευνα της Συμμαχίας για την Υγεία και το Περιβάλλον (Health and Environment AllianceHEAL) την ώρα που περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν  την ΕΕ να σταματήσει την κατασκευή νέων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων άνθρακα και την οριστική απομάκρυνση από το ορυκτό καύσιμο ως το 2040.

Η έρευνα υποστηρίζει ότι η απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα θα μειώσει σημαντικά τις χρόνιες πνευμονοπάθειες (βρογχίτιδες, εμφύσημα κ.ά) και ορισμένες καρδιοπάθειες.

Κύρια θύματα της καύσης άνθρακα είναι ηλικιωμένοι και παιδιά που συχνά δεν ανακτούν πλήρη λειτουργία των πνευμόνων τους κατά την ενηλικίωση.

Το ετήσιο κόστος των 42,8 δισ. Ευρώ έχει υπολογιστεί σε συνάρτηση με το κόστος των πρόωρων θανάτων από έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση από καύση άνθρακα, τις ιατρικές επισκέψεις, της νοσηλείες, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την περιορισμένη παραγωγικότητα και την απώλεια εργατοωρών.

Το μισό από αυτό το κόστος το επιμερίζονται η Πολωνία, η Ρουμανία και η Γερμανία, τρεις χώρες που χρησιμοποιούν άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Heal είναι μια ευρωπαϊκή ΜΚΟ με 70 συνεργαζόμενα μέλη σε 26 χώρες, δίκτυο στο οποίο συμμετέχουν επαγγελματίες της Υγείας, ασθενεις, πολίτες, γυναίκες, νέοι και περιβαλλοντιστές.

Η καύση άνθρακα δεν βλάπτει μόνο εκείνους που κατοικούν κοντά σε ηλεκτροπαραγωγικούςσταθμούς, αλλά ολόκληρους πληθυσμούς σε διαφορετικό βαθμό.

“Τα ευρήματα της έρευνας είναι ανησυχητικά δεδομένου ότι η χρήση του άνθρακα καταγράφει αυξητικές τάσεις μετά από πολλά χρόνια πτώσης” επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της HEAL, Γκένον Γένσεν.

Σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Ενέργειας του 2008, η παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας θα αυξηθεί κατά 50% ως το 2030, με την κατανάλωση άνθρακα να αυξάνεται κατά 2% ετησίως ως τότε.

Στην Ευρώπη, η καύση άνθρακα σε ποσοστό 93,6% αφορά στην ηλεκτροπαραγωγή και ευθύνεται για το ένα πέμπτο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση σε όλες της τις μορφές ευθύνεται για 492.000 πρόωρους θανάτους ετησίως στην ΕΕ.

Πηγή/φωτό: Econews