ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ & ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ

ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

forest - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

forest - Σόλων ΜΚΟΗ ευαισθητοποίηση και η ανησυχία για τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής γνωρίζoυν κάθετη πτώση παγκοσμίως ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης.

Όλο και λιγότεροι άνθρωποι εκδηλώνουν την ανησυχία τους για τα περιβαλλοντικά ζητήματα καθώς τα οικονομικά προβλήματα γίνονται όλο και μεγαλύτερα για σημαντικά τμήματα του πληθυσμού ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων κρατών.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από την οργάνωση Globescan σε 22 χώρες και 22.812 άτομα, το ποσοστό των ερωτηθέντων που ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή έχει πέσει στο 49%, το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και μία 20ετία.

Η ανησυχία για περιβαλλοντικά ζητήματα όπως η αύξηση των εκπομπών ρύπων, η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας, η απώλεια βιοποικιλότητας, η πρόσβαση και η ποιότητα των υδάτων και η αύξηση ακραίων καιρικών φαινομένων, άρχισε να μειώνεται παγκοσμίως από το 2010, ως αιτία της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης και με σημαντικότερη αφορμή την αποτυχία της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης στα τέλη του 2009, όταν για πρώτη φορά μία περιβαλλοντική σύνοδος έτυχε τέτοιας προβολής και ενδιαφέροντος.

Η πτώση, σύμφωνα με την έρευνα άρχισε νωρίτερα στις ανεπτυγμένες χώρες για να επεκταθεί τελευταία και στις αναπτυσσόμενες. Το 2010, την πρώτη χρονιά που τα ποσοστά των πολιτών των ανεπτυγμένων κρατών που θεωρούσαν ως πολύ σημαντικό πρόβλημα την κλιματική αλλαγή άρχισαν να μειώνονται, χώρες όπως η Βραζιλία και η Ινδία παρουσίαζαν ακόμα άνοδο της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Το 2012 όμως ήταν η πρώτη χρονιά που και αυτά τα κράτη παρουσίασαν πτωτικές τάσεις.
Έτσι, από τα ιστορικά υψηλά ποσοστά της πενταετίας 2005-2010, το 2012 ήταν το ιστορικό χαμηλό εδώ και 20 χρόνια.

Παρά την κάθετη πτώση του ενδιαφέροντος για την κλιματική αλλαγή, επιμέρους ζητήματα που σχετίζονται άμεσα με αυτήν, εξακολουθούν να απασχολούν τους πολίτες σε ποσοστά άνω του 50%. Αυτά κατά σειρά είναι η έλλειψη πόσιμου νερού (58%), η εξάντληση των φυσικών πόρων(56%), και η ατμοσφαιρική μόλυνση με 50%. Η κλιματική αλλαγή θεωρείται “πολύ σοβαρό ζήτημα” από το 49% των ερωτηθέντων.

Η κλιματική αλλαγή έγινε και στην συνείδηση των πολιτών του κόσμου ένα από τα πλέον σημαντικά παγκόσμια προβλήματα την δεκαετία του 2000, καθώς τα έντονα καιρικά φαινόμενα εξαιτίας της έκαναν την εμφάνισή τους όλο και πιο συχνά στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη.

Σύμφωνα με στοιχεία της Globescan η ανησυχία για το ζήτημα ξεπέρασε σε παγκόσμια κλίμακα το 50% το 2004, για να φτάσει στην κορυφή της το 2009 με ποσοστό 63%.

Από τις αρχές του 2010 με την οικονομική κρίση να μπαίνει για τα καλά στην καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων και το φιάσκο της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης, άρχισε η κάθετη πτώση του ενδιαφέροντος, για να κορυφωθεί το 2012.

Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν την τάση που έχει διαμορφωθεί παγκοσμίως από κυβερνήσεις και ΜΜΕ στον πλανήτη να αντιμετωπίζονται η οικονομία και η προστασία του περιβάλλοντος ως δύο αντίθετες και εν μέρει “ανταγωνιστικές”  μεταξύ τους προκλήσεις.

Η λογική αυτή ευννοεί τόσο τις κυβερνήσεις, που αποποιούνται έτσι των ευθυνών τους για την μη ανάληψη απαιτούμενων περιβαλλοντικών πολιτικών, όσο και το υπάρχον σύστημα περιβαλλοντικής διακυβέρνησης και πολιτικής συνολικά, το οποίο είναι άμεσα προσκολλημένο στην οικονομία της “ελεύθερης αγοράς”. 

Κατεβάστε εδώ το Δελτίο Τύπου της Globescan για την έρευνα

Διαβάστε σχετικά: 
Οικονομική κρίση: η λήθη της περιβαλλοντικής κρίσης, Σόλων, 10 Ιανουαρίου 2012, Ιωάννα Μουτσοπούλου 
Κοπεγχάγη 2009: Ένα εθελοντικό κείμενο που… ίσως σώσει τον κόσμο
Φωτό:wikipedia

Πηγές: Globescan, Independent

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
ariskaparakis@gmail.com

Σχετικά άρθρα