ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

TA ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΥΠΟ ΑΠΕΙΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

platania - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

platania - Σόλων ΜΚΟO φονικός μύκητας που ονομάζεται κερατοκύστις, είναι υπεύθυνος για την εξολόθρευση των πλατάνων στην Ευρώπη και τώρα και στην Ελλάδα. Ο κερατοκύστις ήρθε στην Ευρώπη τη περίοδο του 2ου παγκοσμίου πολέμου μέσα στα στρατιωτικά κιβώτια των συμμαχικών δυνάμεων που είχαν κατασκευαστεί από άρρωστα πλατάνια στις ΗΠΑ. Ο φονικός μύκητας, αφού εξολόθρευσε τα πλατάνια σε Ιταλία και Γαλλία, ήρθε στην Ελλάδα το 2003, ίσως από επιμολυσμένη ξυλεία, σκοτώνοντας σε πρώτη φάση τα πλατάνια της Πύλου στο νομό Μεσσηνίας.


Δυστυχώς ήταν η αρχή του κακού. Από εκεί και μετά ο μύκητας επεκτάθηκε στη Πελοπόννησο, την Ήπειρο και τη Θεσσαλία και το δυσοίωνο είναι ότι έχει την ικανότητα να μεταφέρεται με τον αέρα από δέντρο σε δέντρο αλλά και να διαπερνάει τα νερά των ποταμών. Ήδη ο μύκητας κατέστρεψε εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων από πλατάνια και εκτιμάται ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση σύντομα θα κινδυνέψουν και τα πλατάνια της Μακεδονίας, της Εύβοιας, της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας.

Η νόσος των πλατάνων, που ονομάζεται μεταχρωματικό έλκος, εκδηλώνεται τη θερινή σεζόν. Σε πρώτη φάση εμφανίζονται στη κορυφή του δέντρου μικρά φυλλαράκια σα ζουμπούλια, τα οποία αρχίζουν να κάνουν μετάσταση σε όλο το δέντρο, αντικαθιστώντας τα υγιή. Αργότερα, το δέντρο νεκρώνεται σταδιακά, χάνει τα φύλλα του, ενώ ο κορμός αρχίζει και εμφανίζει κόκκινες και μπλε λωρίδες, σαν να έχει μπαλώματα. Παράλληλα, ο κορμός παίρνει ένα χαρακτηριστικό άρωμα μπανάνας.

Το θέμα είναι ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος αδυνατεί να πάρει κάποια μέτρα που έστω θα περιορίσουν το φαινόμενο εξαιτίας του ότι ο μύκητας έχει την ικανότητα να μεταδίδεται πολύ εύκολα από πλατάνι σε πλατάνι αλλά και γιατί εξαιτίας των περικοπών που έχουνε γίνει στις θέσεις εργασίας το προσωπικό είναι πολύ περιορισμένο για να προσπαθήσει κάτι αξιόλογο. Είναι κρίμα πάντως διότι εκτός από τις πυρκαγιές που καταστρέφουν τα Ελληνικά δέντρα κάθε καλοκαίρι, υπάρχει επιπλέον και άλλη αιτία καταστροφής δέντρων, απλά είναι πιο αόρατη σε σύγκριση με αυτή της πυρκαγιάς.

Πηγή/φωτό: Ecotimes