ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ & ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

ΠΑΝΩΛΕΘΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΒΑΣΚΩΝ

Euskal Herria Europa - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Euskal Herria Europa - Σόλων ΜΚΟΗ ακραία λιτότητα της δεξιάς κυβέρνησης επιτείνει τις τάσεις αποσύνθεσης του ισπανικού κράτους μέσω της απόσχισης περιοχών
Διάλειμμα -και μάλιστα σύντομο- αποδείχτηκε η κυριαρχία στη Χώρα των Βάσκων της «ανίερης συμμαχίας» των δύο ισπανικών κομμάτων, του Σοσιαλιστικού και του Λαϊκού. Στις εκλογές για την τοπική κυβέρνηση του 2009, τα δύο κόμματα της Μαδρίτης είχαν κατορθώσει να πάρουν τους 38 από τους 75 βουλευτές του βασκικού κοινοβουλίου έναντι των 37 που είχαν πάρει τα κόμματα που τάσσονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο υπέρ της ανεξαρτησίας της Χώρας των Βάσκων.

Ετσι για πρώτη φορά στα 32 χρόνια ύπαρξης αυτής της τοπικής διοίκησης είχε εκλεγεί «λέχεντακάρι», όπως ονομάζεται στη βασκική γλώσσα ο επικεφαλής της, ένας σοσιαλιστής με την υποστήριξη της ισπανικής Δεξιάς, ο Πάτσι Λόπεθ. Ολα τα υπόλοιπα χρόνια ο επικεφαλής της βασκικής διοίκησης προερχόταν από το Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα (PNV), το οποίο όταν δεν είχε αυτοδυναμία συνεργαζόταν είτε με τους σοσιαλιστές είτε με τους δεξιούς της Ισπανίας. Στις εκλογές της Κυριακής όμως ανατράπηκε εκ βάθρων το πολιτικό σκηνικό στη Χώρα των Βάσκων.

Ο παράγοντας που ανέτρεψε τα πάντα ήταν η θυελλώδης εισβολή στο εκλογικό σκηνικό του αριστερού ανεξαρτησιακού κόμματος Μπίλντου, το οποίο συσπείρωσε τόσο τους οπαδούς της ένοπλης πάλης για την ανεξαρτησία που επί δεκαετίες υποστήριζαν την οργάνωση ΕΤΑ όσο και τους μετριοπαθέστερους Βάσκους αριστερούς. Ο σχηματισμός του Μπίλντου κατέστη δυνατός μόνον αφότου η ΕΤΑ αυτοδιαλύθηκε προ έτους. Αυτός είναι ο λόγος που το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας επέτρεψε τη συμμετοχή του Μπίλντου στις εκλογές, την οποία συμμετοχή είχε απαγορεύσει το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, καθώς αυτό είναι ακραία αντιδραστικό στη σύνθεσή του. Ο συνδυασμός της πολιτικής λιτότητας των κυβερνήσεων της Μαδρίτης με την ελεύθερη συμμετοχή στις εκλογές του Μπίλντου οδήγησε σε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Πρώτα πρώτα κατέρρευσαν οι σοσιαλιστές, οι οποίοι πλήρωσαν πολύ ακριβά τη διακυβέρνηση της Χώρας των Βάσκων από τον σοσιαλιστή Λόπεθ και τη βίαιη προσπάθεια «εξισπανισμού» των βασκικών θεσμών και διοικητικών οργάνων.

Εχασαν 9 έδρες και από 25 που είχαν τους απόμειναν 16. Ηττα υπέστησαν και οι δεξιοί του Λαϊκού Κόμματος, μικρότερη πάντως από τους σοσιαλιστές. Αυτοί είχαν 13 έδρες, έχασαν 3 και τους απέμειναν 10. Από τις 38 δηλαδή έδρες που είχαν πάρει το 2009 τα κόμματα της Μαδρίτης τους απέμειναν μόλις 26, καθώς έχασαν 12. Τώρα πια έχουν μόλις το ένα τρίτο σχεδόν των εδρών του βασκικού κοινοβουλίου – 26 από 75. Το όντως απροσδόκητο όμως είναι ότι έχασε έδρες και το μετριοπαθές Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα! Από τις 30 που είχε έχασε 3 και του απέμειναν 27 – περισσότερες πάντως από όσες πήραν μαζί τα δύο κόμματα της Μαδρίτης, σοσιαλιστές και δεξιοί. Ολες αυτές τις έδρες τις σάρωσαν οι ριζοσπαστικές δυνάμεις της βασκικής ανεξαρτησιακής Αριστεράς του Μπίλντου, το οποίο ήρθε δεύτερο κόμμα με 21 έδρες, 6 μόλις λιγότερες από τους μετριοπαθείς Βάσκους εθνικιστές, παίρνοντας το 25% των ψήφων.

Αυτό σημαίνει ότι τα δύο κόμματα που τάσσονται υπέρ της βασκικής ανεξαρτησίας πήραν μαζί το 60% των ψήφων και 48 έδρες, ενώ αρκούν 38 για την πλειοψηφία στο βασκικό κοινοβούλιο. Είναι φυσικά βέβαιο ότι νέος «λέχεντακάρι» θα είναι ο ηγέτης του PNV Ινίγο Ούρκουλου, ο οποίος θα κληθεί να υλοποιήσει την προεκλογική υπόσχεση του κόμματός του ότι το 2015 θα θέσει σε δημοψήφισμα έναν νόμο που θα προβλέπει το δικαίωμα του λαού της Χώρας των Βάσκων να προχωρήσει στην ανεξαρτητοποίηση της πατρίδας του από την Ισπανία. Με δεδομένο ότι στις 25 Νοεμβρίου έχουμε πρόωρες εκλογές και στην Καταλονία, όπου αναμένεται θρίαμβος των ανεξαρτησιακών δυνάμεων, είναι προφανές ότι η Ισπανία μπαίνει σε μια πολύ κρίσιμη φάση για την ίδια την ύπαρξή της. Η «μνημονιακή» πολιτική λιτότητας που ασκεί η δεξιά κυβέρνηση επιτείνει τα φαινόμενα αποσύνθεσης του ισπανικού κράτους.

Γιώργος Δελαστίκ
Πηγή/φωτό: Έθνος

Σχετικά άρθρα