ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΥΓΕΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΜΕΙΩΝΕΙ ΚΑΤΑ 38 ΜΕΡΕΣ ΤΗ ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

atmosfairiki ripansi - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

atmosfairiki ripansi - Σόλων ΜΚΟΤο 90% των κατοίκων των ευρωπαϊκών πόλεων εκτίθενται σε επίπεδα ατμοσφαιρικών ρύπων που κρίνονται ως επικίνδυνα από τον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας.

Σύμφωνα με το iatronet.gr, πρόκειται για μικροσωματίδια, διοξείδιο του αζώτου και όζον που βρίσκεται χαμηλά στο έδαφος. Από αυτούς τους ρύπους, τα μικροσωματίδια είναι η κύρια πηγή ασθενειών και πρόωρων θανάτων στην Ευρώπη.

Τα συγκεκριμένα σωματίδια εισχωρούν στη ρινική κοιλότητα και κάποια από αυτά και στον πνευμονικό ιστό και την κυκλοφορία του αίματος.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 2012, 432.000 άνθρωποι έχασαν πρόωρα τη ζωή τους εξαιτίας της μακροπρόθεσμης έκθεσής τους σε μικροσωματίδια, ενώ το προσδόκιμο ζωής κάθε ευρωπαίου πολίτη μειώνεται κατά 38 ημέρες.

Σύμφωνα με μελέτες, η ατμοσφαιρική ρύπανση ευνοεί την εμφάνιση σοβαρών ασθενειών, όπως είναι τα καρδιακά νοσήματα, τα αναπνευστικά προβλήματα και ο καρκίνος.

Ιδιαίτερα ευαίσθητα είναι τα άτομα – και ειδικά τα παιδιά που ζουν σε στενούς δρόμους με μεγάλη κυκλοφορία. Το αλλεργικό βρογχικό άσθμα – και γενικά οι παθήσεις των πνευμόνων – είναι αυτές που πλήττουν κυρίως τα παιδιά.

 

Πηγή/φωτογραφίαtvxs.gr

Σχετικά άρθρα