ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΟ Σ.Α. ΤΟΥ Ο.Η.Ε ΚΑΙ Η ΑΡΑΒΙΚΗ ΛΙΓΚΑ ΝΑ ΕΝΕΡΓΗΣΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ

Manifestaciones - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Manifestaciones - Σόλων ΜΚΟΔελτίου Τύπου
22 Φεβρουαρίου 2011

        Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την Αραβική Λίγκα να στείλουν αμέσως ερευνητές στη Λιβύη, προκειμένου να διερευνήσουν τα γεγονότα που προκάλεσαν το θάνατο εκατοντάδων διαδηλωτών.

       Η έκκληση για έρευνα, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε διώξεις ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), απευθύνεται τη στιγμή που τόσο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όσο και η Αραβική Λίγκα πραγματοποιούν ειδικές συνεδριάσεις, για να συζητήσουν την εκτεταμένη βία στην περιοχή.
         Η οργάνωση έχει επίσης καλέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλει πλήρες εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, εν μέσω αναφορών ότι δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζουν να αναπτύσσουν οπλισμό, πυρομαχικά, και σχετικό εξοπλισμό, για να χρησιμοποιήσουν θανατηφόρα βία εναντίον διαδηλωτών.

       «Ο στρατηγός Αλ Καντάφι και η κυβέρνησή του φαίνεται ότι είναι προετοιμασμένοι να σκοτώσουν όσο περισσότερους ανθρώπους χρειαστεί, προκειμένου να παραμείνουν στην εξουσία. Η διεθνής κοινότητα χρειάζεται να ενεργήσει τώρα, ώστε να δοθεί ένα τέλος σ’αυτό», δήλωσε ο Σαλίλ Σέτι, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

        Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι ο ΟΗΕ και η Αραβική Λίγκα πρέπει να στείλουν αμέσως εκπροσώπους στη Λιβύη, είτε από κοινού, είτε χωριστά, προκειμένου να διερευνήσουν επί τόπου την κατάσταση και σε σύντομο χρόνο να υποβάλουν έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

        Η οργάνωση δήλωσε ότι οι συστάσεις της έκθεσης πρέπει να περιλαμβάνουν κρίση σχετικά με το αν η κλίμακα των εγκλημάτων που διαπράττονται στη Λιβύη εξουσιοδοτούν  το Συμβούλιο Ασφαλείας να παραπέμψει το θέμα στον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
        Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ναβί Πιλάι, δήλωσε εχθές ότι οι πράξεις των Αρχών της Λιβύης εναντίον διαδηλωτών ενδέχεται να ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

        Ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ αλ-Καντάφι, γιος του Στρατηγού Καντάφι δήλωσε, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ομιλίας, στις 20 Φεβρουαρίου, ότι ο στρατός «θα έπαιζε σημαντικό ρόλο, με οποιοδήποτε κόστος» στον τερματισμό των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και ότι οι Αρχές της Λιβύης θα πολεμήσουν «μέχρι τον τελευταίο άνδρα, την τελευταία γυναίκα, την τελευταία σφαίρα».

        «Είναι εξοργιστικό ότι ο γιος του αλ-Καντάφι αισθάνεται ότι μπορεί δημοσίως να ανακοινώνει ετοιμότητα να προβεί σε σφαγή Λιβύων για να διατηρήσει την παραμονή του πατέρα του στην εξουσία. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταστήσει αμέσως σαφές σε όλους εκείνους στην κυβέρνηση της Λιβύης, στρατιωτικούς μηχανισμούς και μηχανισμούς ασφαλείας, ότι οι ίδιοι καθώς και εκείνοι που εκτελούν τις εντολές τους πρέπει να λογοδοτήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο για εγκλήματα όπως αυτά που αναφέρονται τώρα», δήλωσε ο Σαλίλ Σέτι.

        Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε ότι αναφορές που έχουν ληφθεί από νοσοκομεία στην ανατολική Λιβύη δείχνουν ότι περίπου 200 άτομα έχουν σκοτωθεί από δυνάμεις ασφαλείας μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου. Προσωπικό των νοσοκομείων δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ότι αγωνίζονταν να ανταποκριθούν στα πολλά περιστατικά.

        Ο πραγματικός αριθμός των θανάτων πιθανόν να είναι πολύ υψηλότερος, καθώς αυτό το δείγμα αντιπροσώπευε μόνο τα μεγάλα νοσοκομεία. Κάποιες οικογένειες είναι επίσης πιθανό να έχουν θάψει τους νεκρούς τους χωρίς να έχουν μεταφέρει προηγουμένως τα σώματά τους σε νοσοκομεία.

         «Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να σταματήσει αμέσως την εξαγωγή ή τη μεταφορά όλων των όπλων και του στρατιωτικού εξοπλισμού στη Λιβύη. Οι άνθρωποι σκοτώνονται εκ προθέσεως κατά εκατοντάδες. Άλλα κράτη δεν πρέπει να είναι συνένοχα σε περισσότερους φόνους. Όλες οι προμήθειες του στρατού και της αστυνομίας, και η συνεργασία με τη Λιβύη πρέπει να τερματιστούν τώρα, μέχρις ότου παύσει ο κίνδυνος για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.»

        Εκτός από τον ΟΗΕ και την Αραβική Λίγκα, η Διεθνής Αμνηστία έχει επίσης καλέσει την Αφρικανική Ένωση να αναλάβει δράση. «Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, μέλος των οποίων αποτελεί η Λιβύη, χρειάζεται να αναγνωρίσουν την σοβαρότητα της κρίσης. Η Αφρικανική Ένωση πρέπει να αντιμετωπίσει επειγόντως τις σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λιβύη, σε ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου για την Ειρήνη και την Ασφάλεια», δήλωσε ο Σαλί Σέτι.

Υπόβαθρο
         Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει την εξουσιοδότηση να παραπέμπει στον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου καταστάσεις που, υπό άλλες συνθήκες, δεν θα υπέπιπταν στη δικαιοδοσία του δικαστηρίου, για παράδειγμα, όταν το εν λόγω κράτος δεν συμμετέχει στο θεσμό.


(Πηγή: Διεθνής Αμνηστία)

Φωτό: Wikipedia

Σχετικά άρθρα