ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΥΠΟ ΣΥΣΤΑΣΗ Η ΝΕΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

womenrights - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

womenrights - Σόλων ΜΚΟ

 Στις 14 Σεπτεμβρίου 2009, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε Ψήφισμα το οποίο ανάβει το πράσινο φως για την δημιουργία μιας Υπηρεσίας για τα Δικαιώματα των Γυναικών στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών η οποία θα διοικείται από ένα Αναπληρωτή Γενικός Γραμματέας.

      Τέσσερις υφιστάμενες υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών οι οποίες σχετίζονται με τα δικαιώματα των γυναικών παγκοσμίως, οι UN Development Fund for Women (UNIFEM), Division for theAdvancement of Women, Office of the Special Adviser on GenderIssues και η UN International Research and Training Institute forthe Advancement of Women (UN-INSTRAW) θα συνενωθούν προκειμένου να σχηματίσουν την νέα Υπηρεσία.

       Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εκστρατεία GEAR το κείμενο του Ψηφίσματος είναι σύντομο και προς το παρόν ασαφές. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να αναληφθεί άμεση δράση σχετικά με τις διατάξεις του, κατά τους προσεχείς μήνες, προκειμένου να δημιουργηθεί η νέα Υπηρεσία. Μια σειρά από σημαντικά θέματα θα πρέπει να τεθούν επί τάπητος από τον ΟΗΕ και να αποτελέσουν αντικείμενο συμφωνίας για τα κράτη μέλη του. Πρέπει επίσης να ξεκινήσει η διαδικασία προς εξεύρεση του επικεφαλή της νέας Υπηρεσίας για τα Δικαιώματα των Γυναικών, όπως και οι διαδικασίες επιλογής στελέχωσής της.

       Αν επιτευχθεί συμφωνία κατά τις διαπραγματεύσεις, η νέα οντότητα των Ηνωμένων Εθνών θα ξεκινήσει εντός του 2010, πιθανότατα μάλιστα από τον Μάρτιο, κατά τη διάρκεια της 54ης συνόδου της Επιτροπής για το Καθεστώς των Γυναικών (CSW).

        Το σχετικό Ψήφισμα του ΟΗΕ της 14ης Σεπτεμβρίου 2009 το οποίο υιοθετήθηκε ομοφώνως από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αποτελείται από τρεις παραγράφους οι οποίοι αναφέρονται στις δομικές αλλαγές και ρυθμίσεις που θα πρέπει να ληφθούν προς την κατεύθυνση της ισότητας των φύλων.

       Στην 1η Παράγραφο υποστηρίζεται σθεναρά η δημιουργία μιας νέας οντότητας για τα Δικαιώματα των Γυναικών η οποία δρώντας σύμφωνα με το λεγόμενο συνθετικό μοντέλο θα αναλάβει τόσο κανονιστικές όσο και επιχειρησιακές λειτουργίες.

        Η 2η Παράγραφος υποστηρίζει ότι της νέας οντότητας θα ηγείται ως επικεφαλής Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας ο οποίος θα διορίζεται από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

       Τέλος, η 3η Παράγραφος καλεί τον Γενικό Γραμματέα να φέρει επί συζήτησης στις διακυβερνητικές διαπραγματεύσεις «πρόταση» η οποία θα περιγράφει την οργανωτική δομή της οντότητας.,

        Η Σάλι Φέγκαν Ουάιλς πρώην Διευθύντρια του Γραφείου Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών επελέγη ως επικεφαλής του συντονισμού για την προετοιμασία της πρότασης. Για την προετοιμασία της πρότασης συνεργάστηκαν οι υπηρεσίες UNDP, UNFPA και UNICEF και οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών, περιφερειακές οργανώσεις και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

         Η λεπτομερής πρόταση επί της δημιουργίας της νέας οντότητας-Υπηρεσίας θα εγκριθεί από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και θα αποσταλεί στα κράτη μέλη. Μια ειδική συνεδρίαση επί του θέματος αναμένεται από την Γενική Συνέλευση στις αρχές Φεβρουαρίου. Την ίδια περίοδο αναμένεται και η ανακοίνωση της επιλογής για τον επικεφαλή της νέας οργάνωσης. 

         Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Καμπάνιας – Ομάδα Εργασίας GEAR www.un-gear.eu για τη δημιουργία της νέας Υπηρεσίας.

_________________________

(Πηγές: http://www.un.org , http://www.un-gear.eu)

27 Ιανουαρίου 2010

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων

aris@solon.org.gr

Σχετικά άρθρα