ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΛΑΡΙΟΠΟΙΗΣΗ : ΠΩΣ ΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ (του Σ. Λι)

usa g371b78137 1920 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print
 

usa g371b78137 1920 - Σόλων ΜΚΟΟι τάσεις αποδολαριοποίησης κερδίζουν δυναμική καθώς οι χώρες προσπαθούν να μειώσουν την έκθεσή τους στους κινδύνους και τις διακυμάνσεις που συνδέονται με το δολάριο ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, χώρες όπως η Κίνα εξερευνούν εναλλακτικά νομίσματα και νέα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν εκτός του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος που κυριαρχεί το δολάριο.

Η Κίνα πιέζει για την ευρύτερη υιοθέτηση του δικού της νομίσματος, του γιουάν, στο διεθνές εμπόριο και τις επενδύσεις, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να αμφισβητήσει τη θέση του δολαρίου ΗΠΑ ως το κυρίαρχο νόμισμα για τις παγκόσμιες συναλλαγές. Εν τω μεταξύ, τα ψηφιακά νομίσματα της Κεντρικής Τράπεζας (CBDC) μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον του παγκόσμιου εμπορίου και των διακανονισμών, όπως αποδεικνύεται από την επιτυχημένη πιλοτική εφαρμογή της πλατφόρμας χονδρικής mBridge CBDC, με επικεφαλής τη Νομισματική Αρχή του Χονγκ Κονγκ, Bank of Thailand, Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, και το Ινστιτούτο Ψηφιακών Νομισμάτων της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας και το Κέντρο Καινοτομίας της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS).

Παρά τις διάφορες απαγορεύσεις που σχετίζονται με τη βιομηχανία κρυπτογράφησης, η περιοχή της Μείζονος Κίνας * συνεχίζει να ηγείται του χώρου των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Πολλές από αυτές τις βιομηχανικές δραστηριότητες καθοδηγούνται από την τάση αποδολαριοποίησης που έχει αποκτήσει δυναμική καθώς οι χώρες επιδιώκουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα δολάρια ΗΠΑ ενώ επιταχύνουν επίσης τα διασυνοριακά πειράματα CBDC σε όλη την Ασία.

 

[* η έννοια της «Μείζονος Κίνας» αναφέρεται στην περιοχή που συνήθως περιλαμβάνει την ηπειρωτική Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, το Μακάο και την Ταϊβάν στην Ανατολική Ασία, μέρη όπου η πλειοψηφία είναι πολιτιστικά και εθνοτικά Κινέζοι Χαν. Ορισμένοι αναλυτές μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν μέρη που έχουν κυρίως κινεζικό πληθυσμό, όπως η Σιγκαπούρη – ορισμός Μείζονος Κίνας από wikipedia.]
 

Αποδολαριοποίηση και CBDC

Η αποδολαριοποίηση μπορεί να λάβει διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης εναλλακτικών νομισμάτων, της δημιουργίας νέων συστημάτων πληρωμών και της ανάπτυξης νέων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν εκτός του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος που κυριαρχείται από τις ΗΠΑ.

Η Κίνα και η Βραζιλία έχουν ήδη κάνει βήματα προς αυτόν τον στόχο, ενώ πρόσφατα συνήψαν μια συμφωνία για το εμπόριο στα τοπικά τους νομίσματα αντί να χρησιμοποιούν το δολάριο ΗΠΑ, όπως αναφέρουν οι Straits Times. Ιδρύματα από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική κάνουν όλα τα βήματα προς τη δημιουργία ενός νέου νομίσματος για χρήση στο διεθνές εμπόριο, σύμφωνα με έκθεση της Telesur English. Αυτή η κίνηση αποσκοπεί στην αύξηση της αποτελεσματικότητας και στη μείωση της εξάρτησης από το δολάριο. Αντανακλά μια ευρύτερη τάση χωρών που επιδιώκουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το αμερικανικό νόμισμα σε γενικές γραμμές.

Πολλές κεντρικές τράπεζες συνεργάζονται ήδη στενά με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών στην πλατφόρμα χονδρικής mBridge CBDC για συναλλαγές χονδρικής μεγάλης αξίας μεταξύ χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Είκοσι εμπορικές τράπεζες στο Χονγκ Κονγκ, την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ταϊλάνδη χρησιμοποίησαν την πλατφόρμα τον Οκτώβριο του 2022 (και CBDC που εκδόθηκαν από τις αντίστοιχες κεντρικές τους τράπεζες) για να πραγματοποιήσουν συναλλαγές πληρωμής έναντι πληρωμής σε ξένο συνάλλαγμα για λογαριασμό των εταιρικών πελατών τους. Το πιλοτικό πρόγραμμα του 2022 πέτυχε να αποδείξει την ευκολία χρήσης CBDC για πληρωμές χονδρικής. Καθώς περισσότερες χώρες υιοθετούν CBDC, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση ορισμένων από τις αναποτελεσματικότητα και τους κινδύνους στα παραδοσιακά συστήματα πληρωμών.

Μέχρι τότε, η Κίνα θα συνεχίσει να προωθεί μια ποικιλία εναλλακτικών λύσεων έναντι των διακανονισμών σε δολάρια. Η Σαουδική Αραβία εξετάζει το ενδεχόμενο να δεχθεί κινεζικό γουάν, σύμφωνα με την Wall Street Journal, αντί για δολάρια ΗΠΑ για πωλήσεις πετρελαίου στην Κίνα. Η κίνηση θα μπορούσε ενδεχομένως να αμφισβητήσει την κατάσταση του δολαρίου ΗΠΑ ως το κυρίαρχο νόμισμα για τις συναλλαγές πετρελαίου. 

Εν τω μεταξύ, στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η Νοτιοανατολική Ασία. Κατά τη διάρκεια της ένατης συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών και των Διοικητών της Κεντρικής Τράπεζας της ASEAN στην Ινδονησία, πολλοί πρώην αξιωματούχοι μίλησαν για προσπάθειες αποδολαριοποίησης που βρίσκονται σε εξέλιξη και τι πρέπει να κάνουν οι οικονομίες της ASEAN για να μετριάσουν τους κινδύνους που συνδέονται με το δολάριο ΗΠΑ, το οποίο έχει αποδυναμώσει τα τοπικά νομίσματα και έχει γίνει εργαλείο του οικονομικού κράτους. Σε αυτές τις γραμμές, η Μαλαισία και η Κίνα συζητούν ένα « Ασιατικό Νομισματικό Ταμείο » για να μειώσουν περαιτέρω την εξάρτησή τους από το δολάριο ΗΠΑ.

Συνολικά, αυτές οι πρόσφατες εξελίξεις υποδηλώνουν ένα μεταβαλλόμενο τοπίο στα διεθνή οικονομικά, καθώς οι χώρες επιδιώκουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το δολάριο ΗΠΑ και να επεκτείνουν τη χρήση εναλλακτικών νομισμάτων. Σε συνδυασμό με την ταχεία επιτάχυνση των πειραμάτων κρυπτογράφησης, δεν είναι δύσκολο να δούμε πώς τα CBDC μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον του παγκόσμιου εμπορίου και των διακανονισμών. Καθώς περισσότερες χώρες στρέφονται στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, αντί για τους χρηματοοικονομικούς σιδηροδρόμους των ΗΠΑ, θα έχει αναμφίβολα σημαντικές επιπτώσεις για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

 πηγή : Forbes

Καλάθι Αγορών
Σύνδεση

Δεν έχετε ακόμη λογαριασμό;

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.

Κατάστημα
Πλευρική Στήλη
0 προϊόντα Καλάθι
Ο λογαριασμός μου