ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ “ΕΘΝΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ” ΕΚΠΟΜΠΗ 1η

“Στις κρίσεις αναγκαζόμαστε να στοχαστούμε –έστω για λίγο– για τον προορισμό μας και για τα βαθύτερα αίτια που μας οδήγησαν σε αυτές. Είναι μια διαδικασία αυτογνωσίας, ατομικής και συλλογικής, πολύ επίπονη και όχι πάντα τελέσφορη.
Αποσπάσματα από την νέα ποιητική συλλογή των Ιωάννη Ζήση – Ιωάννας Μουτσοπούλου “ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ” από τις Εκδόσεις Αειφορεία.
Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΡΙΣΗ
1.1 Οικονομική κρίση και πολιτικό σύστημα
Η παγκόσμια οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008 είναι ασφαλώς κρίση του καπιταλισμού και έχει τις αιτίες της στον τρόπο παραγωγής και διανομής των αγαθών, στον τρόπο λειτουργίας του καπιταλισμού, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, στις τράπεζες, στα ενυπόθηκα δάνεια στις ΗΠΑ, στη χρεοκοπία της Lehman Brothers, και όσον αφορά την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση στην αύξηση του χρέους και των ελλειμμάτων ορισμένων χωρών (PIGS), στην έλλειψη Συνοχής της Ευρωζώνης κ.ά
Κυκλοφόρησε στα ελληνικά για πρώτη φορά ένα από τα πιο κλασικά βιβλία της οικολογικής σκέψης, Η Οικολογία της Ελευθερίας του Μάρεϊ Μπούκτσιν. Πρόκειται για ένα έργο τόσο θεμελιώδες για το οικολογικό κίνημα και την ανάπτυξη της οικολογικής σκέψης όσο η Σιωπηλή Άνοιξη της Ρέιτσελ Κάρσον ή το Walden του Ντέιβιντ Θορώ. Ο Μάρεϊ Μπούκτσιν (Murray Bookchin: 1921-2006)
Το σώμα είναι αδρανές∙ απλώς κατέχει έναν χώρο. Για να κινηθεί, να αντιδράσει, να αλλάξει, είναι αναγκαίο να επηρεάζεται από μια ζωτική αρχή∙ κι όταν αυτή η αρχή είναι παρούσα και δραστήρια, βρισκόμαστε σε θέση να παρατηρούμε τη δράση του, τον τρόπο με τον οποίο η ψυχή ή το πνεύμα χρησιμοποιούν για τους σκοπούς τους την ακατέργαστη ή θολή ύλη που βρίσκεται στη διάθεσή τους.
Δεν έχετε ακόμη λογαριασμό;
Δημιουργία λογαριασμού