Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ & ΚΑΛΗ ΘΕΛΗΣΗ

kali thelisi 230 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

kali thelisi 230 - Σόλων ΜΚΟΜία απ’ τις μείζονες ανάγκες που ανέκυψαν μέσα από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο είναι η ανάγκη της καλής θέλησης. Η ανάγκη μέσα από αυτή την θέληση να δούμε με νέο τρόπο τον εαυτό μας και τους άλλους, να εκφράσουμε μια νέα δυναμική και πρόθεση, να εξανθρωπίσουμε περισσότερο τα κίνητρά μας. Η επίκληση όμως της καλής θέλησης υπό την αοριστία μπορεί να αποβεί και μια μη αποδοτική προσέγγιση. Η καλή θέληση πρέπει να είναι και ισχυρή και να συγκεκριμενοποιείται σε στόχους ενώ παραμένει σαν γενική και καθοριστική διάθεση. Για παράδειγμα τι σημαίνει καλή θέληση από ένα κράτος-έθνος σε ένα άλλο κράτος-έθνος ή ξεπερνώντας την έννοια αυτή του κράτους-έθνους απέναντι σε μια άλλη πολιτική συλλογικότητα; Τι σημαίνει όταν ακριβώς κυριαρχούν τα ίδια φονταμενταλιστικά αντανακλαστικά και απ’ τις δύο πλευρές στο πλαίσιο του ανταγωνισμού των εικόνων του εχθρού, στο πλαίσιο των διαφορών των συμφερόντων και της ισχύος;
Η καλή θέληση λοιπόν πρέπει να συνδεθεί με μια θέση παραίτησης από την συμπεριφορική και ψυχολογική σκλήρυνση. Παράλληλα πρέπει να εστιαστεί σε συγκεκριμένα πεδία, με εργασία, με ένα πνεύμα μάθησης και προσφοράς υπηρεσίας. Στην διάρκεια της νέας εποχής στον βαθμό που θέλουμε να αλλάξουμε και να αναδείξουμε το καλύτερο, θα πρέπει να συνδυάσουμε λοιπόν την καλή θέληση με τις καλές πρακτικές όπως παράδειγμα αυτές μπορούν να συνδεθούν μέσα από τα συστήματα ποιότητας. Συστήματα ποιότητας που αφορούν την ίδια την θέληση, και τις σχέσεις, συστήματα ποιότητας που συνδέονται με την ομαδικότητα, και την θετική αλληλεπίδραση. Ο δρόμος λοιπόν της καλής θέλησης για να μην γίνεται δρόμος ή άλλοθι μέσα από τις αποτυχίες και μέσα από την υποκρισία που πολλές φορές κρύβεται στην επίκληση καλής θέλησης, για να είναι πραγματική, δηλαδή η καλή θέληση για να μην οδηγείται στα αδιέξοδα της κόλασης, πρέπει να συνοδεύεται από καλές πρακτικές και από καλή οργάνωση.
Η καλή θέληση πρέπει να ισορροπεί και να καινοτομεί δημιουργικά ανατρέποντας και το ψυχολογικό κλίμα, το πεδίο και τις συνθήκες δράσης. Τι σημαίνει καλή θέληση για παράδειγμα στην οικονομία, σε σχέση με το περιβάλλον, στις ανθρώπινες σχέσεις; τι σημαίνει σε σχέση μεταξύ των εθνών, μεταξύ των θρησκειών; Τι σημαίνει σε σχέση με την πνευματική μας προσέγγιση; Όλα αυτά τα ζητήματα είναι ζητήματα που πρέπει να συνδεθούν με μια αναζωογόνηση μ’ ένα νέο κύκλο ιδεών και δω πρέπει να σημειώσουμε ότι η καλή θέληση που γεννήθηκε μέσα απ’ την οδυνηρή εμπειρία του Παγκοσμίου Πολέμου αυτή είναι που συντήρησε σε τελική ανάλυση και εφοδίασε την σχετικά μακρά ειρήνη παρά τον Ψυχρό Πόλεμο. Τώρα χρειαζόμαστε μια αναζωογόνηση της καλής θέλησης σε οικουμενικό, περιφερειακό, συλλογικό, ατομικό και ομαδικό επίπεδο.