ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΟΙ ΡΟΜΠΕΝ ΤΩΝ HEDGE FUNDS (της Χριστίνας Πάντζου)

robinhood fund1 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

robinhood fund1 - Σόλων ΜΚΟΜπορεί κινήματα σαν το «Occupy» να μην κατάφεραν να αλλάξουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές του πλανήτη, αλλά ομάδα ακτιβιστών, καλλιτεχνών και διανοουμένων βρήκαν έναν τρόπο να προκαλέσουν τους τραπεζίτες στα χωράφια τους, δηλαδή στα κερδοσκοπικά παιχνίδια τους, και να προσφέρουν τα χρήματα που αποσπούν με αυτόν τον τρόπο σε προγράμματα τοπικών κοινοτήτων και σχήματα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας που αξίζουν να ενισχυθούν. Ιδρύθηκαν στον απόηχο του κινήματος το 2012, το όνομά τους «Συνεταιρισμός Ρόμπιν Χουντ», κι είναι ένα hedge fund που θα ήταν εξίσου διαβόητο με όλα τα άλλα αν δεν υπήρχε μια ουσιώδης διαφορά.

Ο ένας και μοναδικός αμειβόμενος του συνεταιρισμού ανέπτυξε ένα πρόγραμμα απόσπασης δεδομένων που συλλέγει στοιχεία από τις συναλλαγές στη Γουόλ Στριτ και προτείνει επενδύσεις που έχουν μεγάλη πιθανότητα να είναι κερδοφόρες.

Χάρη στον αλγόριθμο «Παράσιτο», όπως τον αποκαλούν, ο συνεταιρισμός «κλέβει από τους κλέφτες» για να προσφέρει τα κλεμμένα σε αυτούς που πληρώνουν την απληστία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ιδρύθηκαν σαν μια επενδυτική τράπεζα για τους φτωχούς και όπως λέει η Διακήρυξή τους, με τίτλο «Προστατεύοντας, ανανεώνοντας και επεκτείνοντας τα κοινά», «χρησιμοποιούμε τις τεχνολογίες των χρηματιστηριακών συναλλαγών για να εκδημοκρατίσουμε το χρηματοπιστωτικό σύστημα, να εφαρμόσουμε τη δυνατότητα των πολλών να έχουν πρόσβαση στην πίστωση και να δημιουργήσουμε έναν νέο οικονομικό χώρο. Οι προτάσεις του Ρόμπιν Χουντ δεν διαφέρουν στην ουσία από εκείνες που αναδύθηκαν στο Σέργουντ πριν από 600 χρόνια: καραδοκούμε στις διαδρομές του πλούτου (σήμερα τις κερδοσκοπικές αγοραπωλησίες εκμεταλλευόμενοι τις διαφορές χρηματιστηριακών αξιών στις διάφορες αγορές) και διανέμουμε τα “λάφυρα” στην κοινότητα, ως κοινούς πόρους για τις συλλογικότητες. Απλά σήμερα χρησιμοποιούμε διαφορετικές μεθόδους για να πετύχουμε τον ίδιο σκοπό: αναλύουμε τεράστιο όγκο δεδομένων, φτιάχνουμε αλγόριθμους, αναπτύσσουμε διαδικτυακά προγράμματα και τεχνολογίες, φτιάχνουμε χρηματοδοτικά εργαλεία για να δημιουργήσουμε και διανείμουμε τα κέρδη σε όλους. Γιατί;Απλά, γιατί πιστεύουμε πως ένας πιο ισότιμος κόσμος είναι καλύτερος».

Αποτελούνται από περισσότερα από 900 μέλη από περίπου 50 χώρες του πλανήτη και είναι ανοιχτοί σε όποιον θέλει να συμμετάσχει καταβάλλοντας μια εφάπαξ εισφορά 60 ευρώ, αρκεί να ασπάζεται τη φιλοσοφία τους.

Κάθε μέλος μπορεί να προτείνει όποιο συλλογικό σχήμα θεωρεί ότι πρέπει να ενισχυθεί από τα κέρδη που αποκομίζουν «κλέβοντας» τα μεγαθήρια του κερδοσκοπικού κεφαλαίου, ενώ το πού τελικά θα μοιραστούν τα χρήματα συναποφασίζεται από τα μέλη του με ανοιχτή ψηφοφορία.

Τα πρότζεκτ που προτείνονται για χρηματοδότηση πρέπει να έχουν κοινωνικό στόχο και συλλογικό θετικό αντίκτυπο στις τοπικές κοινότητες.

«Δεν ενισχύουμε φιλανθρωπικά ιδρύματα ούτε πρότζεκτ που έχουν ήδη βρει εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης. Πρέπει να είναι κάτι που να παράγει αξία, γνώση, οφέλη για μια κοινότητα».

Και φαίνεται πως ο αλγόριθμος «Παράσιτο» τα καταφέρνει αρκετά καλά.

Οπως λέει ο συντονιστής της ομάδας, Ακσέλι Βιρτάνεν, ο Συνεταιρισμός Ρόμπιν Χουντ είχε αρκετά καλές επιδόσεις το διάστημα 2012-2014, έτσι που κατάφερε να προσφέρει τα πρώτα 15.000 ευρώ σε σχέδια που προωθούν την ιδέα του κοινού καλού.

Τα μέλη του συνεταιρισμού πρότειναν 49 σχέδια και έπειτα από ψηφοφορία όλων των μελών προκρίθηκαν ομόφωνα τρία.

Ενισχύθηκε με 5.000 ευρώ η Casa Nuvem, ένα κοινοτικό αυτοδιαχειριζόμενο κέντρο στο Ρίο ντε Τζανέιρο, που φιλοξενεί πολλά συνεργατικά εγχειρήματα και μάχεται για τα βασικά δικαιώματα των πολιτών του.

Με 4.000 ευρώ ενισχύθηκε η συνεργασία του Ολοκληρωμένου Συνεταιρισμού Καταλονίας με την ομάδα Ρ2Ρ Foundation, που ασχολείται με θέματα ομότιμης παραγωγής και την οικονομία της μετάβασης, για την έρευνα, διαμόρφωση και πειραματική εφαρμογή σειράς σχεδίων στο πλαίσιο του Κινήματος της Μετάβασης.

Τέλος, 6.000 ευρώ διατέθηκαν στο Ράδιο Σχιστό-Αναλυτικό που εκπέμπει από τον Μάρτιο του 2015 και στο Στέκι στις Σκουριές, όπου οι κάτοικοι μάχονται κατά των ορυχείων χρυσού της Eldorado, για τη δημιουργία κοινοτικού κέντρου δράσης που θα συμβάλει σε ένα βιώσιμο μέλλον της περιοχής.

Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπό τους: robinhoodcoop.org


Πηγή/φωτογραφία: 
Η Εφημερίδα των Συντακτών, efsyn.gr

Σχετικά άρθρα