ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

114 ΕΙΔΗ ΠΟΥΛΙΩΝ ΖΟΥΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

114 eidi poulion - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

114 eidi poulion - Σόλων ΜΚΟ

Σε φιλόξενο καταφύγιο για ασημόγλαρους έχει μετατραπεί το καμπαναριό του ιερού ναού Αγίου Δημητρίου, την Άνω Πόλη «προτιμούν» οι μπούφοι και οι κουκουβάγιες, στα γείσα κτιρίων του ΑΠΘ φωλιάζουν γεράκια και στα πάρκα της Θεσσαλονίκης ξεκουφαίνουν τους περαστικούς με τις φωνές τους εκατοντάδες πράσινα παπαγαλάκια!


Ο κατάλογος των πουλιών της Θεσσαλονίκης που περιλαμβάνει τα είδη που μπορούμε να παρατηρήσουμε στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, από την εκβολή του Δενδροποτάμου ως την εκβολή του ρέματος Πυλαίας, θα παρουσιασθεί στις 13 Νοεμβρίου από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, σε συνεργασία με τη Θεσσαλονίκη-Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014.

«Ο προηγούμενος οδηγός της Ορνιθολογικής είχε εκδοθεί το 1997, όταν η Θεσσαλονίκη ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Έκτοτε υπήρξαν πολλά άτομα – παρατηρητές πουλιών, τα οποία, εξοπλισμένα με σύγχρονες φωτογραφικές μηχανές, κατέγραφαν πουλιά σε πάρκα και ανοικτές εκτάσεις, σε διάφορα σημεία της πόλης» ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο επιστημονικός υπεύθυνος της έκδοσης, βιολόγος-ορνιθολόγος και μέλος της ΕΟΕ Δημήτρης Μπούσμπουρας.

Συνολικά, ο κατάλογος περιλαμβάνει πληροφορίες και φωτογραφίες 26 παρατηρητών πουλιών στο πολεοδομικό συγκρότημα, ενώ δεν περιλαμβάνονται είδη που παρατηρούνται στις εκβολές του Δενδροποτάμου και είδη που έχουν καταγραφεί παλαιότερα, πολύ λίγες φορές, πάνω από την πόλη, όπως ο πορφυροτσικνιάς ή δεν παρατηρούνται πλέον, όπως ο ασπροπάρης.

«Συνολικά, ο οδηγός περιλαμβάνει 144 είδη, εκ των οποίων τα 42 είναι φωλεάζοντα» διευκρίνισε ο κ.Μπούσμπουρας.


Πηγή/φωτό: Το Ποντίκι, topontiki.gr