ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ & ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ

KANONEΣ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΚΟΥΔΑ (της Μανίνας Νικολοπούλου)

protokollo simviosis oreines - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

protokollo simviosis oreines - Σόλων ΜΚΟ

Κανόνες για τη «συγκατοίκηση» των κατοίκων των ορεινών οικισμών με την αρκούδα περιέχει πρωτόκολλο «για την αντιμετώπιση περιστατικών προσέγγισης ατόμων αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές» που υπέγραψαν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, με τη συνεργασίατων περιβαλλοντικών οργανώσεων «Καλλιστώ» και «Αρκτούρος», επιστημόνων, φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας.

Τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός της καφέ αρκούδας που διαβιώνει στη χώρα μας έχει σχεδόν διπλασιαστεί

Το πρωτόκολλο θεσμοθετείται με κοινή απόφαση των αναπληρωτών υπουργών ΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη και Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμου Χαρακόπουλου.

Τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός της καφέ αρκούδας που διαβιώνει στη χώρα μας έχει σχεδόν διπλασιαστεί και το ζώο απαντάται πλέον σε διάφορα μέρη (γίνεται λόγος για 300 άτομα, από 160-170 που ήταν πριν από μερικά χρόνια).

Για πρώτη φορά έχουν εντοπιστεί αρκούδες στην Ορεινή Ναυπακτία, υπάρχει σημαντικός πυρήνας στο Πήλιο, ενώ έχουν καταγραφεί αξιόλογοι πληθυσμοί στις παραδοσιακές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπως σε Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη. Η εξάπλωση του είδους έχει αυξήσει τα περιστατικά εμφάνισης σε κατοικημένες περιοχές, την πρόκληση ζημιών σε καλλιέργειες, τους θανάτους ζώων κ.λπ., με αποτέλεσμα την έντονη αναστάτωση των κοινωνιών.

Διασφάλιση
Οι αρμόδιοι φορείς θα προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά με επιστημονικό τρόπο, που θα διασφαλίζει τόσο τους κατοίκους και την περιουσία τους όσο και την ίδια την αρκούδα. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξουν δράσεις για την επιστροφή των ζώων στον φυσικό τους βιότοπο που είναι το δάσος, με εναπόθεση τροφής (η αρκούδα θεωρείται ιδιαίτερα προσαρμοστική όταν βρίσκει τροφή), αποτροπή της μεγάλης εξοικείωσης σε βαθμό εξάρτησης ορισμένων ζώων με το αστικό περιβάλλον, ενημέρωση των κατοίκων, ενίσχυση περιφράξεων στις στάνες κ.λπ. Η χρηματοδότηση του προγράμματος θα γίνει από το Πράσινο Ταμείο.


Μανίνα Νικολοπούλου

Πηγή/φωτό: Έθνος