ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΕΝΤΕ “ΥΓΡΟΥΣ” ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΕΝΤΟΠΙΣΕ ΤΟ HUBBLE (του Θοδωρή Λαΐνα)

igroi planites - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

igroi planites - Σόλων ΜΚΟΤο διαστημικό τηλεσκόπιο ανίχνευσε την παρουσία νερού στην ατμόσφαιρα τους
Μια ακόμη σημαντική ανακάλυψη προσέθεσε στο ενεργητικό του το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. Εντόπισε την παρουσία νερού σε πέντε πλανήτες που βρίσκονται έξω από το ηλιακό μας σύστημα. Έχουν εντοπιστεί στο πρόσφατο παρελθόν εξωπλανήτες που στην ατμόσφαιρα τους υπάρχει νερό αλλά είναι η πρώτη φορά που γίνεται «ομαδικός» εντοπισμός νερού σε πλανήτες. Η ανακάλυψη έγινε μάλιστα με μια μέθοδο που μπορεί σύντομα να οδηγήσει στην ανακάλυψη πλανητών με συνθήκες φιλόξενες για την παρουσία της ζωής.


Οι έρευνες
Την παρουσία νερού στους πέντε πλανήτες εντόπισε αρχικά ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες της NASA. Τη σκυτάλη πήρε ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ οι οποίοι και επιβεβαίωσαν τα ευρήματα της πρώτης έρευνας. Τις δύο μελέτες δημοσίευσε η επιθεώρηση «The Astrophysical Journal».

Οι ερευνητές επικέντρωσαν την προσοχή τους σε πέντε εξωηλιακούς πλανήτες που όλοι τους ανήκουν στην κατηγορία του λεγόμενου «καυτού Δία». Είναι οι πλανήτες WASP-17b, HD209458b, WASP-12b, WASP-19b and XO-1b.

Ολοι τους είναι γίγαντες αερίου με μέγεθος παρόμοιο ή και μεγαλύτερο από εκείνο του Δια που βρίσκονται όμως πολύ κοντά στο μητρικό τους άστρο. Οι συνθήκες σε αυτούς τους πλανήτες είναι τέτοιες που οι πιθανότητες ύπαρξης κάποιων μορφών ζωής έστω και μικροβιακών είναι εξαιρετικά μικρές αν όχι απίθανες.

Οπως φαίνεται και οι πέντε διαθέτουν νερό γεγονός που κάνει πλέον τους ειδικούς να εικάζουν ότι η παρουσία νερού στους καυτούς Δίες είναι συχνό φαινόμενο γεγονός που με τη σειρά του έχει μεγάλη επιστημονική σημασία για πολλούς λόγους. Οπως αναφέρουν οι ειδικοί ο εντοπισμός νερού σε όλο και περισσότερους μακρινούς κόσμους αποτελεί ένα ακόμα βήμα προόδου για την εύρεση ενός πλανήτη που θα υποστηρίζει τη ζωή όπως τη γνωρίζουμε στη Γη.

Καυτό νερό
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την κάμερα Wide Field Camera 3 του Hubble για να αναλύσουν το αστρικό φως που περνά μέσα από τις ατμόσφαιρες των πέντε πλανητών. Οι επιστήμονες μπορούν πλέον να κάνουν χημικές αναλύσεις του φωτός και να διακρίνουν διάφορα «συστατικά» της ατμόσφαιρας ενός πλανήτη.

«Είμαστε πεπεισμένοι πως βλέπουμε την υπογραφή του νερού σε πολλούς πλανήτες. Η εργασία μας ανοίγει πραγματικά το δρόμο για να γίνονται στο μέλλον συγκρίσεις για το πόσο πολύ νερό υπάρχει στις ατμόσφαιρες διαφορετικών ειδών εξωπλανητών, για παράδειγμα στους πιο καυτούς σε σχέση με τους πιο κρύους», αναφέρει ο Άβι Μαντέλ του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA που ήταν επικεφαλής της πρώτης έρευνας.

Θοδωρής Λαΐνας
Πηγή/φωτό: Το Βήμα

Σχετικά άρθρα