ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΣΤΑ ΨΑΡΙΑ

nekra psaria - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

nekra psaria - Σόλων ΜΚΟΠερίπου 280 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού παράγονται παγκοσμίως κάθε χρόνο και η ποσότητα αυτή προβλέπεται να αυξηθεί.

Το πολυαιθυλένιο, που αντιστοιχεί σχεδόν στο 33% της συνολικής ποσότητας πλαστικού που παράγεται, περιέχει πολύ έντονες ρυπαντικές ουσίες και αποτελεί μία από τις πιο κλασσικές μορφές θαλάσσιας μόλυνσης.


Το ζήτημα είναι ότι μέχρι τώρα δεν έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές έρευνες για τις συνέπειες των πλαστικών και των χημικών συστατικών τους στο περιβάλλον. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι πλαστικές σακούλες είναι μία από τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης αυτού του είδους μόλυνσης των ποταμών και των ωκεανών. Κάθε Ευρωπαίος πολίτης καταναλώνει κάθε χρόνο 198 πλαστικές σακούλες κατά μέσο όρο.

Μία καινούργια έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει ότι αυτά τα συχνά μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού μολύνουν σήμερα τους ωκεανούς και τις ακτές και πολλές φορές καταλήγουν να καταναλώνονται από μία μεγάλη κατηγορία θαλάσσιων ειδών.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα ψάρια όταν εκτίθενται σε έναν συνδυασμό πολυαιθυλενίου και χημικών ρυπαντικών ουσιών από το θαλάσσιο περιβάλλον, συγκεντρώνουν αυτές τις ουσίες στον οργανισμό τους, γεγονός που προκαλεί βλάβες στο συκώτι τους.

Οι επιστήμονες εξέτασαν την παρουσία των αποκαλούμενων Έμμονων Βιοσυσσωρεύσιμων Τοξικών Ουσιών (PBT) στα Ιαπωνικά ψάρια μεντάκα (Oryzias latipes), ένα είδος ψαριού που έχει εξεταστεί εξονυχιστικά.
Τα ψάρια έζησαν για δύο μήνες σε ένα θαλάσσιο περιβάλλον μολυσμένο με πλαστικό από πολυαιθυλένιο χαμηλής πυκνότητας (LDPE) που χρησιμοποιείται στις τσάντες για ψώνια και στις σακούλες σκουπιδιών.

Η έρευνα δείχνει ότι πρέπει να παρθούνε άμεσα μέτρα για τις πλαστικές σακούλες και γενικότερα για το πλαστικό διότι εφόσον συνεχιστεί αυτή η κατάσταση η ζωική αλυσίδα στις θάλασσες θα έχει ιδιαίτερα δυσοίωνο μέλλον..


Πηγή/φωτό: Ecotimes

Σχετικά άρθρα