ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΠΟΛΙΚΕΣ ΑΡΚΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

aquecimento global - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

aquecimento global - Σόλων ΜΚΟΤο λιώσιμο των πάγων έχει αναγκάζει τις πολικές αρκούδες από το βόρειο τμήμα του Καναδά να κατέβουν στις πόλεις για αναζήτηση τροφής, με αποτέλεσμα τον τελευταίο καιρό να έχουν σημειωθεί άγριες επιθέσεις εναντίον κατοίκων της περιοχής.
Πριν μόλις λίγες μέρες σημειώθηκε επίθεση πολικής αρκούδας εναντίον δύο ανθρώπων στο Hudson Bay του Καναδά.  Σύμφωνα με δηλώσεις του Μπομπ Γουίντσορ αστυνομικού της Μανιτόμπα «θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλές ακόμα αρκούδες που θα κρύβονταν πίσω από τις ιτιές, χωρίς κανένα να τις παρατηρήσει». Το πρωί της επίθεσης εντοπίστηκαν τρεις  αρκούδες στην πόλη, ενώ ο αριθμός τους έχει φτάσει ακόμη και τις 20 σε μέρες του Νοέμβρη.

Στο Τσόρτσιλ του Καναδά, ο αριθμός των ανθρώπων είναι ίσος με τον αριθμό των αρκούδων. Η συμβίωση αυτή αναμένεται να γίνει πιο επικίνδυνη στο μέλλον τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τις αρκούδες λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Το λιώσιμο των πάγων έχει επιφέρει ήδη σημαντική μείωση του πληθυσμού των πολικών αρκούδων στην περιοχή γύρω από το Hudson Bay, καθώς οι αρκούδες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την περιοχή, όπου συνήθιζαν να κυνηγούν φώκιες, που αποτελούν και τη βασική τους τροφή.
 
Η εποχή των παγετώνων στο Hudson Bay μειώνεται κατά μια μέρα κάθε χρόνο τις τελευταίες 3 δεκαετίες, γεγονός που διακόπτει την περίοδο τροφής την άνοιξη, κρατώντας τις αρκούδες μακριά από τον πάγο κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα. 
 
Οι επιστήμονες λένε ότι οι αρκούδες, που υποσιτίζονται επιδίδονται σε επικίνδυνες κανιβαλιστικές συμπεριφορές και περιφέρονται στην ενδοχώρα, όπου έρχονται σε επαφή με ανθρώπους της ευρύτερη περιοχής. Σύμφωνα με τον Γουίντσορ η αστυνομία με τον κατάλληλο εξοπλισμό προσπαθεί να διώξει τις αρκούδες από την πόλη, ώστε να επιστρέψουν πίσω στο φυσικό τους περιβάλλον.
 
«Βασική μας προσπάθεια είναι να μάθουμε τις αρκούδες να φοβούνται τους ανθρώπους. Με κάθε αρκούδα που κυνηγάμε, ίσως βοηθάμε κάποιον που θα συναντήσει κάποια στιγμή μια αρκούδα, καθώς θα αναγνωρίσει ότι πρόκειται για άνθρωπο, τον οποίο οφείλει να φοβάται» τονίζει ο αστυνομικός της Μανιτόμπα.
 
Οι κάτοικοι του Τσόρτσιλ και οι κυνηγοί του Νούναβουτ τονίζουν ότι παρατηρείται αύξηση του αριθμού των αρκούδων στην ευρύτερη περιοχή τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο οι περισσότερες συναντήσεις ανθρώπων και αρκούδων ήταν ευτυχώς αναίμακτες, με τα περιστατικά αυτά να αγγίζουν τα 168 στο Τσόρτσιλ αυτό τον χρόνο. Οι περισσότερες από αυτές τις αρκούδες είναι νεαρής ηλικίας. «Σκεφτείτε ότι πρόκειται για εφήβους. Είναι αυτοί που πάντα μπλέκουν σε φασαρίες» λέει η Ντέρυλ Χέντμαν μέλος της Manitoba Conservation, του τμήματος της κυβέρνησης της Μανιτόμπα που ασχολείται με θέματα του περιβάλλοντος.
 
Περίπου 12 πολικές αρκούδες που τις έχουν πιάσει στην πόλη και αντιστάθηκαν στις προσπάθειες των αστυνόμων που τις κυνηγούσαν, έχουν οδηγηθεί σε ένα χώρο κράτησης, μέχρι να επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Την πρώτη Νοεμβρίου λίγες ώρες πριν τα ξημερώματα μία αρκούδα εισέβαλε στην πόλη επιτέθηκε σε μια νεαρή γυναίκα ξεριζώνοντάς της το αυτί και στη συνέχεια όρμησε στον άντρα που έσπευσε να τη βοηθήσει, προκαλώντας βαρείς τραυματισμούς στο κεφάλι και τον κορμό του.
 
Η επίθεση έγινε μπροστά σε πολλούς μάρτυρες, οι οποίοι ούρλιαζαν και προσπαθούσαν να αποπροσανατολίσουν το ζώο, φθάνοντας στο σημείο να το πυροβολήσουν, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα. «Πυροβόλησα την αρκούδα 4 φορές, όταν συνειδητοποίησα ότι δεν παθαίνει τίποτα» είπε ο Ντίντιερ Φούμπερτ  Άλεν, γείτονας στην περιοχή.
 
Οι επιστήμονες προβλέπουν αύξηση των συναντήσεων μεταξύ των αρκούδων και των ανθρώπων λόγω του λιώσιμου των πάγων. Μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί επίσημα 110 επιθέσεις αρκούδων σε ανθρώπους, με αποτέλεσμα τον βαρύ τραυματισμών των δεύτερων. Εντούτοις ο Τζέιμς Γουάιλντερ, βιολόγος που παρακολουθεί το φαινόμενο των επιθέσεων, τόνισε ότι αυτός ο αριθμός είναι πολύ μικρότερος από αυτό των συναντήσεων αρκούδων – ανθρώπων που ήταν εντελώς ήρεμες.
 
Μέχρι αυτό το φθινόπωρο, το Τσόρτσιλ δεν είχε κάποιο σοβαρό πρόβλημα με τις αρκούδες, έχοντας σημειωθεί μόνο 2 θανατηφόρες επιθέσεις σε ανθρώπους από άγρια ζώα από το 1717. Οι ιθύνοντες στο Τσόρτσιλ και στο Νούναβουτ προσπαθούν να εφεύρουν ένα σύστημα προειδοποίησης, με τη χρήση ραντάρ ή εξελιγμένων ενώτιων για τα ζώα. Ορισμένοι Αμερικανοί επιστήμονες πρότειναν στους κατοίκους του Τσόρτσιλ να κάνουν μεγαλύτερη χρήση σπρέι κατά των αρκούδων. Η χρήση τέτοιου είδους σπρέι είναι συνήθης στις περιοχές της Αλάσκα και σε άλλα μέρη, όπου υπάρχει κίνδυνος να συναντήσουν καφέ αρκούδες.
 
Οι υπεύθυνοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να κλείσουν τις ενήλικες αρκούδες που εισβάλλουν συχνά στις εν λόγω περιοχές σε ζωολογικό κήπο, για να αποφύγουν τους κινδύνους. Ο Τζεφ Γιορκ,  επικεφαλής του προγράμματος της WWF για την Αρκτική είπε «Δεν είναι γνωστό το κατά πόσο μια ενήλικη αρκούδα θα μπορούσε να προσαρμοστεί σε μια ζωή αιχμαλωσίας, αλλά αξίζει να το διερευνήσουμε για να αποφύγουμε την ευθανασία τους».
 
Το λιώσιμο των πάγων καθώς και τα λιγοστά αποθέματα τροφής συμβάλλουν στην μείωση των γεννήσεων, γεγονός που απειλεί τις αρκούδες με εξαφάνιση και τις οδηγεί σε επικίνδυνες συμπεριφορές. «Όταν βλέπουμε μια αρκούδα να επιτίθεται σε έναν άνθρωπο, σημαίνει ότι το ζώο υποφέρει» λέει ο Τομ Σμιθ, βιολόγος του Brigham Young University. Ο υποσιτισμός τις οδηγεί πολλές φορές στο να περιφέρονται για πολύ καιρό μέχρι να βρουν τροφή, όπως είναι η περίπτωση μια αρκούδας που περιφερόταν για 250 μίλια.
 
Προς το παρόν η διοίκηση του Τσόρτσιλ φαίνεται να αντιμετωπίζει την κατάσταση αποτελεσματικά, αν κι έχει στη διάθεση της το πολύ μικρό μπάτζετ των 95.000$  δολαρίων. Οι αρχές αναγκάζονται να στραφούν στους τουρίστες και σε τηλεοπτικά συνεργεία για να χρηματοδοτήσουν ακριβά ελικόπτερα, που μεταφέρουν τα ζώα από τους χώρους κράτησης πίσω στην άγρια φύση.
 
Οι συναντήσεις ανθρώπων – αρκούδων στην συγκεκριμένη περιοχή, ακόμα και αυτές που περιείχαν και αιματηρές επιθέσεις είναι μέρος της ζωής των κατοίκων. Το θέμα είναι ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς ότι δεν θα υπάρξει καμιά άλλη επίθεση. Όπως δήλωσε και ο δήμαρχος Μάικλ Σπένσερ «δεν μπορούμε να κλείσουμε κάθε δρόμο. Δεν μπορούμε να περιφράξουμε την κοινότητα».


Πηγή/φωτό: 
Tvxs από Guardian 
Επιμέλεια: Νικολέττα Ρούσσου

Διαβάστε σχετικά:
Μια φονική σύγκρουση ειδών στη Βόρεια Αμερική, Σόλων, 24 Νοεμβρίου 2010